• 1121
    nihat özdemir'in konuk olduğu, ismail şenol'un modere ettiği bein sports yayınının tekrarını izledim. programın bir yerlerinde sevgili şenol, özdemir'e kaçak yayınlarla alakalı federasyonun neler yapabileceğini sordu. bundan aylar önce de mehmet demirkol, socrates dergi youtube kanalındaki ilk programlarından birinde kaçak yayınlar konusunda bein sports'un yüzde yüz haklı olduğunu dile getirmişti, (bkz: mehmet demirkol/#3016809).

    bein sports'u gerçekten anlamıyorum. bir kurum hemen her hususta bu kadar müşteri düşmanı olamaz. binlerce, belki de milyonlarca insan ısrarla netspor.tv, selcuksportshd, justin tv ve farklı stream'ler peşinde zaman harcıyorsa ortada bir sorun vardır.

    ----- ----- ----- ----- -----

    1. ligin değeri

    ne kadardır bilmiyorum, buna herkes farklı bir yanıt verebilir zira öznel bir mevzu. o halde başvurulması gereken metot ne? karşılaştırma yöntemi. yani bakarsınız ülkenizde yayınlanan diğer ligler için ilgili platformlar ne kadar para talep ediyor, ona göre bir fikir yürütürsünüz.

    - s sport plus'ın premier league, la liga, bundesliga, nba, formula 1, ufc ve motogp'den oluşan paketinin aylık ücreti 18 tl.
    - bein connect'in aylık süper lig paketi 86 tl (android tv, apple tv, smart tv opsiyonlu hali ise 96 tl).
    - bein connect'in aylık spor extra paketi (süper lig yok, euroleague ve ligue 1 gibi organizasyonlar mevcut) aylık 24 tl (android tv, apple tv, smart tv opsiyonlu hali ise 34 tl).

    hem içerik hem de ücret açısından s sport plus'ın bu kadar avantajlı olduğu bir ortamda insanların bein sports'tan uzaklaşması kadar doğal bir şey olamaz. bein connect'in spor extra aylık paketi fiyat açısından pahalı sayılmayabilir lakin rakibi çok daha fazlasını çok daha ucuza veriyorken insanlar ister istemez düşünür ki bunun daha d-smart go'su falan var. o halde esas soru; ingiltere, ispanya ve almanya liglerinin ayda topyekûn 18 tl ettiği bir ekonomide sadece süper lig'e ayda 86 tl verilir mi?

    2. verilen paranın karşılığı var mı?

    bence yok. şöyle bir örneklemle devam edeyim, (bkz: bein connect/#3064633). parasını verdiğiniz ürüne ulaşamıyorsunuz ve bu sorunu uzunca bir süre tecrübe etmeye devam ediyorsunuz, ürünü size sunması gereken platform konuyla alakalı hiçbir iyileştirme yapmıyor. şimdi siz bu platforma güven duyarak tekrar para verir misiniz, ürününü alır mısınız? entry'i yazmadan önce bein connect'in euroleague paketlerini inceledim. yeni bir euroleague paketi sunmuşlar, sezon sonuna kadar smart tv opsiyonlu 70 tl. verilebilir bir ücret ama verir miyim? parasını verdiğim ürünün 2 ayı çöp olmuşken değerlendirmem ben bunu. nasıl ki son 1 aydır farklı yollara başvurarak takip ediyorsam euroleague'i yine aynı şekilde takip etmeye devam edeceğim anadolu efes'i vs. işin kötüsü şu; teknik destek talep ettiğinizde size verilen cevap "sorun internet bağlantınızla ilgili"den öteye gitmiyor ne yazık ki, netflix'in ultra 4k görüntü kalitesi sunabildiği bir ortamda...

    3. çeşitlilik, tekel olmak

    yayıncı lig tv iken çok farklı seçenekler sunuluyordu müşteriye. mesela öğrenciyken 3 ev arkadaşı ortak olup aylık 75 tl'ye lig tv şampiyonlar paketi bağlatmıştık, gayet de memnunduk. sanıyorum şu an böyle bir opsiyon söz konusu değil dekoder özelinde. öte yandan bein connect'te de şu an taraftar paketi mevcut fakat adamlar enteresan şekilde smart tv opsiyonunu devre dışı bırakmışlar. bu bilinçli bir iş ve bir anlamda aba altında sopa göstermek. yani bein sports diyor ki müşteriye, "sana bu opsiyonu sunarım ama tam anlamıyla memnun kalmak istiyorsan daha çok para vereceksin yoksa böyle devam". bu tekelliğin, tekelciliğin bir tezahürüdür.

    4. kurum, platform müşterisine değer veriyor mu?

    bu adamlar bundan 1 yıl kadar önce insanlara "premier league'i de yayınlayacağız" diye paket sattılar. aradan kısa bir süre geçti ve s sport, digitürk platformundan ayrıldı. insanlar haklı olarak isyan etti ama hiçbir şekilde karşılık alınamadı. öte yandan pandemi dönemi boyunca müşterisinden müşterisine veremediği hizmetin parasını almaya devam etti bein sports. öyle eğlence paketi hediye etmekle falan olmuyor o iş. yurtdışında sky sports'un ve benzerlerinin farklı müşteri dostu uygulamaları oldu misal, bunların hiçbirini göremedik bein sports'ta.

    5. kurum, platform futbol kulüplerine değer veriyor mu?

    bu kısım müşteri olarak beni direkt olarak alakadar etmiyor fakat taraftar olan beni ilgilendiriyor. sen benim kulübüme bundan 3-4 yıl önce vereceğini taahhüt ettiğin parayı vermedin, vermediğin gibi her defasında yan çizerek, geri vites yaparak kulübümün yayın gelirinin sürekli bir biçimde azalmasına sebep oldun. müşterine etmediğin yardımı benim taraftarı olduğum kulüpten talep ettin ve bunu bir anlamda zorlama şeklinde yaptın. çok argo bir tabir vardır "yiyemeyeceğin şeyin* altına yatma" diye, zamanında o kocaman kocaman paraları taahhüt etmeseydiniz o zaman, basit. hayır, %10'luk indirim talebini falan anlarım eyvallah da bein sports'un federasyondan ve haliyle kulüplerden indirim talebi takip edebildiğim kadarıyla neredeyse %30'larda hatta daha bile fazla, pes. hadi bunu talep ettin, o zaman benzer orandaki indirimi müşterine de yansıtacaksın azizim, doğrusu budur. bu kurum ne müşterisine değer veriyor ne de kulüplere.

    6. maç özetleri, youtube vs.

    mevzubahis hususta ne kadar kötü ve yetersiz oldukları malum, hep yazıldı ve yazılıyor zaten. yani arkadaş, ben niye iyi görüntü kaliteli ve doğru süreli maç özetlerini ip'mi vpn yoluyla değiştirerek bein sports usa ve xtra yoluyla izlemek zorunda kalıyorum. öte yandan tr.beinsports.com'un sultan palamuttan kalma lig tv altyapılı web sitesini kullanmaya devam edişi de platformun ne ölçüde demode kaldığının bir başka göstergesi, yazık. insanlara, müşteriye verdikleri değer bu.

    ----- ----- ----- ----- -----

    teknik altyapının ne kadar yeterli olduğu, işin hukuki dayanakları vs. beni hiç ilgilendirmiyor. ben müşteriyim, taraftarım ve ben bana sunulana bakarım. ayrıca başka kurumlar ve platformlar son derece modern ve doğru işler yapabiliyorsa pek tabii ki bein sports da yapabilir, yapmalı. yapmıyorlar o ayrı. ben gerçekten bein sports'un çanak sorularından, federasyon başkanının çanak cevaplarından, çok kelime içeren ama hiçbir şey söylemeyen cümlelerden, ülke insanına değer verilmemesinden falan çok sıkıldım. gerçi saha zeminlerinin korunabilmesi için en ufak bir caydırıcılık mekanizması işletemeyen, ligi için senelerdir bir web sitesi dahi kuramayan federasyon ne ki bu ligin yayıncısı o olsun. ülkede her şey muntazam, mükemmel, şahane işliyor gibi yansıtılıyor lakin yine o "her şey" son derece kötü, yetersiz ve yurttaşa düşman durumda. ortada bir problem var ama hayırlısı...
App Store'dan indirin Google Play'den alın