• 6
    diego alves, harun tekin gibi kalecilerin aynı fikirde olmadığı önerme. teorik açıdan bakarsak kalenin belirli noktalarına belirli bir sayısal değerden yüksek hızda kullanılan penaltıların fiziksel olarak kurtarılma şansı olmayabilir. ancak penaltı konusunu sadece buna indirgemek ciddi bir hata. penaltılarda sezgi, özgüven, akıl oyunları, tahmin gücü, refleks gibi faktörler hem atıcı hem de kaleci için penaltının kaderini etkileyen faktörler.

    kaleciler açısından sezgi, refleks ve ön çalışma gibi faktörler penaltı kurtarış yüzdesinde çok önemli bir yer kaplıyor. bu konularda fark yaratan kaleciler istatistiklerde de öne çıkıyor.

    örneğin diego alves kariyerinde yüzleştiği 67 penaltının 27'sini kurtarmış. bu %40.2'lik bir kurtarış oranı demek oluyor ki bu oran hiç azımsanacak bir oran değil.

    aynı şekilde harun tekin yüzleştiği 30 penaltının 12'sini kurtarmış. yani %40'lık bir kurtarış oranına sahip.

    günümüz futbolunda hakemlerin penaltı çalmaya daha meyilli olması ve var sisteminin hayatımıza girmesiyle birlikte penaltı sayıları ciddi ölçüde artış gösterdi. durum böyleyken hem penaltıcıların, hem kalecilerin, hem de analistlerin penaltılar konusundaki sorumluluğu arttı.

    bu yüzden bizde de hiç kimse "penaltı kurtarılmaz kaçırılır" bahanesine sarılmamalı ve kalecilerimizin penaltı kurtarış yüzdelerinin artması sağlanmalı. %2-3'lük bir artış bile az görülmemeli. sezon içinde kurtarılan bir ekstra penaltı bir takımı şampiyon yapabilecek kadar önemli olabilir. örneğin bu sezon fenerbahçe sondan bir önceki maçı 11 mayıs 2021 fenerbahçe sivasspor maçı'nı kazanabilmiş olsa harun tekin'in 18 nisan 2021 başakşehir fenerbahçe maçı'nın 89. dakikasındaki penaltı kurtarışı onları şampiyon yapacaktı. ayrıca %2-3'lük ufak denilebilecek bir artışın oyuna etkisi daha fazla olacaktır çünkü penaltı kurtarıldığında kurtaran takım kaçıran takıma karşı bir psikolojik avantaj da elde ediyor.

    tüm bu sebeplerden dolayı penaltı konusunun üzerine eğilmemiz, penaltıları atan tarafken de karşılayan tarafken de yüksek bir yüzde yakalamalıyız (atarken çok bir sorun yaşamıyoruz şükür).

    kaynakça:

    1- https://www.transfermarkt.com/...s&wettbewerb_id=

    2- https://www.transfermarkt.com.tr/...tistik/spieler/85213
App Store'dan indirin Google Play'den alın