• 32
    eylül ayına girildiğinde feldkamp florya’ya alışmaya başlamıştı. ancak liderliğe rağmen takımda ve yönetimde hissedilen bir huzursuzluk havası var gibiydi. yani takımın bu şekilde rahat rahat şampiyonluğa koşacağını düşünmek kimseye pek akıllıca gelmiyordu. daha ligin çok başıydı. dengeler her an bozulabilirmiş gibi görünüyordu. nitekim ligin 7. haftasında beşiktaş derbisi öncesi öyle bir kriz yaşandı ki galatasaray için sezonun epey sancılı geçeceği daha o zamandan anlaşıldı.

    ***

    bölüm 4: “disiplin”

    eylül ayının ilk günlerinde bir sabah evinde kahvaltısını yaparken galatasaray başkan yardımcısı adnan polat’ın telefonu çaldı. arayan milli takımlar teknik direktörü fatih terim’di.

    terim emre aşık ve necati ateş’in ankaraspor’la anlaştığı haberlerini görünce şaşırmış ve euro 2008 elemeleri kadrosunda yer verdiği futbolcuların motivasyonunu kaybetmesinden endişe duyarak polat’ı aramıştı.

    terim, turnuvaya gidilirse kesin olarak kadroda düşündüğü emre’nin gönderilmesine şaşırdığından ve oyuncunun yeni kulübündeki adaptasyon sürecinin performansını olumsuz etkilemesinden endişelendiğinden bahsetti. adnan polat da “sorma hocam ben de gitmesini istemezdim ama feldkamp kadroda yenileşme anlayışı nedeniyle bu kararı verdi” diyerek durumu ifade etti.

    fatih terim daha sonra emre aşık’a telefon edip “sen benim turnuvaya gidersek nihai kadromda mutlaka olmasını istediğim bir futbolcusun. her şeye kulaklarını tıka ve en iyi performansını göster. bu herkese en iyi cevap olacaktır” diyerek oyuncusunu motive etti.

    lige milli takım arası verilince feldkamp eşiyle birlikte almanya’ya gitti. aslında takımın başında kalıp milli takıma gitmeyen oyuncularla antremanları sürdürmesi gerekiyordu ama alman teknik adam ülkesinde halletmesi gereken rutin işler olduğunu söyleyerek izin almıştı.

    beklenmeyen liderlikten dolayı yöneticiler feldkamp ne isterse, ne talep ederse tamam diyorlardı. adnan polat durumdan çok memnun, kalli’nin takımın başına geçişine muhalefet edenler için “bu işi ben biliyorum, onlarsa ancak her şeye karşı çıkmayı bilirler. gördük işte, adam bizi liderliğe yükseltti. gerets kalsa şimdi yine alt sıralarda başlamıştık lige” diyerek feldkamp’ın gelişinde ısrar etmesinin ne kadar doğru olduğundan bahsediyordu.

    galatasaray’dan servet çetin, arda turan, sabri sarıoğlu, hakan şükür, ayhan akman ve hakan balta a milli takım teknik direktörü fatih terim tarafından milli takıma davet edilmişlerdi.

    fakat asıl sürpriz feldkamp’ın galatasaray’dan gönderdiği ankaraspor’lu emre aşık’ın da milli takıma çağrılmasıydı. feldkamp, ısrarla gönderdiği emre aşık’la ilgili sessiz kalma hakkını kullanma kararı almıştı.

    6 eylül 2007’de gazeteler “fenerbahçe'de youtube şoku” manşetiyle spor sayfalarını bastı. sarı-lacivertli takımın galip geldiği bir maçtan sonra soyunma odasında, büyük olasılıkla cep telefonuyla çekilen görüntüler, internete düşmüştü. içeride herkes galibiyet sevincini yaşarken, görüntüye birden çırılçıplak şekilde deivid de souza giriyordu. yöneticilere göre bunda anormal bir durum yoktu. ama anormal olan, takımın soyunma odasına girme hakkına sahip olan bir kişinin bu görüntüleri youtube'da bütün dünyaya yaymasıydı. fenerbahçe yönetimi bunu yapan köstebeği arayıp bulacaklarını ve cümle aleme ifşa edeceklerini iddia ettiler. ancak ne görüntüleri yayan kişi ne de o kişinin görüntüleri yayınlanma nedeni hiçbir zaman ortaya çıkartılamadı.

    öte yandan fenerbahçe’nin uruguaylı stoperi lugano basına verdiği demeçte “şampiyonlar ligi gruplarında ilk ikiye girip, ilerleyeceğimizi düşünüyorum" diye konuştu. lugano’nun bu söylemleri galatasaraylı taraftarlarca forum sitelerinde epey alay konusu oldu.

    galatasaray yönetimi ise ligde her maçta tekme üstüne tekme yiyen dünyaca ünlü yıldızı lincoln'ü sigortalamak için harekete geçti. yöneticiler, sezon başında schalke kulübü'nden 4.5 milyon euro bonservis bedeli karşılığında transfer edilen, kendisine de yıllık 2.5 milyon euro ödenecek brezilyalı futbolcu için sigorta şirketi arıyordu. performansıyla sezon başında takımı sırtlamaya başlayan dünyaca ünlü yıldızın, maçlarda rakip futbolcuların sürekli sert müdahalelerine maruz kalması nedeniyle sarı-kırmızılı kulüp böyle bir tedbir alma yoluna gidiyordu. lincoln'ün herhangi bir sakatlık durumunda sahalardan uzak kalmasıyla yaşayacağı maddi kaybı düşünen galatasaray yönetimi, en garanti yolun sigortalamak olduğu görüşünde fikir birliğine varmıştı. buna göre brezilyalı 10 numaranın, anlaşılacak sigorta şirketinin eksperleri tarafından taramadan geçirilerek 5 milyon dolara sigortalanması planlanıyordu. yani sarı- kırmızılı kulüp 4 yıllık anlaşma sağladığı lincoln'ün yaşayacağı bir sakatlık sonrası futbol hayatının bitmesi durumunda sigorta şirketinden 5 milyon dolar para alacaktı. lincoln'ün bir yıl oynayamaması durumda da sigorta şirketinden 1.5 milyon dolar talep edilecektı. bu paranın yarısı da lincoln'e ödenecekti.

    lincoln’ün sakatlıkları ilerleyen haftalardan itibaren epey gündem olacaktı. sigortalama planı ise sessiz sedasız unutulup gidecekti.

    galatasaray'ın kadro dışı bıraktıktan sonra sezon sonuna kadar ankaraspor'a kiraladığı necati ateş, "galatasaray'dan ayrıldığım için kırgınlık yok desem yalan olur. ne kadar kırılıp üzülsem de her şey geride kaldı. daha fazla konuşup kendimi yıpratmak istemiyorum. ankaraspor'da kiralık oynuyorum ve bir gün mutlaka galatasaray'a geri döneceğim" diye konuşarak teknik direktör feldkamp’a “sen gidersin, ben dönerim” mesajı verdi.

    necati ateş feldkamp’tan sonra skibbe ve rijkaard’dan da vize alamayacaktı. ancak kendisini galatasaray'a transfer eden fatih terim’in geri dönüşüyle birlikte florya’nın kapıları ona tekrardan açılacaktı.

    galatasaray başkan yardımcısı adnan polat, almanya’da bulunan karl-heinz feldkamp’a telefon edip adnan sezgin’in devre arasında manisaspor’un genç file bekçisi ufuk ceylan için transfer girişimlerine başlayacağını söyledi.

    adnan polat’tan bir gün önce ise yardımcı antrenör ahmet akcan, kalli’yi arayıp lincoln’ün lige verilen arada verdikleri antreman programını uygulamadığı ve izninin bitmesine rağmen idmanları aksattığı bilgisini vermişti. bunu duyan feldkamp zaten takımda hiç istemediği lincoln’e karşı iyice bilenmiş, onu transfer ettikleri için de öfkesini adnan sezgin ve adnan polat’a yöneltmişti.

    feldkamp durumdan hoşnut olmadığını belli eden bir tavırla “adnan sezgin acaba ufuk ceylan’ın orkun’dan ya da aykut’tan ne farkını görmüş de böyle bir girişime benim görüşümü almadan başlamaya karar veriyor? ben gerets değilim. elime carrusca ya da inamoto gibi emrivaki transferler vermeyi planlıyorsa yeni teknik direktör de arayabilir” cevabını verdi.

    telefon başında buz kesen adnan polat, feldkamp’la yeni bir krizi yaşamamak için “istemiyorsan vazgeçeriz” deyince feldkamp bu kez lincoln’ü kastederek “kendisi bana sormadan transfere el atmazsa sorun yaşamayız. bana sormadan aldığı futbolcuların takım disiplinine aykırı davranışları var. ayrıca örneğin geçen yıl carrusca doğru düzgün maç oynamamış. işini ciddiye almadığı için bu yıl da oynayabileceğini zannetmiyorum. ama onun için 2 milyon euro bonservis ödemişsiniz. böyle gidilirse geleceğin takımını inşa edemem. ben bu yıl bu maliyetsiz transferleri boşuna yaptırmadım” diye çıkıştı.

    adnan polat ise “sen merak etme. florya’nın tek hakimi sensin. sen ne dersen o olur. kimsenin senin canını sıkmasına da izin vermem. sen sadece şampiyonluğa odaklan” diyerek alman hoca’ya destek çıkar.

    telefonu kapatırken feldkamp “ufuk ceylan değil ancak selçuk inan için manisaspor’la görüşülebilir. en son oynadığımız maçta bize karşı güzel bir performans sergiledi. orta sahada bize hakimiyet kazandırır” diyerek selçuk inan’ın transferini istediğini ifade etti.

    adnan polat “tamam, ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. feldkmap “ankaraspor’dan özer hurmacı içinde zemin yoklanabilir. ilk dört haftada iyi bir performansı var. devre arasına kadar takibimizde olsun” der.

    adnan polat bunun da makul olduğunu söyler ve gergin görüşme tatlıya bağlanarak sonlanır.

    tüm bunlar yaşanırken galatasaray’ın 20 yaşındaki futbolcusu arda turan eski sponsoru puma ile davalık oldu. önceki sezona kadar genç futbolcunun sporsorluğunu yapan puma, arda'nın bir derginin mayıs sayısında rakip firmanın eşyalarıyla poz vermesi üzerine 10 bin tl'lik; süresi dolmadan sözleşmeyi usulsüz feshedip başka bir firmayla anlaştığı için de bin tl'lik olmak üzere toplam 11 bin tl'lik tazminat davası açtı.

    galatasaray futbol takımı antrenörü ahmet akcan, transfer döneminde ankaraspor ile görüştüğü şeklindeki haberler çıkan hasan şaş'ı teknik heyet olarak hiçbir zaman takımdan göndermeyi düşünmediklerini söyledi. hasan ile çok açık, dürüst bir ilişkilerinin bulunduğunu kaydeden antrenör akcan, ''bir an için böyle bir şey düşünse bile, ilk önce bizimle görüşürdü. hasan ile birbirimizden çok memnunuz, kimse sorun aramasın'' ifadesini kullandı.

    fenerbahçeli futbolcu mateja kezman, fenerbahçe'ye geldiğinden bu yana hakkında medyada yer alan haberler nedeniyle, bundan böyle basına konuşmama kararı aldığını açıkladı. samandıra'daki tesislerde antrenmanın ardından basın mensuplarının karşısına geçen sırp futbolcu, yaptığı açıklamanın ardından soru yöneltilmesine izin vermeden, basın mensuplarının yanından ayrıldı. sarı-lacivertli futbolcu, basına eleştirilerde bulunduğu ve son olduğunu ifade ettiği açıklamasında, “sayenizde özel hayatım kalmadı. ne ailemle çıkıp bir yere gidebiliyorum, ne sokakta yürüyebiliyorum. hiçbir özel hayatım kalmadı. bundan sonra sizinle ilişkimi kesiyorum. benimle ilgili çıkacak haberlerin hepsi yalandır. şu andan itibaren bunu söyleyebilirim.'' dedi.

    euro 2008 elemelerinde malta’yla karşılacak milli takımda teknik direktör fatih terim, sahaya süreceği ilk 11'i bir gün önceden açıklarken, sahaya çıkacak oyuncular arasında fenerbahçeli hiçbir futbolcunun bulunmaması dikkat çekti.

    italya serie a ekibi milan'ın brezilyalı orta saha oyuncusu kaka leite, ingiltere'nin the sun gazetesine ilginç açıklamalarda bulundu. şampiyonlar ligi'nde gösterdiği başarılı performansıyla gol kralı olarak 'en iyi forvet oyuncusu' ödülünü kazanan 25 yaşındaki başarılı futbolcu yaptığı açıklamada evlenene kadar bakir olduğunu ve namusunu koruduğunu söyledi. 19 yaşında tanıştığı sevgilisi caroline ile birbirlerini beklediklerini ve uzun bir ilişki sonrası 2005'te evlendiklerini belirten kaka, "eşimle ilk gecemiz çok güzeldi. ikimizde namusumuzu sonuna kadar koruduk" ifadelerini kullandı.

    fenerbahçe futbol takımı kaptanı alex de souza, ligin ilk haftalarında sürpriz puan kayıpları yaşadıklarını, ancak bunların futbolun içinde olduğunu ifade etti. teknik direktör zico'nun kendilerini bu konuda uyardığını anlatan alex, ''4 yıldır buradayım. bu tarz puan kayıpları sürpriz ama sonuçta futbolun içinde var. büyük takımlara karşı daha başarılı maçlar çıkarıyoruz. anadolu takımlarıyla yaptığımız maçlarda puan kayıpları yaşanıyor. iki sezon önce denizlispor maçında oldu ve galatasaray'a şampiyonluğu kaptırdık. beşiktaş ve galatasaray'ın da başına bu şeyler gelebilir. önemli olan liderle aramızdaki puan farkının açılmaması. bu tarz puan kayıplarını en aza indirmemiz gerekiyor. hocamız da uyarılarda bulunuyor. bazen bu tarz kazalar olabiliyor'' diye konuştu. konsantrasyon eksikliği yaşadıkları şeklindeki yorumlara katılmadığını belirten alex, rakiplerinin de puan için inanılmaz bir mücadele verdiğini, bu tarz puan kayıplarını barcelona ve real madrid gibi takımların da yaşadığını ifade etti.

    feldkamp’ın orta sahada linderoth’un yanına yetenekli bir futbolcu istediğini anlayan adnan polat, ingiltere’deki eski futbolcusunu aradı. telefonu açan kişi emre belözoğlu’ydu. polat emre’ye "galatasaray senin yuvan. ara transfer döneminde seni kulübünden isteyebiliriz. buna hazır ol" diyerek teklif yaptı.

    newcastle united defterini kapayan milli futbolcu “yazın evleneceğim ve askerlik işini aradan çıkaracağım. artık yurtdışında kalmak istemiyorum. dönebilirim.” yanıtını verdi.

    taraftarın 2000-01 şampiyonluğunu kaybetmelerinin faturasını kestiği ve inter’e bedelsiz gitmeleri nedeniyle büyük öfke duyduğu okan ve emre konusunda araya adnan polat girmiş ve önce 2006’da okan buruk’u tekrar galatasaray’a transfer etmişti.

    zeytinburnu'nda oynarken emre’yi florya'ya transfer ettiren adnan polat şimdi de emre’yi kulübe geri almanın peşindeydi. formasını giydiği ingiltere'nin newcastle united takımında mutsuz olan ve teknik direktör sam allardyce kadro dışı bırakılan emre belözoğlu'nun, yakın çevresine, "galatasaray'a dönmek istiyorum. zaten beni istiyorlar. adnan polat'ın, bugünlere gelmemde büyük payı var. ocak ayında galatasaray'a gidebilirim" dediği öğrenildi.

    yakın çevresinin bu haberi yaymasıyla bu transfer planı fenerbahçe başkanı aziz yıldırım’ın da kulağına gitti. yıldırım, hayatta en çok sevdiği şey olan galatasaray’a zarar verme fırsatını yakaladığını düşünüp keyiflenmişti. zamanı geldiğinde bu transferde o da bir iki çift söz söyleyecekti elbet!

    2008 avrupa futbol şampiyonası elemeleri (c) grubu maçında a milli futbol takımı, malta ile deplasmanda 2-2 berabere kaldı. milli takımın malta gibi gruba son torbadan dahil olan bir takıma beklenmedik şekilde takılması ülkede soğuk duş etkisi yarattı.

    fatih terim, malta maçından sonra şunları söyledi: "bu beraberliğin hiçbir mazereti olamaz. bosna'nın kaybettiği bir gecede kazanmalıydık. türk futbolcusu en az rakibi kadar koşmadığı takdirde galip gelemeyeceğini artık anlamalı. fakat yine de bu sonucun tüm sorumluluğu benim ve teknik heyetimindir. artık tüm maçlarımızı kazanmalıyız. avrupa şampiyonası'na kahrederek de olsa zorlanarak da olsa gideceğiz."

    milli maçta galatasaraylı futbolcular arda turan ve sabri sarıoğlu sakatlanmıştı. milli takım kadrosundan çıkartılan iki oyuncu, kulüp doktoru murat çevik tarafından kontrolden geçirildi. buna göre kuyruk kemiğinde kırık tespit edilen sabri'nin 6-8 hafta, sağ bacak üst adalesinde 2. derecede kanama bulunan arda’nın da 2 hafta sahalardan uzak kalacağı açıklandı.

    galatasaray teknik direktörü feldkamp istanbul’a dönüş için havaalanına giderken telefonu çaldı. arayan fatih terim’in tercümanıydı. işin özeti, terim feldkamp’a arda ve sabri’nin milli takımda sakatlanmasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. feldkamp da terim’e arama nezaketinden dolayı teşekkür etti.

    galatasaray'da son dönemin en çok eleştirilen ismi ümit karan, "eleştirilere kulak asmıyorum. ben sadece işimi yaparım" dedi. forvetlerin zaman zaman sıkıntılı dönemler yaşayabileceğini belirten ümit karan, "ben sahada elimden geleni yapmaya ve gol atmaya çalışıyorum. ama her maçta gol atmamı bekliyorlar. bunun her zaman mümkün olmayacağını bilmeleri gerek" şeklinde konuştu.

    almanya’dan istanbul’a dönen ve neşesi son derece yerinde gözüken feldkamp yoğun yağmur nedeniyle dönüşündeki ilk antremanı sahada değil salonda yaptırdı.

    florya’yı ziyaret eden başkan yardımcısı adnan polat feldkamp’a emre belözoğlu’nun transferine nasıl bakacağını sordu. feldkamp’dan hiç beklenmedik sakinlikte “emre yetenekli ve oyunu açan bir futbolcu. alınabiliyorsa gelsin, ben kendisini isterim. ama dediğim gibi selçuk inan da düşünülebilir. emre olmazsa üzülmemiz gerekmez” yanıtını alan polat oldukça rahatladı.

    antrenmandan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan feldkamp, milli takımın malta maçında aldığı beraberliğe herkes gibi oldukça şaşırdığını söyledi. kalli, milli takım'ın malta ile yaptığı karşılaşmayı televizyondan izlediğini ifade ederek, ''milli takımın rahat kazanması gereken bir maçtı. ama maalesef olmadı. öte yandan, norveç de deplasmanda kazandı. o da bizim işimizi zorlaştırdı'' dedi.

    emre aşık'ın (a) milli takım kadrosuna alınmasıyla ilgili soruyu feldkamp, ''fatih terim'in kadroya çağıracağı oyuncular onun takdirindedir. bu nedenle benim bu konuda yorum yapmam yanlış olur. fatih hoca ihtiyaç duyduğu oyuncuları çağırdı, bundan sonra da çağıracak. bu onun görevi'' diye cevaplandırdı.

    fatih terim'in milli takımda sakatlanan arda ve sabri ile ilgili kendileriyle diyaloğa geçmesinin önemine değinen feldkamp, ''fatih terim sakatlıklar konusunda direkt bizimle diyaloğa geçerek üzüntülerini belirtti. bu da konuya ne kadar önem verdiğini gösterir. o gelişmelerden diyalog açısından çok memnun oldum'' dedi.

    bir basın mensubunun ''konyaspor sert futbol oynuyor, buna bir önlem alacak mısınız?'' sorusu üzerine, ''sert oynuyorlarsa sahaya çıkmayız. sert oynuyorlarsa ne işimiz var sahada!'' tepkisini gösteren feldkamp, ''şimdiye kadar oynadığımız maçlar iyiydi. oynadığımız karşılaşmalarda hakemler de iyi performans ortaya koydular. biz de oynayacağımız maçlara yönelik çalışmalarımızı en iyi şekilde yapıyoruz'' diye konuştu.

    alman çalıştırıcı, emre belözoğlu ile ilgili bir soruya da “emre bize gelmek istiyorsa önce onun bunu açıklaması lazım'' şeklinde cevaplandırdı.

    tüm bunlar yaşanırken milli takımda zor günler geçiren fatih terim medyayla çatışmaya başlamıştı. macaristan maçı için kameralar karşısına geçen tecrübeli teknik adam işte o çok meşhur “ders almam, ders veririm” sözünü o basın toplantısında sarf etti.

    futbolda şansa çok inanan bir insan olmadığını vurgulayan fatih terim, ''hiçbir zaman bahanelere sığınmadım. malta maçında da hakemleri, kaçırdığımız golleri dile getirmedim. buralara 50 senedir yenemediklerimizi yenerek geldik. futboldaki bir asra baktığımızda çok fazla şeyimiz yok, olanlar da çok açık ortada. bunları gerçeklerle sağladık. biz, iyi oynadığımız zaman yenemeyeceğimiz takım olmadığını biliyoruz. ben ve arkadaşlarım, hiçbir zaman finallere gitme inancını kaybetmedik. şu anda da bu inancı yüzde yüz taşıyorum. bununla birlikte, kredimizi ve avantajımızı kaybettiğimiz ortada'' dedi.

    malta maçından sonra yapılan eleştirilerin, takıma ve kendisine etkisinin sorulması üzerine terim, sağduyulu eleştirilere kulak verdiklerini, ancak bunun dışındaki eleştirilere enerjilerini harcamadıklarını söyledi.

    ''ben ve arkadaşlarım, bütün pozitif enerjimizi, takımımızın macaristan maçında en iyi sonucu alması için harcıyoruz. malta ile oynayıp puan kaybetmişseniz, eleştirilirsiniz. bunun olması gerekir. türkiye gibi bir takımın malta gibi bir takıma puan kaybetmemesi gerekirdi. bir diğer önemli maça 3 gün kala da sağduyulu olanların dışındakilerin, artık 40 senedir değişmeyen bu pozisyonlarına enerjimizi harcayamayız. daha doğrusu bu enerjiyi harcamayı hak etmiyorlar, bu değerde bulmuyorum, çünkü bizim çok ciddi bir işimiz var, o da yarın akşam ve bundan sonraki maçlarda mümkünse 3 puanı almak, bunun için mücadele etmek. hatasız emek olmaz. ben zaferleri yaşadım, başarısızlıkları tattım ve bunları başarırken de başarısız olurken de bir emek sarf ettim. siz bilir misiniz, başarısızlıkları tek başına göğüslemenin ne büyük cesaret istediğini. bu vicdansızlarda, bu cesaret var mıdır? ben o cesareti gösterdim. sadece evime gittim, sığınacağım tek liman ailem oldu. yine karşınızdayım, aslanlar gibiyim, yine aslan gibi oyuncularımın başındayım. ne kalemimin ne mikrofonun arkasındayım. çünkü gazetecilik diye bir meslek var, ama vicdansızlık diye, insafsızlık diye bir meslek yok. kimsenin tatmadığı başarıları tattım. bunlar için çok büyük bir yüreğe sahip olmak gerekir. bu tuzağa düşer miyiz? oyuncularımın kılına dokunmam. sonucu ben tayin ederim, onlar değil, 'artık yeni şeyler söylemenin zamanıdır, cancağızım' demiş şair. artık yeni şeyler önerin, siz de değişin. ağır eleştirilerin bizim katımızda hiçbir değeri yoktur. arkadaşlarımız ve biz, bu salvo atışı içinde macaristan maçına onları nasıl hazırlarız, onun yoğunluğu içindeyiz. zaten bu konuda tecrübeliyiz. ben bundan sonra ders almam, ders veririm. ben prestijimi ve yerimi savaşarak, vuruşarak, emek vererek elde ettim'' diyen terim, ''tarih açık, net ortada. eleştiri olmalı, ama bu futbola ve bize bir şey katmalı. mesnetsiz, akıl almayacak eleştirilerin değeri yok'' ifadesini kullandı.

    bir gazetedeki haberde süper lig'deki maçlarda görev alan 35 hakemin 16'sının fenerbahçeli, 9 tanesinin galatasaraylı, 8 tanesinin de beşiktaşlı olduğu yazıldı.

    habere göre bülent yıldırım, zafer önder ipek, mustafa kamil abitoğlu, kuddusi müftüoğlu, cem deda, ilker meral, uğur söylemez, cüneyt çakır, m.fatih gökçe, hakan özkan, çetin sarıgül, halis özkahya, hakan sivriselvi, koray gencerler, yunus yıldırım, vedat yüksel fenerbahçeli’ydi. bünyamin gezer, selçuk dereli, gökhan güneşer, yıldıray aslan, hüseyin göçek, ismet arzuman, bülent demirlek, cüneyt bakıroğlu, deniz çoban galatasaraylı’ydı. özgüç türkalp, aytekin durmaz, cem iyihuylu, cemil şensöz, süleyman abay, fırat aydınus, mete kalkavan, suat aslanboğa beşiktaşlı’ydı. barış şimşek ve abdullah yılmaz da trabzonsporlu’ydu.

    milli takım macaristan’ı 3-0 yenip euro 2008 umutlarını sürdürdü. maçta en çok emre belözoğlu’nun basın tribününün önüne gidip yaptığı çirkin el hareketleri gündem oldu.

    profesyonel futbolcular derneği (pfd), 2008 avrupa şampiyonası elemelerinde macaristan karşılaşmasında basın tribününün bulunduğu yöne doğru el kol hareketleri yapan milli futbolcu emre belözoğlu için kınama mesajı yayınladı.

    pfd başkanı turgay şeren imzasıyla yayınlanan mesajda, ''emre belözoğlu'nun türkiye-macaristan maçında tribünlere yaptığı çok çirkin hareketi profesyonel türk futbolcusuna yakıştıramadık. kendisini en ağır şekilde kınıyor ve aklını başına almasını diliyoruz'' ifadelerine yer verildi.

    milli aranın bitmesinin ardından süper lig’de 5. hafta start aldı. şampiyonluğun favorilerinden fenerbahçe, çaykur rizespor’la 1-1 berabere kalırken diğer bir iddialı takım beşiktaş da ankaraspor’la yaptığı karşılaşmadan 0-0 beraberlikle ayrıldı.

    beşiktaş başkanı yıldırım demirören, maç sonunda zehir zemberek açıklamalar yaptı. takımının verilmeyen golü için "beşiktaş camiası çok büyük. yumruğunu indirirse kimse kalmaz. biz gerekli her şeyi yaparız, gerekirse sahaya çıkmayız. herkes haddini bilecek. federasyonu da hakemleri de uyarıyorum. bunun komplo olduğunu düşünüyorum" açıklamasını yaptı. demirören, "futbol adına ortaya iyi şeyler konmadı. oynadığımız futbol için özür diliyorum. oyuncularımızla konuşacağız. camianın beklentisi büyük. gereken önlemleri alacağız" diye konuştu.

    fenerbahçe başkanı aziz yıldırım ise teknik direktör zico’ya çattı. zico'nun 'zayıf takımlara' karşı oynatacağı 3-4-1-2 sistemi, defansı arızaya uğrattını savunan aziz yıldırım kurmaylarına “söyleyin şu adama 4’lü defansa geçsin” yorumunda bulundu.

    florya’da ise sevinç vardı. en büyük rakip olarak görülen fenerbahçe ilk 5 haftada 7 puan kaybedip lige havlu atmanın eşiğine gelmişti. feldkamp da takımı motive etmek için “konya’yı yenelim, liderliğimizi perçinleyelim” yorumunda bulundu.

    ligin flaş takımı sivasspor da 5. haftada gençlerbirliği oftaş’ı 1-0 mağlup edip ikinci sıraya yükseldi.

    galatasaray başkan yardımcısı adnan polat, fenerbahçe, beşiktaş ve trabzonspor'un puan kaybettiği haftada konyaspor karşılaşmasının kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi. karşılaşma öncesi yaptığı açıklamada polat, ''3 önemli rakibimiz puan kaybetti. bu bizim için avantaj, ama avantaj olması için maçı kazanmamız gerekiyor. geçen hafta kullanamadık, ama bu hafta kullanmak istiyoruz. konyaspor iyi bir takım. seyircisiz oynamak bizim için büyük dezavantaj. bekleyip göreceğiz'' dedi.

    16 eylül 2007’de ligin 5. hafta maçında, üçüncü seyircisiz maçında galatasaray konyaspor’u 6-0’lık skorla geçti. feldkamp oynattığı sistemli ve dinamik futbolla büyük beğeni topladı. galatasaray nonda'nın biri penaltıdan 2 golü, carrusca, hakan şükür, ümit karan ve hasan şaş'ın golleriyle maçı 6-0 kazandı.

    maçtaki asıl sürpriz sezon başında takımdan gönderilmesi için çaba harcanan arjantinli oyuncu adrian carrusca’nın ilk 11'de sahaya çıkmasıydı. sarı-kırmızılı takımda uzun süre forma giyemeyen carrusca, ligde 16 mart 2007 tarihinde deplasmanda yine konyaspor ile yapılan karşılaşmada oynamasının ardından 184 gün sonra forma şansı buluyordu

    teknik direktör feldkamp’ın, geride kalan 4 maçta da 90 dakika oynattığı ayhan'ı konyaspor maçında ilk 11'de başlatmayarak yedekler arasında tutması da dikkat çekti.

    galatasaray teknik direktörü karl heinz feldkamp, 6-0'lık sonucun ardından durumun abartılmaması gerektiğini söyledi. rakip konyaspor'un penaltı ve kırmızı kartla işlerini kolaylaştırdığını ifade eden alman teknik adam, "durum abartılmamalı. bu skor yüzünden takımın havaya sokulmasını ben engelleyemem" dedi. sezon başından beri hiç şans vermediği bouzid'i oynatmayı düşündüğünü ancak servet'in iyileşmesi üzerine oynatmadığını belirten feldkamp, sürpriz şekilde oynattığı carrusca ile ilgili olarak ise, "onu sadece dört haftadır tanıyorum. gösterdiği çabayla sahada olmayı hak etti" ifadesini kullandı. feldkamp lincoln ve linderoth’un birlikte sahada olduğu her maçta avantajlı olduklarını dile getirdi.

    istatistiklere bakıldığında alman teknik adam karl heinz feldkamp yönetimindeki galatasaray, ilk 5 hafta itibariyle eric gerets'in önceki sezonki takımını her açıdan geçmişti.

    gerets yönetimindeki galatasaray, 2006-2007 sezonuna kötü bir başlangıç yapmış, 5. hafta sonunda sadece 1 galibiyet elde edebilirken, diğer 4 maçında da sahadan beraberlikle ayrılmıştı. galatasaray, bu dönemde 12 puanlı lider fenerbahçe'nin 5 puan gerisinde 7 puanla 9. sırada yer almıştı.

    sarı-kırmızılı ekipte görev geldikten sonra 73 yaşında olması nedeniyle eleştiriler alan karl heinz feldkamp'ın galatasaray'ı ise sezona resmen fırtına gibi başlamıştı. ilk 3 maçını kazandıktan sonra sadece vestel manisaspor ile deplasmanda berabere kalan ''cim bom'' konyaspor'a gol yağdırarak (6-0) büyük övgü alıyordu. önceki sezonun tam tersi bir görüntü çizen galatasaray, 4 galibiyet ve 1 beraberlikle 12 puan toplayarak, 5. haftada liderlik koltuğuna yerleşirken, 8. durumda bulunan fenerbahçe'yle puan farkını 5’e yükseltmenin de sevincini yaşıyordu.

    milli takım'ın eski hocası ersun yanal, milli futbolcuların üzerindeki gerginliğin terim'den kaynaklandığını söyledi. katıldığı bir televiyon programında fatih terim’i eleştiren yanal, “ben oyuncuların üzerindeki aşırı gerginliğin fatih terim'in tavrından da kaynaklandığını düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

    aziz yıldırım’dan son derece rahatsız edici bir ültimatom alan arthur zico, şampiyonlar ligi’ndeki inter maçına 3-4-1-2 sistemiyle çıkmama kararı aldı. ınter karşısında takımı sahaya 4-4-1-1 düzeninde sürmeye hazırlanan zico, yıldırım’ın sürekli işine karışmasından rahatsızlık duyduğunu yakın çevresine dile getirdi.

    öte yandan italyan teknik direktör fabio capello, fenerbahçe-inter maçını izlemek için kadıköy’e geldi. capello’yu aziz yıldırım’ın çağırdığı ve zico’ya göz dağı vermek istediği iddia edildi. ancak real madrid’ten ayrıldıktan sonra spor yorumculuğu yapmaya başladığını belirten capello, fenerbahçe iddialarını yalanlayıp “inter’i takip etmek için buradayım” dedi.

    ama medya işi kızıştırmak için inter maçından önce basın toplantısı düzenleyen zico’ya durum hakkında ne düşündüğünü sordu. zico, "ismi fenerbahçe ile anılan capello'nun türkiye'ye gelmesi için ne diyorsunuz?" sorusuna, "eğer fenerbahçe birgün fabio capello'yu istanbul'a getirebilirse gerçekten de büyük iş başarmış olur. çünkü o dünyanın en büyük hocalarından biri." yanıtını verdi.

    futbol federasyonu tahkim kurulu, yarıda kalan trabzonspor-sivasspor maçı ile ilgili futbol federasyonu yönetim kurulu'nun verdiği ''maçın tekrarlanması'' kararını bozdu. kararla birlikte bu maçın skorunun olayları trabzonsporlu taraftarların başlattığı gerekçesiyle 3-0 sivasspor lehine tescil edildiği açıklandı. böylece sivasspor’un puanı 12’ye yükseldi ve 13 puanlı lider galatasaray’ı 1 puan geriden takibini sürdürdü.

    şampiyonlar ligi 2007-08 sezonu beşiktaş’ın marsilya ile oynadığı karşılaşmayla başladı. avrupa şampiyonlar ligi'nde (a) grubu'nda beşiktaş, fransa'nın olympique marsilya takımıyla yaptığı karşılaşmadan 2-0 mağlup ayrılarak grup maçlarına yenilgiyle başladı.

    son derece etkisiz bir maç oynayan beşiktaş’ta teknik direktör ertuğrul sağlam eleştirilerin hedefi oldu.

    asıl sürprizi fenerbahçe yaptı. ligde kötü günler geçiren sarı lacivertli takım şampiyonlar ligi g grubunda 1. torba takımı inter’i 1-0 mağlup etti.

    inter teknik direktörü roberto mancini, "90 dakika f.bahçe üstündü. biz elimizden geleni yaptık ama bazen rakibiniz sizden daha iyi oynar. hep favoriler kazanamaz" dedi. la gazzetta dello sport ise, "ınter, avrupa'da hastalandı. istanbul'da bozgun" başlığını atarken, "alex, parma'daki kısa macerasında hiçbir zaman böylesine mükemmel oynamamıştı. istanbul'da inanılmaz bir futbol resitali verdi. ınter ne alex, ne roberto carlos ne de vederson'u durdurulabildi. f.bahçe bu galibiyeti sonuna kadar hak etti" yorumunu yaptı.

    ingiltere futbolunda son dönemin en tartışmalı ismi chelsea teknik direktörü jose mourinho, takımla yollarını ayırdı. premier lig'de sezonun 6. maçları oynanırken, chelsea kulübü'nün resmi internet sitesinde, ''chelsea futbol kulübü ve jose mourinho karşılıklı çıkarlar çerçevesinde ayrılmaya karar vermişlerdir'' açıklaması yapıldı. chelsea ile 2010 yılına kadar sözleşmesi bulunan mourinho'nun, chelsea'nin patronu rus milyarder roman abramoviç ile de sorunlar yaşadığı gelen haberler arasındaydı.

    avrupa maçlarında asıl şoku uefa kupası’ndaki rakibi sion karşısında galatasaray yaşadı. türkiye liginde fırtına gibi esip, istatistikleri alt üst eden g.saray sion karşısında ecel terleri döktü, savunması döküldü, kalesinde üç gol gördü.

    maça orkun, uğur, song, servet, volkan, carrusca, lincoln, linderoth, hasan, hakan, nonda 11’iyle başlayan feldkamp 32. dakikada maçta 3-0 yenik duruma düşünce ecel terleri döktü.

    defansta büyük açıklar veren cimbom'da servet, volkan ve uğur adeta saç baş yoldurdu. bu üçlüye kaleci orkun da dahil olunca, daha ilk 10 dakikada 2 kafa golüyle geriye düşüldü.

    gollerin biri sağ biri de sol kanattan gelirken, savunma ile orkun arasındaki uyuşmazlık doruk noktasına çıktı. isviçre takımı sion’un hızlı hücumları cimbom'un başını döndürürken, özellikle hasan şaş ve carrusca'nın feldkamp’ın direktiflerine rağmen defansa yardım etmemesi ile kronometreler henüz 32. dakikayı gösterirken galatasaray 3-0 yenik duruma düşmüştü.

    tüm galatasaraylılar endişe içindeydi. herkes “eyvah acaba tarihi bir fark mı geliyor” diyordu içinden.

    tam o anda kurt hoca feldkamp maça derhal müdahale etti. 39. dakikada carrusca’yı oyundan çıkarıp ayhan’ı maça dahil etti. 40. dakikada da hasan'ın ara pasında ceza sahasında topla buluşan lincoln, dönüp güzel bir vuruşla topu filelere gönderdi ve skoru 3-1’e getirdi.

    karşılaşmanın ikinci yarısına daha iyi başlayan galatasaray, oyunu rakip sahaya yıkarak farkı kapatmaya çalıştı. ikinci yarıda oyuna tamamen hakim olan sarı-kırmızılılar, özellikle volkan ve ayhan ile sol kanadı iyi kullanıp ataklar geliştirdi. 67. dakikada soldan ceza sahasına giren volkan'ın pasında topa sahip olan linderoth, güzel bir vuruşla topu direğin dibinden filelere gönderdi ve skoru 3-2’ye getirdi. maç da bu skorla bitti.

    galatasaray'ın hocası feldkamp, sion maçından sonra soyunma odasında futbolcularından özür dileyerek, "benim sahaya çıkardığım yanlış kadro yüzünden 3-0 geriye düştük. özellikle sol kanatta büyük hata yaptım. carrusca'yı oynatmamalıydım. ama siz maçta skoru 3-2'ye getirdiniz. size teşekkür ederim" dedi.

    basın toplantısında da feldkamp “sorunumuz olan sol tarafta önceki maçta iyi oynayan carrusca'yı tercih ettim" dedi. feldkamp neden ayhan'ı oyuna aldığı sorusuna ise, "insan sonradan akıllanıyor" yanıtını verdi. kalli, "merak etmeyin. istanbul'da 1-0 bile bize yeter. bu turu mutlaka geçeceğiz. çünkü biz daha iyi takımız" dedi.

    linderoth’u özellikle tebrik ettiğinin altını çizen feldkamp “sahada basmadık yer bırakmadı. rakip atakları kesen, hücumda pozisyon aradı ve bir de gol attı. kendisini kutluyorum” dedi.

    galatasaray başkan yardımcısı adnan polat, sion karşısında oynanan futbol ve alınan yenilgi için, "futbol ciddi iştir" dedi. sarı kırmızılı yönetici fark atacakları karşılaşmada yenilmelerinin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade ederek, "isviçre'ye kazanmak için gelmiştik, ama maç, beklentimizin dışında gelişti. çok üzgünüz" yorumunu yaptı. maçın ilk yarım saatlik bölümünde 3 gol birden yiyerek, adeta şok olduklarını ifade eden polat, "ikinci yarıda çok iyi mücadele edip, çok gol pozisyonu bulduk. 3-0'dan maçı çevirmek büyük takımların işidir. biz de bunu gerçekleştirerek, tur için avantaj elde etmeyi başardık" dedi.

    tüm bu sansasyonel avrupa maçlarıyla geçen hafta içinin ardından hafta sonu geldi ve gözler 6. haftası oynanacak süper lig’e çevrildi.

    haftanın açılış maçında beşiktaş 2-0 geriye düştüğü maçta denizlispor’u 3-2 mağlup etti ve lider galatasaray’ı 2 puan geride üçüncü sırada takibini sürdürdü.

    beşiktaş'ta teknik direktör jean tigana'nın görevinden ayrılması, yerine de ertuğrul sağlam'ın getirilmesinin ardından siyah-beyazlı futbolculardan burak yılmaz ve baki mercimek gözden düştü.

    teknik direktör tigana'nın döneminde birçok maçta forma giyen ve fransız teknik adamın vazgeçemediği burak ile baki, ertuğrul sağlam döneminde geride kalan 12 resmi maçta formaya hasret kaldılar. antalyaspor'dan büyük umutlarla transfer edilen burak yılmaz’ın “kadroya bile alınmıyorum, oysa ben geleceğin yıldızıyım” diyerek dert yanması dikkat çekiyordu.

    sivasspor, çaykur rize deplasmanında da serisini bozmadı ve 2-0 galip geldi. lider galatasaray’ı ikinci sırada 1 puan geriden takibini sürdürdü.

    ligin 6. haftasında fenerbahçe yine puan kaybetti. istanbul'da ınter'i 1-0 deviren f.bahçe, turkcell süper lig'de bursaspor ile 1-1 berabere kaldı. sarı-lacivertli ekip, bursa'da ınter karşısında sergilediği futboldan çok uzak bir oyun ortaya koyarken spor yazarları beraberliğin faturasını teknik direktör zico'ya kesti.

    lider galatasaray oldukça zorlandığı maçta olimpiyat stadında bol rüzgarlı maçta kasımpaşa’yı ümit karan’ın rövaşata golüyle 1-0 mağlup etti ve altıncı maçında beşinci galibiyetini alıp liderliğini sürdürdü. bu galibiyetle birlikte galatasaray ve fenerbahçe arasındaki fark 7’ye yükselmiş oldu.

    galatasaray teknik direktörü karl heinz feldkamp, sakatlık ve formsuzluklar nedeniyle kasımpaşa, maçının kadrosunda değişikliklere gitti. feldkamp, savunmada sakatlığı bulunan servet'i kadroya almazken, bu oyuncunun yerine bouzid'e şans verdi. bouzid, galatasaray'da ilk kez ilk 11'de forma giydi. fc sion maçında savunmanın solunda oynayan volkan, hafif sakatlığı nedeniyle yedek beklerken, bu oyuncunun yerine halkan balta ilk 11'de şans buldu. teknik direktör feldkamp, savunmanın sağında ise uğur'un yerine barış'ı denerken, sakatlığı nedeniyle risk edilmeyen nonda'nın yerine de ümit forma giydi. fc sion karşılaşmasında bekleneni veremeyen carrusca, yedekler arasında yer alırken, bu oyuncunun yerine ayhan ilk 11'de oynadı. galatasaray, böylece çeşitli nedenlerden dolayı fc sion karşılaşmasından 5 oyuncuyu değiştirmiş oldu.

    galatasaray teknik direktörü karl heinz feldkamp, kasımpaşa ile yaptıkları karşılaşmada güzel futbol oynamadıklarını söyledi. kalli, maç sonrasında düzenlediği basın toplantısında, maçta mücadele ettiklerini, bırakmadıklarını ve galip geldiklerini ifade ederek, ''mücadele ettiğimiz için hak ettik. bu statta, bu koşullar altında bunu yaptığımız için mutluyum'' dedi. feldkamp, atatürk olimpiyat stadı'ndaki hava koşullarından yakınarak, ''stat, fotoğraf çektirecek olsaydım çok güzel, oğlum da bu statta. ama futbol oynamak için aynı şeyi söyleyemem'' dedi. yapı veya bina için olumsuz bir şey söyleyemeyeceğini anlatan alman teknik adam, ''soyunma odaları ve stat harika. ama futbol oynamak isteyen takımlar için rüzgar vardı ve bu sürekli değişiyordu. bu havada güzel futbol oynamak zorlaşıyor'' diye konuştu.

    feldkamp, sakatlıklar nedeniyle kadro kurarken fazla şansının bulunmadığını belirterek, şunları söyledi: ''servet sakat. volkan aslında oynayabilirdi ama kalçasında bir ağrısı bulunduğu için hakan balta'yı hem görmek hem de bir milli oyuncu olduğu için oynattık. devre arasında ağrısı bulunan hasan'ı değiştirmek zorunda kaldık. hakan balta ve bouzid'i kutluyorum, zorunlu olarak yaptığımız değişiklikten sonra başarılı oldular. 18-19 oyuncum var, 4 tane sakatım var. nonda, dün ağrıları oldu, kadroya alamadım. kadroda fazla seçme şansım yoktu.'' diye konuştu.

    ligin zirvesine oturan g.saray 6 maçta attığı 15 gol ve yediği 2 golle başarılı bir grafik çizerken, rakiplerine de parmak ısırttı. ligin tepesine oturan galatasaray, istatistiklerde de zirveye oturdu. ligin en çok gol atan (15) takımı olan sarı kırmızılı ekip, 6 maçta da kalesinde sadece 2 gol gördü. bu iki golü de vestel manisa'dan yedi. en iyi hücum yapan ekip olan cimbom +13'lük bir averajla da rakipleri geride bıraktı. galatasaray'ın süper lig'deki bu pozitif görüntüsü için sportif a.ş genel müdürü adnan sezgin, "ne kadar iyi bir takım kurduğumuz her geçen hafta daha net bir şekilde ortaya çıkmaya başladı. inşallah avrupa'da da güzel sonuçlar alacağız. kulübümüzde her şey güzel ve yolunda gidiyor" dedi.

    beşiktaş'ın avrupa şampiyonlar ligi (a) grubu'ndaki rakiplerinden fransa'nın marsilya takımının yeni teknik direktörü, galatasaray'ın bir önceki çalıştırıcısı belçikalı eric gerets oldu. kulüpten yapılan açıklamada, menajer albert emon'un görevine son verildiği bildirilirken, eric gerets'in takımın başına getirildiği duyuruldu.

    önceki yıl marsilya'nın fransa ligi'ni lyon'un ardından 2. sırada tamamlamasını sağlayan ve takımını şampiyonlar ligi'ne sokan emon, takımın ligde oynadığı son 4 maçın 3'ünü kaybetmesi üzerine şimşekleri üzerine çekmesine karşın, şampiyonlar ligi (a) grubu'nun açılış maçında geçen hafta beşiktaş'ı 2-0 yenerek lige iyi bir başlangıç yapmıştı. kulübün internet sitesinde, ''takım için yeni bir yol çizmemiz lazım'' diyen marsilya kulübü başkanı pape diouf, ''eric gerets bunun için aradığımız kişi olabilir'' ifadesini kullandı.

    sabah yazarı hıncal uluç, avrupa ve ligde farklı bir futbol sergileyen fenerbahçe'yi değerlendirdi. uluç fotomaç'a yaptığı değerlendirmede "fenerbahçe takımının, türk futbolcusu yok. galatasaray, avrupa şampiyonu olurken, galatasaray, süper kupa'yı alırken, galatasaray'ın türk futbolcuları vardı. takımın iskeleti onlardı" dedi.

    tüm bunlar yaşanırken galatasaray’ı üzen bir olay gerçekleşti. rutin kontroller için acıbadem hastanesi'ne giderek check-up'tan geçen galatasaray başkanı özhan canaydın’a yapılan kontroller sonucunda pankreasta kanser başlangıcı' teşhisi konuldu.teşhisin ardından bir hafta sonra memorial hastanesi'nde ameliyat edilen galatasaray kulübü başkanı özhan canaydın'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

    pfdk, beşiktaş kulübü başkanı yıldırım demirören'i yazılı ve görsel medya yoluyla türkiye futbol federasyonu ve mensuplarına sözle hakaret ederek kişilik haklarına ağır şekilde saldırıda bulunmaktan 3 ay hak mahrumiyeti cezası ile birlikte 15 bin tl para cezasına çarptırdı.

    öte yandan ispanyol teknik direktör del bosque konusundaki ihmali yüzünden yaklaşık 8 milyon euro tazminat ödemeye mahkûm edilen beşiktaş, tigana'ya da yaklaşık 3 milyon euro tazminat ödeme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. tigana’nın avukatı, beşiktaş yetkililerinin, "tigana fıfa'ya gitseydi mutlaka bilgimiz olurdu" açıklamasına karşılık, 23 temmuz'da fıfa'ya başvurduklarını, 13 temmuz'da da beşiktaş noterliğinden siyah beyazlı kulübe ihtarname çekildiğini açıkladı.

    fenerbahçe başkanı aziz yıldırım durumu “yıldırım demirören beşiktaş’ı işte böyle böyle batıracak” şeklinde değerlendirdi.

    hafta sonunun yaklaşmasıyla birlikte gözler ligin 7. haftasında oynanacak galatasaray-beşiktaş derbisine çevrildi. galatasaray’ın 5 maçlık cezası nedeniyle seyircisiz oynanacak ilk derbi olan bu maçta lider galatasaray beşiktaş’la puan farkını 5’e çıkarmayı, beşiktaş işe kazanıp liderliğe yükselmenin hesabını yapıyordu.

    beşiktaş teknik direktörü ertuğrul sağlam, g.saray maçına üç puan için çıkacaklarını belirtti ve “lincoln için özel önlem almayı düşünmüyorum.” dedi. feldkamp'a saygı duyduğunu ve değer verdiğini vurgulayan sağlam, "feldkamp ile beşiktaş'ta futbolcuyken, antrenör-futbolcu ilişkimiz vardı. kendisinden çok şey öğrendim. buralarda olduysak, bunda onun da emeği var. kendisine teşekkür ediyorum" dedi. derbinin seyircisiz oynanmasının stattaki ambiyansı olumsuz etkileyeceğini belirten genç hoca, "keşke derbi seyircili oynansa ve sahaya yansıtacağımız güzelliği g.saray taraftarları da seyretseydi. inşallah gollü bir karşılaşma olur ama kazanan biz oluruz" diye konuştu.

    beşiktaş başkanı yıldırım demirören, pankreas ameliyatı olan galatasaray başkanı özhan canaydın'ı hastanede ziyaret etti. canaydın'ı ziyaret için eşi revna demirören ile birlikte hastaneye gelen demirören'i, sarı- kırmızılı yönetici haldun üstünel karşıladı. basın mensuplarının hastaneye girişine izin verilmezken, çıkışta yaptığı açıklamada demirören, "başkan özhan canaydın'a geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk.” ifadesini kullandı.

    süper lig’in 7. haftasında fenerbahçe ankaragücü'nü 2-0 yendi. üç maçlık galibiyet hasretini ankaragücü karşısında sona erdiren fenerbahçe 3 puanı 3 hafta sonra buldu. ama oyun ve skor taraftarını doyurmazken tribünlerin ligde sarı lacivertliler'i yalnız bırakmaya devam ettiği görüldü.

    sivasspor da sahasında 2-0 geriye düşmesine rağmen bursaspor'u 3-2 yendi.

    futbolseverler ertesi gün oynanacak galatasaray-beşiktaş maçını düşünerek uykuya hazırlanırken florya’da büyük bir kriz patlak verdi. kampta uygun davranmadıkları gerekçesiyle hakan şükür ve lincoln’ün teknik direktör karl heinz feldkamp tarafından kadro dışı bırakıldıkları ilan edildi.

    28 eylül cuma akşamı beşiktaş maçının hazırlıklarını tamamlayan galatasaray takımı florya’da kampa girmişti. eşi helma feldkamp’ı evde yalnız bırakmak istemeyen feldkamp, görevini ahmet akcan’a devredip kamptan ayrılmıştı.

    feldkamp sezon başında bir yasak koymuştu. göreve ilk geldiği zamanlarda bir gün hasan şaş antremana kızını da getirmiş, idman sırasında çocuk koşuşturmaları ve gürültüsünden rahatsız olan feldkamp o günden sonra futbolcuların florya’ya aile bireylerini ya da arkadaşlarını getirmesini tümden yasaklamıştı. çünkü kalli’ye göre orası eğlence mekanı değil bir çalışma ortamıydı. onun düşüncesine göre bu tip misafirlerin gelmesi oyuncularda konsantrasyon kaybı ve işe odaklanamama olarak geri dönüş yapıyordu. bu konuda kesin talimatı vardı.

    o gece tüm futbolcular ertesi gün için odalarına çekilmişti. fakat iki futbolcu hariç…

    hakan şükür florya’yı görmek isteyen kızını almak için eve gidip kızını kampa getirmişti. o gece lincoln de brezilya’dan gelen 5 kişilik arkadaş grubuyla oturuyordu. özellikle gecenin belli bir saati olmasına rağmen lincoln ve arkadaşlarının gürültüsü herkesi rahatsız etmeye başlamıştı.

    ortalığı kolaçan eden antrenör ahmet akcan güvenliğe telefon edip kimlerin misafir kuralını ihlal ettiğini teyit ettikten sonra derhal feldkamp’a telefon etti. uykudan uyanmış olan feldkamp, akcan’ın anlattıklarını duyunca “ikisini de kadro dışı bırakıyorum. kimseye bir şey söyleme. yarın son taktik toplantısında öğrenirler. iyi geceler” deyip telefonu kapattı.

    sabah erken saatlerde florya’ya gelen feldkamp olayı ahmet akcan’dan bir kez daha dinlemek istedi. ahmet akcan, “hakan kahvaltıya da kızıyla indi. lincoln ise iki kuzeni ve iki arkadaşıyla cuma gecesi 01:30'a kadar florya tesisleri'nde oturdu.” diyerek durumu özetledi.

    taktik toplantısında feldkamp tahtaya ilk 11’i yazdı:

    orkun - uğur, servet, song, volkan – barış, linderoth, arda, hakan balta - ümit, nonda

    lincoln ve hakan şükür kadro dışı kalmıştı. lincoln’ün kadro dışı kalmasına tüm takım sevinmişti.

    feldkamp oyunculara "kamp kurallarını biliyorsunuz. ailelerinizle görüşmeniz yasak. maça iyi konsantre olamadığınızı, aklınızı veremediğinizi düşünüyorum. şimdi siz ikiniz evinize gidebilirsiniz" dedi ve toplantı salonundan dışarı çıktı.

    isveçli ön libero linderoth, feldkamp’ın peşinden koşup “efendim; arka arkaya çok önemli iki maçımız var. bu konuyu sonra değerlendirmeniz mümkün değil mi?" diye sordu.

    kalli yürümeye aynen devam edip arkasına bile bakmadan “hayır” dedi ve odasına gitti.

    koltukları tekmeleyen ve takım arkadaşlarının alaycı bakışlarından sonra lincoln, kimseye haber vermeden istanbul’u terk etmek için evine gidip bavullarını toplamaya başladı.

    hakan şükür, adnan polat’ı arayıp feldkamp’ı şikayet etti.

    öğlen saatlerinde haber yönetim içine de bomba gibi düşerken adnan polat mustafa turgun apar topar florya metin oktay tesisleri'ne giderek kalli'yi futbolcuların oynatılması için iknaya çalıştılar ancak alman çalıştırıcı geri adım atmadı.

    "hocam; cezayı derbiden sonraya bıraksanız olmaz mı?" diyen polat, feldkamp’tan şu yanıtı aldı: "ceza verdiğim iki futbolcudan biri takımın kaptanı (hakan şükür), diğeri de saha içinde kaptan kadar yetki verdiğim bir futbolcu (lincoln). bunlar takıma iyi örnek olmaları gereken futbolcular. eğer şimdi gerekeni yapmazsak gençler kötü örnek alır”.

    feldkamp polat’a ayrıca “işime bir daha karışırsan ya da bana ne yapmam gerektiğini söylersen istifa eder giderim” dedi.

    yani alman hoca kurallar herkes için geçerlidir diyordu. mesajı derindi. bunlar yıldız ya da yetenekli futbolcu olmasalar bu kararımdan vazgeçirmeye çalışmazdınız ama ben kimseye ayrıcalık tanımam, gözümde herkes eşittir. onların yerine koyduğum futbolcularla maçı kazanmaya çalışırım. ama kimseye ayrıcalık tanımam demek istiyordu.

    feldkamp’ı ikna etmeyi başaramayan adnan polat ve mustafa turgun, iki oyuncunun akşam tribünde maçı izlemeleri için oyuncuları aradı. hakan’a hemen ulaşan ikili “peki” yanıtını aldı. ancak lincoln’e bir türlü ulaşamıyorlardı. ikili hemen lincoln’ün villasına gittiler.

    gördükleri manzara mülteci hayatını andırıyordu. evde 10-15 kişi vardı. lincoln’ün misafirleri epey fazlaydı. bavullarını toplamakla meşgul olan lincoln “artık feldkamp ile çalışamam. o varsa ben yokum” dedi. polat ve turgun, türkiye’yi terk etmek isteyen lincoln’ü epey dil dökerek de olsa kalmaya ikna ettiler.

    siniri uzun süre yatışmayan lincoln, "arkadaşlarım ve akrabalarım daha önceki kamplara da gelmişti. akrabalarım benden maç bileti almak için ziyarette bulundu. brezilya'dan gelen adamlara '30 dakika sonra gidin' mi deseydim? hiçbir zaman disiplinsiz bir futbolcu olmadım. brezilya'da kamp diye bir şey yok. almanya'da ise maçtan bir gün önce kampa giriyoruz. hocanın kararını anlamadım. hayatımda böyle bir şey görmedim. bir daha böyle bir şeyle karşılaşırsam, çeker giderim" tehdidini savurdu.

    ancak lincoln kalmak için iki şart öne sürdü. “birincisi” dedi, “o yaşlı alman beni düşman olarak görüyor. sürekli benimle uğraşıyor. onunla konuşup beni rahat bırakmasını sağlayın. aksi halde idmanlara çıkmam. ikincisi de takım içinde hasan şaş, ayhan ve arda gibi futbolcular beni dışlıyor. buna bir çözüm bulun” dedi.

    adnan polat “tamam. sen merak etme” dedi. aslında feldkamp’a nasıl bu konuyu açacağını bilmiyordu ama bir şeyler düşünecekti.

    29 eylül 2007’de turkcell süper lig'deki derbi karşılaşmasında lider galatasaray, beşiktaş'ı 2-1 yendi.

    seyircisiz yapılan ilk derbi maç olarak tarihe geçen karşılaşma, oldukça düşük bir tempoda başladı. her iki ekibin de kontrollü başladığı mücadelede galatasaray, orta alanda özellikle linderoth'un etkili oyunuyla biraz daha üstün gözüktü.

    23. dakikada soldan arda'nın kullandığı köşe atışı sonrası beşiktaş ceza alanında oluşan karambolde kaleci hakan arıkan'ın yumruklayarak uzaklaştırmaya çalıştığı topu önünde bulan hakan balta, yerden sert bir vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi ve galatasaray 1-0 öne geçti.

    44. dakikada nobre'nin ara pasıyla ceza alanında topla buluşan serdar özkan'ın çıkardığı topa hafif sol çaprazdan oldukça sert bir vuruş yapan tello, kaleci orkun'un solundan meşin yuvarlağı ağlarla buluşturarak skora 1-1'lik eşitliği getirdi ve karşılaşmanın ilk yarısı 1-1'lik eşitlikle sonuçlandı.

    karşılaşmanın ikinci yarısı, ilk yarıya oranla daha hareketli ve bol pozisyonlu geçerken, özellikle galatasaray, rakip kaleye daha etkili ataklarla gelmeye başladı.

    76. dakikada beşiktaş ceza alanında arda'nın yerde kalması sonrası hakem selçuk dereli penaltı noktasını gösterdi. maç boyu beşiktaş ceza alanında yakaladığı fırsatları değerlendiremeyen nonda 77. dakikada penaltı atışında topu ağlara göndererek galatasaray'ı 2-1 üstünlüğe taşıdı.

    kalan sürede her iki takımın da çabaları gol getirmedi ve galatasaray mücadeleden 2-1 galip ayrıldı.

    maç sonu basına kısa bir açıklama yapan feldkamp lincoln ve hakan’ın kadro dışı kalması üzerine basın mensuplarından gelen sorulara şu cevabı verdi: ”lincoln kuzenleriyle eğlenmek istiyordu, ben de bunu yapmasını sağladım. hakan ailesi ile daha çok vakit geçirmek istiyordu, şimdi geçirebilir. burası kreş değil, galatasaray.”

    feldkamp, tüm bu olayların bir yana bırakılmasını isteyerek, “takımımız bugün iyi oynadı, muhteşem bir mücadele ortaya koydu ve haklı bir galibiyet aldı” dedi.

    “seyircisiz 4 maçta 4 galibiyet almayı beklemiyordum. bunu beklemek de kolay değil” diyen feldkamp, “seyircili maça alışmak kolay olmayacak galiba” denmesi üzerine “evet, bugün de seyircisiz oynadık. galatasaray-fenerbahçe maçındaki olayları hiç yaşamak istemiyorum. olumsuz gelişmelerin yaşanması veya başka ülkelere yansıması avrupa'da kötü imaj yaratır ve bu imajı düzeltmek zor olur” diye konuştu.

    bir basın mensubunun “ligin ilk 7 haftasında fenerbahçe’ye 7 puan, beşiktaş’a 5 puan fark attınız. sizce şampiyon olacak mısınız?” sorusuna feldkamp “onu söylemedeniz ama sivasspor ile aramızda sadece 1 puan var. performansları takdir edilmelidir” yanıtını verdi.

    bundan sonra galatasaray, beşiktaş derbisinin ardından ara vermeden uefa kupası'ndaki sion maçının hazırlıklarına başladı. basına kapalı olarak gerçekleştirilen antrenmanda, beşiktaş karşısında ilk 11'de görev alan oyuncular kısa süreli rejenerasyon çalışması, diğer oyuncular ise yarı sahada taktik ağırlıklı maç yaptı. sakatlıkları bulunan sabri ile okan'ın ise tedavilerine tesislerde devam edildi. lincoln ile hakan şükür ise salonda birlikte çalıştı.

    feldkamp’ın bu iki futbolcuya ambargosu devam ederken alman hocaya o sabah sürpriz bir telefon geldi. arayan hasta yatağındaki galatasaray başkanı özhan canaydın’dı.

    derbide kazanılan üç puana çok sevinen başkan canaydın, feldkamp’a "hakan şükür ile lincoln'ü bir kereliğe mahsus affedin. çünkü sion karşılaşmasında onlara ihtiyacımız var" talebinde bulundu.

    feldkamp zor günler geçiren özhan canaydın’ı üzmek istemedi ve “peki” dedi. yaşlı alman, ilk defa taviz veriyordu. demek ki söz konusu sağlık olunca onun gibi duygusuz ve katı biri bile yumuşayabiliyordu. canaydın’la konuşması bitince ahmet akcan’ı yanına çağıran kalli, “lincoln ve hakan’ı antremana dahil et, kadroya tekrar alındılar” talimatını verdi.

    milli takımlar eski patronu ersun yanal, geçen sezon sonunda g.saray'la anlaşma noktasına geldiğini açıkladı. genç teknik adam, "benim açımdan problem yoktu. ancak sarı-kırmızılıların konjonktürüne uymuyormuşum. adnan sezgin öyle söyledi" şeklinde konuştu.

    galatasaray kulubü başkan yardımcısı adnan polat, beşiktaş ile oynanan derbi maç öncesinde teknik direktör karl heniz feldkamp tarafından kurallara uymadıkları gerekçesiyle hakan şükür ve lincoln'ün kadro dışı bırakılmasının çok abartıldığını söyledi.

    mecidiyeköy'deki cafe crown çadırı'nda basın mensuplarının karşısına çıkan polat, kulüpte yaşanan gelişmeler konusunda kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

    öncelikli olarak galatasaray kulübü başkanı özhan canaydın'ın sağlık durumu hakkında konuşan polat, "hepiniz biliyorsunuz. başkanımız ciddi bir ameliyat geçirdi. bugün kendisini ziyaret ettim son derece kendisini iyi gördüm. bir müddet daha hastanede kalacak. bu ayın ikinci yarısından sonra tekrar bizimle olacak. şu anlık sağlık durumunda sıkıntı görünmüyor. bir an önce iyileşerek kendisini aramızda görmek istiyoruz" diye konuştu.

    sabah yazarı hıncal uluç, lincoln ve hakan şükür'ün beşiktaş maçı öncesinde kadro dışı bırakılmasını yorumladı. uluç, fotomaç'a yaptığı değerlendirmede galatasaray'ın kampını nazi kampına benzetti.

    hıncal uluç "benim düşüncem şu: kalli, lincoln'ü oynatmak istemiyordu. lincoln'den kurtulmanın çaresi kadro dışı bırakmak... böyle bir rezalet yok. galatasaray bu olaydan büyük yara almıştır. madem böyle kurallar var, kalli niye evde yatıyor? sion maçı öncesinde böyle bir yara galatasaray'ı çok sarsar. kadro dışı bırakılmalarının nedeni sadece konuşulanlarsa eğer ahmet çakar'ın 'gestapo' benzetmesi gayet yerinde. bu karar galatasaray'ın kampını, bir nazi kampına çevirir. bu olayda kulüpte yönetici olmadığı da ortaya çıktı. bu sorunu çözemeyen, yönetici değildir!” diye konuştu.

    avrupa şampiyonlar ligi'nde (g) grubu'nda cska moskova ile fenerbahçe arasında yapılan karşılaşma 2-2 berabere tamamlandı. bu sonuçla fenerbahçe puanını 4'e çıkarırken, cska moskova bir puana yükseldi.

    galatasaraylı futbolcu ayhan akman ameliyat oldu. ayhan'ın yaklaşık 1,5 ay sahalardan uzak kalacağı öğrenildi. feldkamp bu sakatlıkla orta sahada güç kaybettiklerini ifade etti.

    galatasaray teknik direktörü karl heinz feldkamp, isviçre'nin fc sion takımı ile yaptıkları uefa kupası 1. tur ilk maçında, lehlerine dönüştürebilecekleri bir sonuç aldıklarını ve bu şanslarını değerlendirmek istediklerini söyledi.

    feldkamp, florya metin oktay tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, şimdiye kadar, ilk maçta 10 dakikada yapılan hataları yaşamamak için çalıştıklarını belirterek, ''bunlar düşüncede böyle. ancak pratikte bazen işler daha değişik olabilir. kasımpaşa ve beşiktaş maçlarında takımım neler yapabileceğini ortaya koydu. ilk maçta lehimize dönüşecek bir sonuç vardı, bu şansımızı değerlendirmek istiyoruz. burada atacağımız 1 gol yeterli olacak'' diye konuştu.

    hakan şükür ve lincoln konusundaki soruları da yanıtlayan feldkamp, bu konudaki kararı yarım saat içinde aldığını, ancak bunun medyada 3 gündür tartışıldığını söyledi.

    alman teknik adam, lincoln'un oynayıp oynamayacağı yolundaki bir soruya, şöyle yanıt verdi: ''basına hiçbir zaman sahaya çıkacak ilk 11'i açıklamadım. açıklasaydım, belki de hakan şükür'ün sakatlığından sonra bugün kadroyu değiştirmek zorunda kalırdım. uğur ve servet'in hafif soğuk algınlıkları vardı. maç saatine kadar neler olabileceğini bilemeyiz. hiçbir şey belli olmaz. belki de yarın sabah, beşiktaş maçı sabahı olduğum duruma düşebilirim. o zaman ne diyebileceğimi biliyorum. ne yapmam gerektiğini 3 gündür televizyonda tartışan insanlara soracağım. onların hepsi benden daha iyi biliyor. burada kulübün kuralları dahilinde yarım saat içinde almam gereken karar vardı. o arkadaşlar da 3 gün o kararları tartıştılar.''

    beşiktaş maçı sonrasında bir nefes almaları gerektiğini, yaşanan gelişmelerin kolay olmadığını ifade eden feldkamp, ''olanları yok sayamayız. huzursuzluk olmadığını da söylemek istemiyorum, ama bunları hazmetmemiz lazımdı. burada konu 2 futbolcu değil, takımın tamamı. önemli olan da bu. takımdaki olumlu gelişmeleri ben gördüm, hissettim. şu an gelişmeler iyi durumda ve olumlu yönde değişeceğine inanıyorum'' dedi.

    beşiktaş ile portekiz'in porto takımı arasında oynanan avrupa şampiyonlar ligi (a) grubu ikinci maçında, siyah-beyazlı takım rakibine 1-0 mağlup olarak ikinci karşılaşmadan da puan çıkaramadı. porto'nun sert futbolu ile gelen sakatlıklara çok sinirlenen beşiktaş teknik direktörü sağlam, ikinci yarıda hollandalı hakeme uyarıda bulununca cezası tribüne çıkmak oldu.

    uefa kupası 1. tur rövanş karşılaşmasında galatasaray, fc sion'u 5-1 yenerek tur atladı.

    feldkamp, beşiktaş maçı öncesinde kadro dışı bıraktığı hakan şükür ve lincoln'ü, fc sion karşısında ilk 11'de sahaya sürdü.

    alman çalıştırıcı, beşiktaş maçında oynattığı nonda'yı yedek soyundururken, aynı maçta 11'de yer alan, ancak fc sion karşılaşmasında statü gereği oynayamayacak olan hakan balta'nın yerine de lincoln forma giydi.

    sarı-kırmızılı ekipte, sakatlıkları bulunan ayhan, sabri ve okan da forma giyemedi, hasan şaş ise yedekler arasında yer aldı.

    uefa kupası'nda tur atlayabilmek için fc sion'u mutlaka yenmek zorunda olan galatasaray, karşılaşmaya hızlı başlayarak oyunu önemli ölçüde rakip sahaya taşıdı. isviçre ekibinin oyunu yavaşlatma çabalarına karşın rakip kaleyi adeta abluka altına alan sarı-kırmızılı ekip, ümit (2) ve lincoln'un golleriyle sonuca gitmeyi bilerek ilk yarıyı 3-0 önde tamamladı. ilk yarıdaki 3-0'lık skor sonrası ikinci yarıda daha temkinli bir futbol sergileyen, ancak oyunun hakimiyetini de elinde bulunduran galatasaray, fc sion'un daha fazla üzerine gelmesine izin verdi. yaptığı iyi savunmayla isviçre ekibine gol fırsatı vermeyen sarı-kırmızılı ekip, hızlı hücumlarla da farkı açmaya çalıştı. arda'nın şık golüyle karşılaşmada farkı 4'e çıkaran sarı-kırmızılılar, ardından nwaneri'nin golüne bouzid ile karşılık verdi ve ilk maçta 3-2 yenildiği rakibini kendi evinde 5-1 yenerek 2. turda grup maçları oynamaya hak kazandı.

    sion’u eleyen ve uefa kupası gruplarına katılmayı başaran galatasaray, h grubunda bordeaux, austria wien, panionios ve helsingborg takımlarıyla eşleşti.

    süper ligde 8. haftada vestel manisaspor ile fenerbahçe 1-1 berabere kaldı. fenerbahçe’nin bir kez daha puan kaybetmesi büyük yankı uyandırdı. galatasaray ile aralarında oluşan puan farkına ilişkin bir başka soruyu, geçen sene de buna benzer bir durum olduğunu ve buna rağmen lig sonunda rakiplerinin önünde yer aldıklarını anımsatarak yanıtlayan fenerbahçe teknik direktörü zico, ''şu anda puan olarak bize yakışmayan yerdeyiz, puan farkını indirip, amacımız liderliği ele geçirmek'' dedi.

    haftanın diğer bir puan kaybeden takımı zirve takipçisi sivasspor oldu. ankaragücü ile sivasspor 2-2 berabere kaldı. beşiktaş, gençlerbirliği'ni 1-0 yendi.

    kayserispor-galatasaray karşılaşması ise 1-1 berabere tamamlandı. 32. dakikada mehmet topuz'un pası ile ceza alanına giren gökhan ünal, uğu uçar’ı çalımladıktan sonra yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi ve kayserispor’u 1-0 öne geçirdi. 56. dakikada galatasaray beraberlik golünü ümit karan ile buldu. lincoln'ün soldan ortasına iyi yükselen ümit karan, kafa vuruşuyla topu kayserispor ağlarına gönderdi ve skora eşitlik getirdi. karşılaşmada başka gol olmayınca maç 1-1 sona erdi. rakiplerinin puan kaybettiği haftada galatasaray arayı daha da açma fırsatını tepse de liderliğini sürdürmeyi başarmıştı.

    g.saraylı taraftarlar maç öncesinde futbolcuları tribünlere çağırdı. bu sırada kaleci orkun'a da "deli orkun" diye tezahürat yapan sarı-kırmızılıların bu tavrı yıldız kalecinin alınmasına neden oldu. bunun üzerine hasan tribünlere giderek taraftarla konuştu. sarı-kırmızılıların sadece "orkun, orkun" şeklinde çağırmaları üzerine tecrübeli kaleci tribünleri selamladı.

    galatasaray teknik direktörü karl heinz feldkamp kayserispor karşılaşması sonrasında düzenlenen basın toplantısında “kayserispor maçının çok zor olacağını, hangi şartlarda oynayacağımızı biliyorduk ancak o golü yemeseydik ikinci yarıda daha atak bir şekilde rakibin üzerine gidebilirdik. yine de ikinci devrede daha riskli ve daha farklı oynadık. ben genel olarak skordan ve oynanan mücadeleden memnun kaldım” dedi.

    8. haftanın sonunda lige bir kez daha milli takım arası verildi. milli araya galatasaray 20 puanla lider giriyordu. ikinci sivasspor’un 19, üçüncü beşiktaş’ın 17 ve dördüncü fenerbahçe’nin 13 puanı vardı.

    a milli takım teknik direktörü fatih terim milli takıma galatasaray’dan servet çetin, arda turan, hakan şükür, ümit karan ve volkan yaman’ı davet etti. ancak ankaraspor’dan emre aşık ve necati ateş’i de milli takıma çağırınca gözler bir kez daha feldkamp’a çevrildi.

    kayseri deplasmanı dönüşü yönetim bursaspor deplasmanından önce sabaha kadar bir gece kulübünde eğlendiği iddia edilen arda turan’a verdiği 25 bin euro para cezasını bir kereliğe mahsus affettiğini duyurdu.

    feldkamp bu durumdan çok rahatsız olmuştu. o gece ahmet akcan’la oturup florya’da uygulanacak yeni kurallar belirledi. bu kurallar şunlaru kapsıyordu;

    1- takım otobüsünde cep telefonuyla konuşmak kesinlikle yasak.
    2- yemek saatlerinde herkes masaya aynı anda oturup aynı anda kalkacak.
    3- antrenmanlarda ciddiyet hiçbir zaman bozulmayacak. sanki resmi bir maçta oynanıyormuş gibi davranılacak.
    4- maçlarda kimse hakemlere itiraz etmeyecek. hatta takım içinde bile kimse birbiriyle tartışmaya girmeyecek.
    5- gereksiz kart görülmeyecek. bu kurala uyulmazsa, kart gören futbolcuya çeşitli cezalar verilecek.

    koyduğu kurallarla florya metin oktay tesisleri'nde 'korkulu rüya' haline gelen ve adeta sert bir öğretmen gibi davranan alman hoca, herkesin bu kurallara uymasını beklediğinin altını çizdi.

    arkasından da milli maç tatili nedeniyle yine görevini ahmet akcan’a devredip eşi helma ile birlikte marbella’daki yazlığına doğru yola koyuldu.

    takım hem avrupa’da yoluna devam ediyordu hem de ligde namağlup şekilde liderdi. üstelik son dört yılın şampiyonu ve şampiyonlar ligi gruplarında lider bulunan fenerbahçe’den 7 puan öndeydi. feldkamp’tan takımı gençleştirmesini istemişlerdi o da yapmıştı. alman hoca kendine oldukça güveniyordu. başarılı olduğu sürece kendisini kimse sorgulayamazdı. ancak kazın ayağı pek öyle değildi.

    her ne kadar yaz döneminde futbolcular feldkamp ‘a boyun eğselerde disiplinin dozu artık kendilerine fazla gelmeye başlamıştı. içlerinde “asker miyiz, futbolcu mu?” diye söylenenler bile vardı.

    takım adeta kamplara bölünmüştü. bir tarafta hasan şaş, hakan şükür, ümit karan, ayhan akman, sabri sarıoğlu ve arda turan’ın başını çektiği hem feldkamp’ı hem de lincoln’ü takımda istemeyen yerli grubu vardı. bu grup feldkamp ipleri sıkı bir şekilde elinde tuttuğu için şimdilik lincoln’ü takımda dışlama yoluna gitmişti. zamanla song da bu gruba dahil olmuştu.

    başka bir grup lincoln’ün nispeten yakınlık kurabildiği nonda ve linderoth içeren lincoln’ün grubuydu. bu gruptaki nonda ve linderoth takımdaki yerli ittifakından rahatsızdı. ancak feldkamp’a da çok ısınamamışlardı. lincoln ise kendini çok yalnız hissediyordu. hem yerli tayfa yüzünden ötekileşmiş hissediyordu hem de feldkamp’ın kendisine mobbing uyguladığını düşünüyordu. lincoln’ün amacı feldkamp’ı göndermekti.

    feldkamp ise lincoln, arda, hakan, hasan, ümit ve sabri’yi takımdan göndermek istiyordu.

    orkun, aykut, uğur uçar, servet, hakan balta, volkan, barış, serkan gibi feldkamp’ın gözdesi futbolcular da başka bir gruptu. bu grup lincoln’den pek haz etmiyor ancak feldkamp kendilerine şans tanıdığı için alman teknik adamı sevme konusunda diğer yerli tayfayla ayrışıyordu.

    hatta öyle ki son derece sıkı fıkı olan arda turan ve uğur uçar’ın feldkamp konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle aralarına soğukluk girdiği iddia ediliyordu.

    arda feldkamp’a kendisini yıldız seviyesinde görmemesi hakkında söyledikleri nedeniyle tavır almıştı. uğur uçar ise feldkamp’ın kendisini ilk on bire monte etmesinden oldukça memnundu. hayatında ilk defa şans bulmuştu ve bir şikayeti yoktu.

    zaten feldkamp’ın kerameti burada gizliydi. orkun, servet, uğur, volkan, barış, mehmet topal, serkan… hepsi yetenekleri belli olan ve başka teknik direktörlerin elinde başarısız olmuş isimlerdi. ama feldkamp çok çalışırsak önümüzde kim olursa olsun bize şans verir diye düşünerek çaba sarf ediyorlardı ve feldkamp da gerçekten bu çabalarını takdir edip onları ilk on bire alıyordu. işte alman hoca böyle kadrolarla bu şekilde başarılı oluyordu.

    yine de milli araya giderken kamplara ayrılmış galatasaray’da sancılı günler kapıdaydı ve takım çok yakında 7 puan önünde olduğu fenerbahçe’nin 1 puan gerisine düşeceği bir sürece girecekti.

    ***

    eylül 2007 ayı galatasaray için böyle geçti. bir yandan liderlik, bir yandan disiplin derken feldkamp ve bazı futbolcular arasındaki çatışma filizlenmeye başlamıştı. kriz galatasaray’ın kapısını çalıyordu.

    4. bölümün sonu.

    (devam edecek…)
App Store'dan indirin Google Play'den alın