• 864
    michael laudrup'un oynadığı ilk büyük avrupa takımı. bayern'e transfer olduğu dönem 91-92'li yıllar. transferin gerçekleşmesini sağlayan isimlere baktığımda ise şok olmuştum. rummenigge ve beckenbauer. bu iki isim kulüpte başkanlık, asbaşkanlık gibi kilit rollerde görev aldılar; ancak bu kadar uzun süreli bir istikrarın olduğunu bilmiyordum.

    diğer taraftan adamların yönetimi, yapılanmasına baktığımızda kulüp hisselerin yüzde 75'ine sahip. ancak kalan 25% hisse adidas, audi ve allianz şirketlerine ait. bu hisse satışları da allianz arena finansmanı, stadyum borçlarının ödenmesi gibi hedefler doğrultusunda farklı yıllarda gerçekleştirilmiş.

    şirket yönetiminde görev alan isimlere bakalım. adidas, volkswagen, deutsche telekom, unicreditbank, alman borsası gibi kuruluşların ceo'ları, yöneticileri, danışmanlarından oluşan bir ekip.

    yaklaşık 20 yıldır deutsche telekom ile göğüs reklamı anlaşması, nerdeyse 50 yıldır adidas ile forma sponsorluğu anlaşması.

    biraz da diğer sponsorlara bakalım. goodyear, katar havayolları, siemens, paulaner brewery, sap, dhl, hamad international airport and tipico, coca-cola, man, procter & gamble apple music, beats electronics, ea sports, gigaset, hugo boss, courtyard by marriott, veuve clicquot, adelholzener.

    27 yıl üst üste kar açıklayabilmiş bir kulüp. üstelik tüm bu gelir ve karlılık sürecine bakıldığında yayın gelirlerinin oranı diğer kulüplerde ortalama %43 iken bayern'de bu oran yalnızca 28%. yani bu noktada da ciddi bir potansiyeli var demektir.

    kısacası bir kulüp nasıl yönetilmeli sorusuna rüya gibi bir cevaptır bayern. kulübün içinden çıkan efsanelerin de, ülkenin etkin iş adamlarının da bir arada görev alıp neler başarabileceğinin özetidir. tüm bunlar gerçekleşirken de aman abi satalım takımı ruslara, araplara kafasına vurulan bir tokattır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın