resim
Rachid Ghezzal
Takım:Beşiktaş
Mevki:Sağ Kanat
Yaş:32
Boy:1.82
Uyruk:Cezayir
  • 340
    eğer gedson transferi gerçekleşirse ghezzal'in bizde beşiktaş'tan daha etkili olacağını düşünüyorum. bu istatistiklere yansır mı bilmem ama galatasaray'ın kerem'i ve barış alper'i kullanacağı senaryolarda ghezzal tam aranan kan gibi duruyor. tabii tekrar etmek gerekirse gedson'un transferi durumunda.

    bunu aslında kaan ayhan başlığı altında da yazabilirdim ama bu başlıkta olmasının bir sakıncasının olmayacağını düşünüyorum. şuan avrupa'da özellikle euro 2020'den sonra 3'lü defans hattına bir geri dönüş var. ben tudor zamanından beri ki tudor ile alakalı yazdıklarım duruyor, bizim de 3'lü oynamamız gerektiğini düşünen biri olarak, şuan ki aktif sistem ve oyunumuzun 3'lü savunmadan daha riskli ama hücum başlangıcında ve devamlılığında 3'lünün getirdiği avantajları getirdiğini düşünüyorum.

    şöyle ki, 3 'lü savunma ile oynayan takımların ana sebebi, hücumda ve savunmada rakiplerinden daha fazla kişi olmayı amaçlamak. tabii burada kanat beklerin çok etkili ve çizgiyi kullanması şart. yoksa 3'lü diye 2020-2021 sezonunun son haftalarında malatyaspor'un ya da antalyaspor'un taktiğinden bir farkı kalmaz. yani 3'lü oynayan takımlar kanat bekleri ile rakibin beklerini manipüle edip, hem açılmalarını hem de genişlemesini sağlamalılar ki 3'lünün hücum avantajı ortaya çıksın. burada açık oyuncuları da forveti 3'leyerek merkezde rakibe üstünlük sağlanıyor. tabi bu kanat beklerinin savunmada da rakiple gelmesi gerekiyor ki zafiyet yaşanmasın.

    peki biz ne oynamaya çalışıyoruz. tıpkı hücumcu 3'lü oynayan takımlar gibi açık oyuncularının içeri girdiği, beklerin çizgiyi kullandığı, 8 numarada görev alan oyuncularında half space'lere koşu atmasının istendiği bir oyun. bu oyunun en büyük handikapı, kaptırılan toplar ve bitirilemeyen hücumlar. eğer kontra presi iyi yapamazsanız, önde bilinçli bir baskı yapmazsanız 3 topta kalenizde tehlike görürsünüz. işte gedson bizde bu işi yaptı. kontra pres. bu o kadar önemli bir durum ki, takımın hızının artması da, daha dikine oynayabilme cesareti de bu kontra savunması ile alakalı.

    eğer gedson gelmezse, takımın daha yavaş oynaması demek. bu da eleştirilmemesi gerekiyor çünkü o takımın top kaybı yapmaması gerek. eğer yaparsa sıkıntı büyük oluyor. yani gedson'un gelmediği durumda ghezzal belki yine iyi duran top kullanıp servisler yapacak ama hızımı düşeceği ve ghezzal'de bu hızın düşmesinde pay sahibi olacağı için çok fazla etki edemeyecek.

    gedson'un gelmesi durumunda ise hem kontra savunma hem de genel olarak savunmamız daha iyi olacağı için, ghezzal'in zafiyetleri çok fazla göze çarpmaz.

    galatasaray futbol takımı fatih terim ile birlikte hücuma çıkarken 3-4-3 , rakibi karşılarken ise 4-4-2 gibi dizilen bir takım. burada da ghezzal'i forvet'in yanındaki kişi olarak düşünüp sağ bek savunmasını gedson'a yaptırabiliriz. tabii ki hücumda gedson'un merkezden delmesi, half space'e koşu atması çok önemli olduğu için, hücumda çizgide bek oyuncusu kullanabiliriz.

    ghezzal bana güzel oyunlar, güzel şeyler hayal ettiriyor. ama bu hayallerin bile gerçeğe yansıması için gedson transferi şart. umarım en kısa sürede gedson'u alırız da yan parçalar hakkında daha net konuşabiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın