resim
Christian Luyindama Nekadio
Takım:-
Mevki:Stoper
Yaş:30
Boy:1.91
Uyruk:Kongo DC
  • 2015
    kendi futbolcumuzun değerini sıfırlamak için gayret göstermemizi anlamıyorum/anlayamıyorum. diyelim ki luyindama dünkü maçta üç golü önledi, hakkında yazılanlar 180 derece farklı olacaktı. luyindama ne kadar iyi bir stoper olduğunu defalarca ispat etti ama bir-iki maçla hemen giyotine göndermekte tereddüt etmiyoruz.

    öncelikle şunu söyleyeyim; dünkü maçın formsuzları, saracci, ömer bayram, emre akbaba, okan kocuk ve linnes idi. bakın beş dutbolcu saydım. hatta bunların içine bomboş kaleye topu atamayan oğulcan ve belhanda’yı da sokabilirim. bunlar dururken, olağanüstü hormonlu oynayan konya spor’un en az dört-beş pozisyonunu önleyen luyindama’nın tartışmalı bir penaltı nedeniyle değeri sıfırlanıyor. evet o penaltı, tartışmalıdır ve konya sporluların lehimize verilen ve atışı tekrarlanan penaltımıza kudurmuş gibi itirazlar sonucu fırsat kollayan arda kardeşler’in yarattığı bir penaltıydı. tamam luyindama biraz geç kaldı ama rakibe bir teması yok. topa uzanan ayağa karnını yapıştırıp kendini yere atan bir ahlaksızın arda kardeşler’e verdiği bir fırsattı. çünkü biliyordu ki, o itirazlardan ve haysiyetsiz ismail kartal’ın kırmızı kartından sonra hakem en ufak bir temasa penaltı çalacaktı. aslında bu maçta böyle tartışmalar anlamsız biliyorum ama luyindama gibi bir değeri sıfırlamak beni üzdüğü için yazmak zorunda kaldım.

    konya spor çok diriydi ve stoperlerimize maç boyunca çok yük bindi. çünkü dediğim gibi linnes ve saracci gerçekten çok formsuzdu. orta sahada tek başına taylan’a kalınca olan oldu. maçtan luyindama’nın alınışı da komediydi. maçta skor 3-2 olmuş, forvete takviye yapılacağına stoper değişikliğine gidiliyor. belki bir şeyleri değiştirebilecek olan kerem ve babel oyuna çok geç alınıyor. aslında ikinci devreye girilirken ömer bayram ve saracci değiştirilmeliydi. böylece rakibin bindirmelerine engel olunabilirdi. ikinci yarının hemen başında yediğimiz golü bir düşünün. rakip o kadar boş bırakılmamalıydı artı o vuruşu olağanüstü diri olmadıkça hiçbir konyalı futbolcu yapamazdı. hatta normal durumda on konyalı’ya onar vuruş yaptırsan birini bile o şekilde gol yapamazdı.

    kısacası, konya çok dinamikti, yeterince karşılık veremedik, takım savunmamız çok zayıftı her konya atağında stoperlerimiz ve taylan boğuşmak zorunda kaldı. luyindama maç ritmini henüz kazanamadığı ve normal dinamizmine kavuşamadığı için iki hata yaptı ama sahada luyindama’dan kötü beş futbolcu daha vardı. bu nedenle elimizdeki en kıymetli asetlerden biri olan luyindama’nın değerini sıfırlamak hem yanlış hem de galatasaray’a kötülük. dünkü maçtan sonra bile fikrim hiç değişmedi. ligin en iyi stoperlerinden biridir luyindama ve hiç gözümüzü kırpmadan luyindama-marcao ikili stoperini oynatmaya devam etmeliyiz ki luyindama ritmini ve dinamizmini kazanabilsin. donk iyi ama luyindama’dan çok daha ağır ve oyunu yavaşlatıyor. hücuma çıkarken hızlı pas trafiği çok önemli. bu nedenle donk ile ol-maz. donk iyi bir jokerdir o kadar. fazlasını beklemek hata olur.

    (bkz: 5 ocak 2021 konyaspor galatasaray maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın