resim
Muhammed Kerem Aktürkoğlu
Takım:Galatasaray
Mevki:Sol Kanat
Yaş:25
Boy:1.73
Uyruk:Türkiye
  • 921
    kendisini kullanıyor ve katkı da alıyoruz. maşallah ve eyvallah. hem skora ihtiyacımız olduğunda kullandık -ve sonuç da aldık- hem de skoru bulduğumuz ama genişletmek istediğimiz maçlarda kullandık.

    aslında bu sezon bize çok fazla opsiyon sağlamıştı. 5 oyuncu değişikliği hakkından bahsediyorum. deneyebileceğimiz birçok kombinasyon vardı. genç oyunculara süre vermek anlamında...

    dediğim gibi kerem'i zaten kullanıyoruz. sürelerinin hâlâ az olduğunu düşünebilirsiniz. belki de haklısınızdır. fatih terim ise bu sezon olabildiğince çok futbolcudan yararlanmaya, rotasyonu genişletmeye çalıştı. katkı da aldı. bazılarından çok, bazılarında az, bazılarından hiç. (not: yazan, burada babel'in sol kanatta kullanılmasından bahsetmektedir.)

    bir oyuncu rotasyondaki süresini, illaki sonradan girerek kullanacak diye bir kaide yok.

    kerem'e dönersek, elimizde hâlâ şöyle bir opsiyon olabilir. eğer 90 dk.ları çıkarabileceği düşünmüyorsak belki de artık ilk on birden başlayarak süre aldığı durumlara bakabiliriz. dediğim gibi elimizde 5 futbolcu değiştirme hakkımız var. ilk on birden bulunacak süreler oyuncuya farklı mesajlar verir. buradan kullandığı süreler, gözlem anlamında çok farklı veriler sunar. ilk on birle uyum anlamında, takım yorgun değilken, rakip yorgun değilken, rakibin direnci artmamışken veya kırılmamışken gözlemlenecek veriler değerli hem onun hem bizim için.

    burada oyuncuyu ikna etme meselesi sıkıntı olabilir. fakat fatih terim varken bu da sıkıntı olmaz. oyuncusunu sakat olduğuna ikna eden bir teknik direktörden bahsediyoruz :) anlatır yani. dersiniz ki "ben seni on birde kullanacağım, bir 30-45 dk. oyna bakalım." dediğim gibi bu oyuncuya başka mesajlar verir. oyuncuya ilk on birde düşündüğünüzün mesajını verirsiniz. duruma göre süreleriniz artabilir ya da azalabilir. oyuncu kendisine şans verildiğinin, verilen şansı iyi kullanırsa kalıcı olabileceğinin mesajını alır. sıkıntı şurada: oyuncu iyi oynasa da, kötü oynasa da ilk maçlarda belirli sürelerde kullanılacağı iyi anlatılmalı. orada zaten fatih terim faktörü devreye giriyor.

    not: bunu rotasyonu geniş tutup olabildiğince futbolcu kullanmaktan yana tavır koymamızdan bahsediyorum. arda turan'dan soso'dan, oğulcan'dan, onye'den vesaire illaki yararlanacağız. sürelerin kısıtlı olduğu iyi anlatılmalı.

    bu konudaki fikrim sadece kerem aktürkoğlu özelinde değil. diğer her futbolcumuz için bu yöntem kullanılabilir. bence burada önemli olan, her oyuncunun teker teker denenmesi... mesela şey durumu vardır, hazırlık maçlarında. maç bir on birle başlar. sonra başka bir on birle devam eder. genç oyuncular ise maçın sonuna doğru sahaya atılır. genelde ideal on birle değil, ikinci on birle bile değil, beraber oynarlar. böyle bir durumda ne kadar sağlıklı veriler elde edebilirsiniz ki!?

    elimizdeki veriyi artırmak için güzel bir fırsat var. hem 5 oyuncu değişikliği hem rotasyon genişliğine ihtiyacımız hem kerem'in verdiği katkı... hele bir de bu fırsatları orijinal mevkisinde, yani sol kanatta görme ihtimalimiz doğarsa tadından yenmez.

    bu arada, kerem'in bize gösterdiği iyi şeyler yanında kötü şeyler de var oynadığı maçlarda. fiziksel olarak yetersiz olduğu -hem savunmada hem hücumda- birçok pozisyon var. bazen de 2-3 kişi arasına, kalabalığa girip top kaptırdığı pozisyonlar var. ikinci durum biraz da mevki değişikliğinden oluyor gibi geliyor bana. bu oynamakla, takıma uyumla gelişebilir.

    bir diğer konu ise takımla çalışmalara ek, bireysel çalışmalar ile ilgili. "sprint"ini daha efektif hâle getirebilirsiniz. doğru vücut duruşunu, el-kol-bacak pozisyonlarını birer kas hafızası hâline getirebilirseniz. bunun için 100-200 metre atletizm eğitmenleri tutulabilir mesela. aynı şey onyekuru için de geçerli.

    ki ikisinin de biraz güç antrenmanı yapmasına da hayır demem açıkçası. ikisi de ayakta kalmayı pek sevmeyen(!), beceremeyen futbolcular.

    hele şöyle haland gibi, bale gibi bacak yaparlarsa tadından yenmez (:

    bacak önemli. fetiş değil yani... gerçekten!
App Store'dan indirin Google Play'den alın