• 249
    son senelerin en önemli kadıköy deplasmanı.
    "innâ fetahnâ leke fethan mubînâ.." diyerek bu entrye başlamak en doğrusu. teknik, taktik işleri her zaman önemlidir ama birde bu işin nasip kısmı var.

    neyse nasibimiz neyse razı olduktan sonra işin taktik kısmına gelecek olursak derbilerde sonucu genel anlamda orta saha belirler. orta sahan karşı takımdan güçlü, dinamik ve fizikliyse maçı kaybetmezsin bu çoğu zaman böyle olmuştur. bu yüzden gustavo'nun olup olmaması bu kadar değerli. fakat bu bağlamda gustavo'dan bile değerli bir isim var. bu isim tabiki de gedson fernandes. bu yazı yazılırken kadroda olmayacağı kesin durumda. gedson ile beraber feghoulli'nin de olmayacağı kesinleşti gibi. yani gustavo olmasa bile bizim eksiklerimiz onlarınkinden çok daha fazla. o yüzden kimse aman gustavo yok kesin kazanırız diye düşünmesin.

    şimdi gedson ve feghoulli'yi çıkarınca elimizde kalan orta saha oynayabilecek isimler:
    emre kılınç, belhanda, ömer, akbaba, taylan, arda, donk, bartuğ, etebo...
    fenerbahçe de ise:
    gustavo, ozan, sosa, mhy, mesut özil, ferdi...

    en başta dediğim gibi derbilerde sonucu genelde orta sahan belirler.
    güçlü, fizikli ve dinamik bir orta saha ile kaybetme ihtimalini çok azaltabilirsin ama aynı sekilde kazanma ihtimalinde azalır.
    teknik bir orta saha ile kazanma ihtimalini artırabilirsin ama aynı şekilde kaybetme ihtimalinde artar.
    iki takımın bulunduğu yere daha önce oynadığı oyuna ve teknikndirektörlerin önceliğine bakarsak ikisi de kaybetmemeye çalışacaktır.
    bu yüzden fenerbahçe orta sahası muhtemelen; "ozan-gustavo-mhy" olurken (gustavo'nun sağlıklı olduğunu varsayıyorum.) galatasaray'ın orta sahası; "belhanda-taylan-etebo" olucaktır diye düşünüyorum. ama yine de fatih hoca sürpriz yapmayı seven bir teknik direktör olduğundan "belhanda-donk-taylan" orta sahası da görebiliriz.(ki bence donk'u 6 ya çekip taylan'ı öne atmak bu maç için etebo'dan çok daha iyi olabilir.)
    genel olarak bu iki orta sahayı karşılaştırırsak gustavo ve ozan'dan dolayı bence fenerbahçe'nin orta sahası fizik ve dinamizm olarak daha üstün fakat belhanda ve taylandan dolayı bizim teknik kapasitemiz daha iyi. yani onlar orta sahayı rahat geçmelerine rağmen yaratıcılıkta sorun yaşıyacaklar biz ise orta sahayı geçmekte sorun yaşarken geçtiğimiz zamanlarda pozisyon bulmada sıkıntı yaşamayacağız. (tabi gustavo olmazsa burda hem teknik hem de fiziksel üstünlüğü ele geçirmiş oluyoruz.)

    evet orta sahalarda durum bu gelin bir de bu iki takımın geçen haftalardaki oyun planına bakalım.

    bizim halihazırda işletebildiğimiz bir pozisyon oyunu var. topu hızlı ve olabildiğince dikey paslarla dolaştırıp 3. bölgede half spaceye koşu yapan oyuncuları bulmak üstüne kurulmuş bir oyun.
    fenerbahçe'de ise 2. bölgede oyunu sıkıştırıp kaptığı toplarla atağa çıkmak üstüne kurulmuş bir oyun var.
    bugüne kadar topu bize bırakıp 2. bölgede bekleyen çoğu takımı hezimete uğrattık. fakat onlarda gustavo gibi bir dm yoktu. yine de fenerbahçe geçen haftalarda oynadığı oyunu oynamaya devam ederse rahat kazanacağımızı düşünüyorum. yeterki atak bitirelim çünkü bir geçiş takımını pasifize etmenin en kolay ve garanti yolu atak bitirmektir. dağa gider, taşa gider, aut olur, taç olur farketmez yapmamız gereken şey atak bitirmek.
    fenerbahçe için bir diğer ihtimal ise 27 eylül 2020 galatasaray fenerbahçe maçında olduğu gibi önde baskı ile geriden oyun kurmamızı önlemek. ama ilerde mohammed ile başladığımız takdirde bu taktiğinde tutmayacağını düşünüyorum. sıkıştığımız anlarda topu ileri şişirebilmek göründüğünden çok daha önemli. ve tabi o maça göre daha hızlı bir kanada sahip olmamız da bu taktiğin fenerbahçeye gol olarak dönmesini sağlayabilir.
    aslında galatasaray'dan puan almanın en kolay yolu savunmayı derine kurmak ve galatasaray'ı kenar ortalarına zorlamak. ama fenerbahçe bunu yapar mı bilmiyorum.
    fenerbahçe'yi yenmenin en kolay yolu ise topu 2. bölgede oyalamadan 3. bölgeye geçirmek ve ne olursa olsun atak bitirmek.

    fenerbahçe'nin en büyük dezavantajı bek ve stoper arasındaki boşluklar.
    bizim en büyük dezavantajımız orta alanımızın çok rahat geçilmesi ve topu geri kazanma süremizin çok uzun olması.

    benim derbi hakkındaki düşüncelerim bunlar. umarım hakem konuşmadığımız ve sonunda #venividivici yazabileceğimiz bir maç olur.
    son olarak skor tahminim ise;
    gustavo varsa 0-2 galatasaray,
    gustavo yoksa 0-4 galatasaray.
App Store'dan indirin Google Play'den alın