resim
Sofiane Feghouli
Takım:-
Mevki:Ön Libero
Yaş:34
Boy:1.77
Uyruk:Cezayir
  • 5714
    şu anki galatasaray'ı düşündüğümüzde kadrosundaki her futbolcudan yararlanmaya çalışan, hatta bir şekilde yararlanmayı da becerebilen bir takım görüyorum ben. tabii kullanılan her oyuncu takıma bir şeyler getirirken bir şeyler de götürüyor.

    bu durum her yerde böyledir zaten. tamamen üst düzey futbolculardan kurulu bir takımınız olsun, tercih ettiğiniz futbolcu yine bir şeyler getirir ve bir şeyler götürür. orada marjin biraz daha dardır sadece ama her biri üst düzey olduğundan diğer takım arkadaşlarına göre görece daha iyi ve kötü oldukları yönler de illaki olacaktır.

    takımımıza dönersek, yukarıda söylediğime en yakın örnek luyindama-donk tercihleridir sanırım. luyindama oynadığın toplu oyunumuzdan feragat edip savunma meziyetlerine yoğunlaşıyoruz, donk ile tam tersi. rakibe göre bu seçim değişiklik gösterebilse de oyun planımız belirliyor bu tercihi çoğunlukla. ben ana planda luyindama'dan yana tavır koyarım, ama donk tercihini de neden diye sorgulamam. oyun tercihidir bu. görüş farklılığıdır.

    soso'ya gelirsek, onun için de aynı şeyler geçerli. takıma bir şeyler kazandırır ve takımdan bir şeyler götürür. artısını eksisine teknik adam karar verir. ki soso tercihi duygusal bir tercih olmayacaktır.

    sene başında hatırlarsınız, biz bazı maçlara arda turan-soso-falcao ve hatta bazen babel gibi isimlerle sahaya çıktık. bunlar beraber sahada oldular. ki bana göre bu 4 isimden, idealde biri, en fazla ikisi sahada olmalı. babel (santfor) veya falcao + arda turan veya soso.

    yani bana göre arda turan ile soso aynı anda sahada olmamalı. belki 45 + 45 dk paylaşabilirler zamanı.

    bir başka konu ise soso'yu nerede oynatacağımız konusu. gördük ki soso, orta sahadaki üçlüde, serbest sekiz olarak hayli performans veriyor. en azından kanatta verdiğinden daha fazlasını verdi. ama buradaki sıkıntı, soso'nun maalesef -arda turan'dan bile- dirençsiz kalması o bölgede. tabii soso oynarken takım sürekli topa sahip olarak oynuyordu. ama bize her türlü orada bir direnç gerekiyor.

    taylan-emre kılınç-gedson dirençli bir üçlü. soso'yu buraya atmak demek dirençten feragat etmek demek. tabii ki oyun aklı ve teknik eklemek demek aynı zamanda. bu da tercih meselesi olacaktır. maça göre, kurguya göre değişir her şey.

    ama bana kalırsa soso oynayacaksa sağ kanatta oynamalı. orada onu serbest bırakmalıyız. isterse orta sahaya gelsin, isterse üçüncü bölgeye insin, isterse kanatta takılsın. yedlin tüm kanadı kullanabilen bir futbolcu. onu çalıştıracaktır orada. sağ içte gedson hareketli bir futbolcu, onu da çalıştıracaktır. önünde mostafa da hareketli bir futbolcu. soso'yu bu üç futbolcunun arasında serbest bırakmak mantıklı olabilir. ki ters tarafta kalan onye ve emre kılınç isimleri de hareketli futbolcular.

    soso'yu kanada atıp serbest bırakırsanız ve yedlin'e ise kanadı emanet ederseniz yedlin'in arkasını toparlamak gibi durum ortaya çıkabiliyor gerçi. bu yüzden sağ stoperde donk ile değil, luyindama ile devam etmek daha mantıklı olabilir.

    bir başka opsiyon ise taylan antalyalı'nın olmadığı ve ön liberoda etobo'yu kullandığımız durum. o zaman hiç düşünmeden orta sahaya atabiliriz işte. taylan antalyalı'nın etobo'ya göre daha dirençsiz olmasından değil bu. etobo'nun taylan'a göre 3-4 belki 5 kat teknikten, oyun aklından yoksun olması.

    son söz: takımda gözüken duruma, yapılan son oyuncu tercihlerine göre diyebilirim ki kerem ve onye, soso ve arda süreleri paylaşmalı bence. gönül ister ki kerem ile onye beraber oynasın. ama o zaman da çok koştur-koştur bir takım oluyoruz. bu iki isim oynayacaksa beraber o zaman orta sahaya başka türlü adamlar lazım.

    soso gelsin, soso iyidir.

    kullanırız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın