• 209
    makas hayvan gibi açılmıştır arkadaşlar. farkindaysaniz makasin ne kadar acildigina dair ornekler verilince antitez sunabilen arkadaslarin verebildikleri 1 bilemedin 2 takim ornegi var. ya atalanta yada ne biliyim ajax falan.

    samanliktaki igneyi bulmak misali dev butcelerle olusturulmus devasa kadrolarin arasinda numunelik bir iki ornegi, sanki bu ornekler olmak cok kolaymis gibi susleyip pusleyerek anlatmak sadece kendimizi kandirmak oluyor. 2 yil oncesinin sampiyonlar ligi yari finalisti olan ve hatta 90+4te gol yemese finale cikmis olacak olan ajax bugun ancak 7 puan toplayip uefaya gidebiliyor. gunumuzde basari yakalamak zaten zorken bu basariyi devam ettirmek 10 kat daha zor hale gelmis durumda. ve sanirim ajax ve atalantadan baska verebilecegimiz "kucuk butcelerle de super isler yapilabilir" ornegimiz yok. ajax bilmem kac milyon euro satis yapti yoksa yine yari final yapardi diye dusunenler olabilir. ancak hic bir takim "bir kez yari final yaptik yeter bir daha yapmayalim" diye bir mantikla hareket etmeyecegi icin satmak "zorunda" kaldiklari oyuncularin ikamelerini bulamadiklari icin bu basariya tekrar ulasmadiklarini herkes gorecektir diye dusunuyorum.

    gunumuzde artik ingiltere ligi sampiyonlar ligi kadar belki de daha fazla ilgi cekerken, ingiliz ligi sonuncusu galatasaraydan 10 kat daha genis butcelere sahipken, sosyal medyanin gelisimi ve etkilesimlerin artimasiyla oyuncularin daha da goz onunde olacaklari takimlarda olma istekleri ve tabiki finansal fair play artik elimizi iyice baglamis durumda.

    bu makasin bir daha kapanabilecegine inanmiyorum ben. belki nba usulu bir maksimum butce kisitlamasi kurali durumu bir miktar normalize edebilirdi ama bu durumun futbola uyarlanabilir oldugunu pek dusunmuyorum.

    galatasarayin 96-00 kadrosunu ornek vermek ise yine cok gercekci bir ornek degil. ne yazikki o kadar yetenekli alt yapi oyuncusunu bir arada bir daha cikarmak belki de onumuzdeki 50 yil mumkun olmayacak. o yuzden belki ozumuze donup altyapiya onem vererek derli toplu bir takima sahip olabiliriz ama bir daha 96-00 seviyesini gormemiz imkansiz gibi...

    uefa da bu durumun farkinda. bundan sonra orta butceli bir takimin clde ceyrek final yapmasinin bile imkansizlastigini goruyorlar. benzer sekilde de dusuk butceli bir takimin uefada ceyrek finale kalmasinin imkansiza yakin oldugunu da goruyorlar. bu yuzden bizim takimlarimiz gibi takimlar da heyecanlansin diye kupa 3'u yani "konferans ligini" ortaya atiyor. ne yazikki turk takimlarinin ceyrek final veya yari final hedefleri koyacaklari yeni turnuva ancak bu olabilir. mevcut sartlarda muzcizevi bir jenerasyon yakalanmasi durumunun tekrarlanmasi olasiliginin dusuklugunu goz onune alinca onumuzdeki 10 yilin tek avrupa kupasi hedefi konferans ligi ceyrek finali ve otesi olabilir. bizler icin aci ama gercek.

    7 yil once real madrid ve juventuslu gruptan cikabilen bir galatasarayi tekrar yaratmak mevcut kosullarda imkansiz.

    biz aglamayalim da kimler aglasin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın