resim
Burak Elmas
Görev:Başkan
Takım:-
Yaş:50
Uyruk:Türkiye
  • 1237
    https://twitter.com/.../1406875840303013890
    --- alıntı ---

    galatasaray'ın yeni başkanı burak elmas, sabah konuştu: “futbolumuz, başkan erdoğan’ın yatırımlarına layık olmalı.”

    --- alıntı ---

    şu açıklaması aslında daha ustaca yapılabilirdi ama bunun da açıkçası bilmeden yapılan bir açıklama yerine planlı bir açıklama olduğunu düşünüyorum. galatasaray'ın, futbol ve ülke ekonomisinin mevcut genel durumunu göz önüne alıp biraz da olsa recep tayyip erdoğan'a tatlı görünmek istemiş gibi geldi bana. gerçi o tatlılıktan öteye sadece bu açıklamayla geçmez. yani öyle tatlı bir türkiye'de yaşamıyoruz. biraz daha vermeniz gerekir. yani "ali sami yen arena"ya çeşitli mantıklı(!) nedenlerle bir dönem metro götürmeyen bir yönetimden bahsediyoruz sonuçta.

    neyse.

    daha önce bahsedildiği gibi eğer açıklama bireylere indirgenmeseydi, çok daha doğru olurdu. ama bence yine eksik kalırdı.

    ki türkiye cumhuriyeti devleti'nin betorname olarak spor camiasına, özellikle futbola hayli ilgi gösterdiği malum. vergi afları, vergi kolaylıkları vesaire ekıstırası işin... kulüplerin iç işlerine, yönetimlerine, federasyonun yürütmesine, seçilmesine kadar her yerde ilgisi var. yetmiyor şampiyonlardan takımların teknik direktör tercihlerine kadar varıyor bu ilgi. bu ilginin olumlu yönde olmadığı ise aşikar.

    asıl soru şu benim için? sayın burak elmas, yapılan yatırımlara göre bu futbolun yakışmadığını düşünüyor ya. ha? hangi yatırımlara hangi futbol? böyle yatırıma, böyle futbol. daha ne bekliyorsunuz? yatırım dediğiniz sadece stadyum yapmak mıdır? eğer değilse ve daha farklı yatırımlar da yapılmışsa bunlar nedir? söyleyin, biz de bilelim.

    mesela antrenör, teknik eleman yetiştirme yani eğitim konusunda ne gibi yatırımlar yapılmış? bu işin eğitsel ve teknoloji altyapısı konusunda ne gibi yatırımlar yapılmış? bu işin pazarlama ve yöneticilik konusunda ne gibi adımlar atılmış? üniversitelerde spor konusunda ne gibi bir bilim yapılıyor? siz bu konuda hangi yatırımları yapmışsınız? her yerde olduğu gibi sporun da modern dünyaya adapte olabilmesi için hangi yatırımlar yapılmış?

    federasyonlar ne durumda? antrenman sahaları ne durumda? yeterli mi? büyük şehirler dışındaki antrenman sahaları ve antrenörler ne durumda? var mı? mesleki ve eğitsel yeterlilikleri var mı? yurdun en ücra köşesindeki çocukların, sporcu olmak isteyen gençlerin ya da sporcuların eğitim ve fırsat eşitliği konusundaki şartları nedir?

    çare, alın size stadyum yaptım mıdır? bu yatırım yeterli midir? burak elmas'a göre hayli yeterlidir ki futbolumuz mesela bu yatırıma göre leştir. hayır aslında, öyle yatırım görüşüne, böyle futbol. öyle vizyona, böyle futbol.

    şimdi abartıyorsun diyecekler olacaktır. yemin ediyorum, türk futbolunda, futbolla ilgili, bilgili, liyakat sahibi kişilerden çok müteahhitler söz sahibidir. sonra betonarme deyince kızıyorlar.

    dolduramadığımız ve muhtemelen uzunca bir süre hiç dolduramayacağımız o koca koca, "moderin moderin" stadyumlarımız olmasaydı da, o parayla sporcular, spor insanları yetiştirseydik. neyimize yetmiyordu, 5 bin kişilik stadyum? bilmem hangi şehrin, hangi ilçesinde? o paralarla ne yatırımlar yapılırdı? ne organizasyonlar yapılırdı? ne sporcular yetiştirilebilirdi? ne aletler alınır, kaç çocuğun/gencin hevesi, kaç imkansız sporcunun imkanı olunurdu?

    ama biz beton stadyum yapalım? hadi bari onu iyi yapsak? tamam, tasarım, modern imkanlar tamam. güzel. hoş. ama farkında mısınız? futbola dadanmış müteahhitleriniz o stadyumları nasıl yapıyor? kolonları çatlıyor daha seyirci gelmeden, sıva atılmış denetlemeden önce, o sıva tutmayınca bir daha atılmış. denetleme ise yüzeysel geçilmiş. stadyumun altını su basıyor. yeni stadyum bu ha. öyle plan çizilmiş, her şey düşünülmüş! ​her taraf küf. fark edilmesin diye boya üstüne boya atılıyor.

    bunları yazmacaktım da neyse. o stadyumlar böyle yapılıyor.

    burak elmas'tan nereye geldim.

    boşverin başkan! cumhurbaşkanı ve akp genel başkanının futbola yaptığı yatırımları. o yatırımların gösterdiği vizyonla bir yere gideceğimiz yok. görüyoruz işte, gidemiyoruz. yatırımlar rakamsal olarak dudak uçuklatıyor, aklınızı alıyor olabilir. ama görüyoruz ki rakam hiçbir şey ifade etmiyor. o parayı nasıl efektif kullandığınızla da değişiyor. gözlemci, hakem, antrenör, antrenör hakları vesaire diye inim inim inliyoruz. al, yatırım var!

    hayvan gibi para harcıyoruz çok affedersiniz. ama olan anca bu!

    geçenlerde milli gururlarımızdan milli okçumuz, dünya iki numarası mete gazoz'un bir videosuna denk geldim. hani bu büyük binaların kazan daireleri olur ya. yukarıdan basıktır. tavandan koca borular falan geçer. ha, mete gazoz öyle bir yerde ok atıyordu. atsınlar. bu çocuklar yeter ki ok atacak, spor yapacak yer bulsunlar. evelallah her şeyi yaparlar. yerin nasıl olduğu önemli değil. önemli olan o fırsatı onlara yaratabilmek. yine mete gazoz, okçulukta en büyük zorluğun ne olduğu sorulduğunda, kulüp bulmak diye cevap veriyordu. mesela: okçu olmak istiyorsunuz, gördünüz heves ettiniz. kulüp bulamıyorsunuz. imkanınız yok, yay alamıyorsunuz. hadi aldınız, antrenör bulamıyorsunuz. kulüp işte bunu sağlıyor. hem alan hem araç gereç hem de antrenör.

    tabii ki her yere kulüp açamazsınız. ancak teşvik edebilirsiniz. peki ya okullar? o beden eğitimi dersleri? hâlâ kızlar muaf tutuluyor mu mesela çoğu okulda? topa bir şey olmasın diye çocuklardan sakınılıyor mu? okulların depolarında yüz yıllık(!) top varken, raket varken, file varken, öğrenciler artık pestili çıkmış toplara mahkum ediliyor mu?

    öğrencilerin ilgilerine yeteneklerine bakılıyor mu? onlara yeni sporlar tanıtılabiliyor mu? yetenekli olan öğrenciye, yetenekli olduğu konuda imkan ve eğitim sağlanabiliyor mu? orta okul, lise, üniversite potansiyeli spor konusunda kullanılabiliyor mu? nasıl organizasyonlar var?

    ya mesela bizim zamanımızda lisede, basketbol, futbol gibi popüler sporların il, bölge, türkiye geneli turnuvaları olurdu. hala yapılıyordur eminim. ama kimin haberi var? kulüpleri bu turnuvaları izlemeleri için teşvik ediyor musun? bu turnuvaların daha çok göz önünde olması için bir çalışman var mı?

    yani... neyse...

    işin açıkçası başkanımın vizyonunun devletlu cumhurbaşkanımızın futbola yaptığı yatırımlar kadar olmamasını isterim.

    umuyorum ki öyledir.

    yoksa onu övmüş, şuna göz kırpmış, şuna tatlıyı oynamış, çok da fifi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın