• 6
    taraftari oldugum takimdan bagimsiz ulke olarak bir standart yakalanmasinin, sosyal hayatin her alanina da etkisi olacagini dusundugum; cocukluktan itibaren vatandaslara kendini gelistirme, rekabetci degerler kazanma, birlikteligi ogrenme gibi sayamayacagimiz kadar cok degeri kazandirabilecek bir degerdir.

    ulkenin en buyuk kuluplerinin cok taraftari olmasi, desteklenmesi cok normal oldugu gibi, bu durum tum sorunlarin cozumunun tepeden halledilmesini beklemek gibi bir tembelligin de kapisini aciyor maalesef. kahvehanede toplanip, bos gecen gunun arasinda yayinlanan bir maca goz kestirip, kufur kiyamet yorum yapan insanlar dolayli yoldan ulkedeki kulturu olusturuyorlar. bu insanlarin farkli spor dallarinda bir kulupte organize olmalari, rekabetin icerisinde yenilmenin de oldugunu gormeleri ve arkalarindan gelenlere gostermeleri ile olusabilecek farkin farkina varilmasi gerekiyor. haftada bir halisaha yerine gerekirse pazar ligleri kurup, kendilerinin de akisin icine dahil olmalari ne kadar cok seyi degistirecektir.

    gipta ile bakilan ulkelerde durum budur. hakemleri, kulup calisanlari, ebeveynlere verilen gorevler, oyuncularin takibi ile bir kultur sahibi ulkelerden ust duzey oyuncularin da cikmasi surpriz olmuyor. muassir medeniyetler seviyesi spor icin, futbol icin budur. nafile tartismalarla rakip kulubun belasini istemek, kendi kulubunun basarisindan bile cok bunu istemek, ne ahlakli ne de zeki insanin isteyecegi bir seydir.

    futbolda da, sporda da degisim en alttan baslamalidir. futbolu su an yonetenlere yoneltilen elestiriler, neden bize yakin birisi yok kivaminda kalsin istenmyorsa oralara bu islerin icerisinden gelen birileri gelsin isteniyorsa, bu birilerini mahallemizdeki, ilcemizdeki spor kulubunde biz yetistirecegiz.

    biz once kendi kulubumuzde elinde parasi olanin egitim almis adamlarin islerine karismadan destek olmasini, torpilli cocuklarin liyakatin ragmina olarak one cikarilmalarini engelleyecegiz, ki iki uc sene sonra hevesini alip baska heveslere yol acan o cocugun yerine belki futbola dort elle sarilip hayatini buradan kazanacak cocugun hakkini yemeyecegiz. ya da tam tersi, sirf babasi futbolcu diye kendi de iyi top oynayan adami babasinin golgesinde bogmayacagiz.

    yani velhasili kelam; insan beyni kolayi secmek icin ozellesmistir, ve karsidakileri manipule ettiginden cok kisinin kendisini manipule edebilecek yetenekleri vardir. bizler kollarimizi siyirip, kendi mahallemizi senlendirmek yerine, sosyal medya uzerinden donen kaosa su tasidikca, guya ulkenin tum bilesenleri karsi iken futbolda cok acayip kararlar alinmaya devam edecek. romantik bir bakis acisi degildir bu, tabii ki daha buyuk gucu olan daha buyuk etki yapabilir. gidip mahalle takimi romantizmi kasmasina gerek yoktur. ancak ben ve benim gibi duz vatandasa dusen de, atesi harlamamak ya da tarafini belli edercesine ufak da olsa pozitif bir mesguliyet bulmaktir. sporcunun zeki, cevik, ahlakli olanini beklemek yerine, onlarin yeserecegi ortami olusturmaya calismak da ustumuzde bir borctur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın