• 67
    aslinda futbol amerika'da sanildigindan daha populer ama amerikan futbolu, beyzbol, buz hokeyi ve basketbol gibi sporlarin arkasinda sonuk kalmakta. bunun nedeni de amerika'da sert ve fiziksel sporlara ilginin buyuk olmasi ve ayni adda kendi sporlari olan amerikan futbolunun asiri populerligi. artik basketbol bile iyice popularitesini kaybediyor. en son 2020 nba finalleri en alakasiz hawaii universitesinin oynadigi college football (universiteler arasi amerikan futbol) maclarindan daha az izlendi. birde profesyonel amerikan futbolunu dusunun.

    peki neden nba profesyonel dahi olmayan bir spor kadar izlenmiyor? bir amerikan futboluna olan ilgi. ikincisi ise sahsi fikrim nba'e artik 90'lardaki ve 2000'lerdeki gibi deli jenerasyonel yetenekler gelmiyor. en son lebron'dan sonra uclukcu steph curry ve az biraz james harden ve hadi biraz da anthony davis disinda oyle dunyaca taninan/sov yapan basketciler kalmadi. yani alley oop yapan, havada uc kez donup topu bacak arasindan geciren sonra da smac basan, ya da cop atar gibi ucluk atan adamlardan, joakim noah gibi sut atan adamlara evrilince nba'in seyir zevki de dustu tabi. en son toronto raptors sampiyon olunca amerika'nin basketbola olan ilgisi yariya indi. eskiden michael jordan'dan bayragi devr alan kobe bryant* vardi, shaq o'neal vardi, tim duncan, dirk nowitzki, stojakovic, allen iverson vs. derken simdi anca lebron james'in sosyal medya trolluklerini izliyoruz.

    futbol da amerikan futbolunun populerliginden nasibini alan bir spor. 2010'lu yillarda ulke dunya kupalarina katilinca futbol da buyuk ilgi gordu. 2010'da landon donovan, 2014'te tim howard, abd halki tarafindan ulusal kahraman ilan edildi. ama sonra ne zaman 2018 dunya kupasi elemelerini gecemedi, o zaman tekrar "sevilmeyen" spor halini aldi. bir ara atlanta falcons'un sahibi arthur blank atlanta united diye bir kulup kurdu ve takim mls'i kazandi. ama sonra formdan dusunce o proje de cok basarili olamadi bence.

    neyse yani futbol, basketbol, lacrosse, beyzbol farketmiyor. amerikan halkinin neredeyse tamaminin amerikan futboluna olan ilgisi ve sporun populerligi diger sporlarin golgede kalmasina sebep oluyor. insanlar amerikan futbol maclari izlerken adeta hipnoz oluyor. final olan super bowl maclari amerika'da sukran gununden sonra en cok yemek tuketilen gun olarak biliniyor. dunyaca unluler amerikan marsini soyleyip devre arasi konser veriyor. bu platformda bile basliklari var dusunun yani ki kendim de 12 yildir bu ulkede yasayan biri olarak bu modaya uydum. artik futboldan cok amerikan futbolu izliyorum.

    o yuzden amerikan futboluna olan ilgi yuzunden futbol burada hep sonuk kaldi. ama olasi bir sansasyonel cristiano ronaldo, neymar, veya messi transferi futbolu burada amerikan futbolunun ardindan ikinci siraya sokabilir. messi'nin gelecegini zannetmem ama ronaldo 40 yasinda bir ugrayip paris hilton'a veya kardashian/jenner'lara bir merhaba diyebilir. keza neymar'in kariyerinin bir bolumunde kesin amerika transferi yapacagini dusunuyorum. ama dedigim gibi, hicbir spor amerikan futbolunu alt edemiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın