• 613
    galatasaray'ın beşiktaş derbisinde, son gol için neden risk almadığının daha iyi anlaşıldığı maçtır. detaylı açıklama için burayı* ziyaret ediniz, malesef çaylak entry olduğu için değeri geç anlaşılacak bir entry.
    gelelim bu maça, ihtimaller fazlasıyla değişti.

    nasıl mı?
    hadi biraz istatistik.

    ligin geri kalanında üç takımın birer maçı kaldı. bu maçların istatistiksel olarak sonuçları birbirinden bağımsız olduğu için, 3 üzeri 3 yani 27 farklı ihtimal bulunuyor.

    bütün ihtimalleri tek tek incelediğimizde, bunlardan 9 tanesi beşiktaş'ı, 1 tanesi fenerbahçe'yi, 9 tanesi galatasaray'ı direkt şampiyon yapıyor. 7 ihtimal sonucu beşiktaş ve galatasaray arasındaki ikili averaja, 1 tanesi ise üçlü averaja bırakıyor. fenerbahçe herhangi bir averaj hesabında şampiyon olamıyor.

    mevcut durumda üçlü averaj beşiktaş lehine olduğundan, ikili averajı alırsa şampiyonluk oranları sırasıyla, %63, %3.7, ve %33.3 oluyor.
    eğer galatasaray ikili averajı alırsa şampiyonluk oranları sırasıyla, %37, %3.7, ve %59.3 oluyor.
    eğer galatasaray beşiktaş derbisinde bir gol daha atabilseydi, üçlü ve ikili averaj lehine olacaktı. bunun neticesinde, şampiyonluk oranları sırasıyla, %33.3, %3.7, ve %63 olacaktı.

    görüldüğü üzere ikili averajı elimize alsaydık şuan sampiyonluk şansımızı nerdeyse iki katına çıkaracaktık. ama, riske girip ikili averajı verseydik de 26 birimlik bir zararımız olacaktı (59-33). teknik ekibin, kalan maçları daha garanti gördüğünden, 30 (63-33) birimlik bir kazanç için 26(59-33) birimlik bir zararı (tabii ki geçen hafta oranlar farklıydı) riske etmeyebileceğini belirtmiştim*. kararın ne kadar doğru olduğunu geçen hafta ile bu hafta arasındaki istatistik farkından görebiliyoruz. bakalım son hafta hangi oranları aktifleştirecek.

    edit:imla
App Store'dan indirin Google Play'den alın