• 9
    başlamasına 2 saatten az bir süre kala ufak tefek bilgiler vermek istediğim yılın ilk grand slam finalidir. en sonda söyleyeceğimi başta söylemek istiyorum: 5 sette daniil medvedev'in kazanacağını düşünüyorum.

    - 2021 avustralya açık tenis turnuvası'nda novak djokovic neredeyse 14 yıl sonra ilk kez bir grand slam'de 4 maçı üst üste 3-0 kazanmadan geçtiği bir slam yaşadı. 2. turdaki frances tiafoe maçını 3-1 kazandıktan sonra sırasıyla taylor fritz'i 3-2, milos raonic'i 3-1 ve alexander zverev'i de 3-1 ile geçmişti. en son bunu 2007 wimbledon'da görmüştük. 2. turda amer delic'i 3-1, 3. turda nicolas kiefer'i 3-1, 4. turda lleyton hewitt'i 3-1 ve çeyrek finaldeki epik maçta marcos baghdatis'i 3-2 ile geçmişti. yarı finalde rafael nadal karşısında 3. sette maçtan çekilmişti.

    - novak djokovic burada şampiyon olduğu diğer senelerin hiçbirinde finale gelene kadar 4 maçtan az maçı 3-0 ile geçmemişti. 2012, 2013, 2016 ve 2019 senelerinde finale gelene kadarki 6 maçın 4'ünü 3-0 ile geçmişti. 2008'de ise tüm maçları 3-0 ile kazanıp finalde jo-wilfried tsonga'yı 3-1 ile yenmişti. bu sene ise yalnızca 2 maçtan 3-0 ile galip ayrıldı.

    - novak djokovic'in fritz maçında karın bölgesinden sorun yaşadığını biliyoruz. zamanla bu durumu daha iyiye gitti ve aslan karatsev maçında bir probleminin olmadığını belirtti. dün de uzun zaman sonra ilk kez off gününde antrenman yapmaya çıktı. bu durum onun %100'ünde veya %100'üne çok yakın olduğunu gösteriyor. fiziksel olarak bir problem yaşayacağını düşünmüyorum.

    - djokovic, avustralya açık finalinde şu ana kadar 4 kere andy murray ile, 2 kere rafael nadal ile, 1 kere jo-wilfried tsonga ile ve en son geçen sene dominic thiem ile karşılaşmış ve bu maçların hepsini kazanmıştı. daniil medvedev avustralya açık finalinde karşılaşacağı 5. farklı isim olacak.

    - daniil medvedev ile novak djokovic arasındaki maçlar 4-3 ile djokovic lehine. bunlardan yalnızca 2019 avustralya açık tenis turnuvası'nda 4. turda oynanan maç grand slam seviyesindeydi ve djokovic oldukça kaliteli geçen maçı 3-1 ile kazanmıştı. ancak son 4 maçlarının 3'ünü medvedev kazanmış durumda. sert kortta ise karne 3-2 ile novak djokovic lehine. (çimde djokovic 1-0, toprakta medvedev 1-0 önde olan taraf)

    - en uzun maçları hemen yukarıda bahsettiğim 2019 avustralya açık tenis turnuvası'ndaki 4. tur maçı olmuştu. o maç 3 saat 15 dakika sürmüştü. en kısa maçları ise geçen sene yıl sonu turnuvasında medvedev'in 6-3'lük 2 setle kazandığı maçtı ve yalnızca 1 saat 21 dakika sürmüştü.

    - bu ikilinin 7 maçından yalnızca 2'si kaybeden oyuncunun set alamadığı şeklinde gelişti (slamler'de ve davis cup'ta 3-0, diğer turnuvalarda 2-0 şeklinde).

    şimdi biraz da işin subjektif tarafına geçip maçı önceden oynayalım:

    - maçın kilidinin daniil medvedev'in servisleri ve özellikle de ikinci servis performansı olacağı kanaatindeyim. son 5 maçlarında medvedev, djokovic karşısında kazanırken ikinci servislerinden sırasıyla %63, %62 ve %61 puan çıkartmıştı. kaybettiği maçlarda ise bu oranlar %44 ve %35 idi. djokovic'in tarihin en iyi returncüsü olduğu düşünüldüğünde medvedev'in genellikle ikinci servislerde risk alacağı, kick ve slice servisler ile novak djokovic'in kafasını karıştırmaya çalışacağını düşünmek yanlış olmayacaktır. en azından bunu yapması kendi avantajına olacaktır. ortalamasının biraz daha üzerinde çift hata görebiliriz.

    - daniil medvedev, novak djokovic ile oynadığı son 5 maçında djokovic'ten toplamda 30 fazla ace (53-23) atmıştı. ancak djokovic'in bu turnuvadaki servis performansı malum. inanılmaz servis atıyor ve adeta roger federer performansı izletiyor. bugün medvedev'in fark yaratabilmek için biraz daha fazlasına ihtiyacı var. djokovic 6 maçta attığı 100 ace ile medvedev'den 26 fazla ace atmış durumda. hatta maç başına atılan acelerde ise ilk turlarda elenen alexander bublik, reilly opelka, jiri vesely gibi isimleri saymaz isek epey tepelerde olduğunu söyleyebiliyoruz. bir üstte yazdıklarımı destekler nitelikte servis performansı çok önemli olacaktır.

    - medvedev'in 2010 yılları civarında dönem dönem de olsa büyük üçlüye problem çıkartan andy murray, dominic thiem, stan wawrinka, juan martin del potro, tomas berdych, jo wilfried tsonga, marin cilic, david ferrer, richard gasquet vb. gibi isimlere göre ralli içinde puan kazanma konusunda daha fazla opsiyonu mevcut. her ne kadar del potro'nun çok güçlü bir servis-forehand kombinasyonu, murray'nin müthiş savunma oyunu, thiem'in toprak korttaki inatçılığı, günündeki bir wawrinka'nın performansı gibi faktörler olsa da ortalama üstü oynayan medvedev toplamda yukarıda saydığım oyunculardan daha iyi bir performans verecektir.

    - maçtan beklentilerim neler: novak djokovic'in ağırlıkla medvedev'in forehand kanadına oynayacağını düşünüyorum. özellikle daniil medvedev'in berabere tarafına attığı servislere djokovic'in kısa çapraz returnler ile karşılık vermesi veya vermeye çalışması gayet olası bir senaryo. yukarıda dediğim gibi medvedev 2. servislerde risk alacaktır. uzun bir maç olacağı muhtemel olduğundan dolayı iki oyuncudan da turnuva ortalamasının üzerinde kısa top denemesi gelebilir. birbirlerinin kafalarını karıştırmaya çalışacaklardır. psikolojik bir savaş olacaktır. tabi bu konuda djokovic'in eline su dökmek pek mümkün değil. ancak medvedev birkaç sene önceki mental problemlerinin büyük oranda aşmış gözüküyor. bu turnuvadaki filip krajinovic maçındaki saçmalıkları yapmazsa maçın içinde kalacaktır. iki oyuncunun da backhandi çok sağlam olduğundan çapraz kort backhand rallileri izlememiz muhtemel. kimin backhandi bugün biraz daha iyi çalışırsa yarım adım öne çıkacaktır.

    - medvedev'in buraya 20 maçlık galibiyet serisi ile geldiğini biliyoruz. neredeyse ilk 10'da yenmediği oyuncu kalmadı. djokovic'e karşı da son 4 maçın 3'ünü aldı. mental olarak djokovic'in bariz bir üstünlüğünden bahsedemeyiz. bundan dolayı maçı kafamda oynadığımda 5 setlik bir medvedev galibiyetini öngörüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın