• 339
    evrenimiz 13.7 milyar, dünyamız ise 4.5 milyar yaşında.

    net olmayan verilere göre de insan olarak 1 milyon yıllık bir geçmişimiz var ancak gerçek manada varoluşumuz, genotip, psikoloji ve evrenimizle ilgili veriler son 100-150 yılda darwin, freud, einstein gibi düşünürlerle ortaya çıkmıştır.

    yani tum geçmişimizi ele alırsak 10binde 1'i kadar bir sürede.

    demem o ki henüz çok genciz ve anlayamadığımız, anlamlandıramadığımız o kadar şey var ki...

    irkçılık konusu da bunlardan biri.

    bir insanı vurgulamak için ten rengini kullanmak ırkçılık değildir. tıpkı afrikada beyaz birini vurgulamak için "beyaz olan" , asyalı, çekik gözlü vb demek gibi.

    bunları küçümsemek, aşağılamak için kullanmamak şartıyla.

    afro insanları da anlayabiliyorum tabi, bu kelimeler farklılıklarını vurgulamak için değil yıllarca aşağılamak için kullanıldığından hassaslar ancak bazen de aşırı hassasiyet kötü sonuçlar doğurabilir.

    8 aralık 2020 paris saint germain başakşehir maçında hakemin ırkçılık yaptığını düşünmüyorum, sadece digerlerinden farklı birini vurgulamak için kullandığı romence "siyahi olan" negru kelimesinin aşağılama ifadesi olarak kullanılan "negro" kelimesine benzemesinin handikabını yaşadı.

    ee sen de zenci değil "siyahi oyuncu" vs diyorsun tv'de? senin farkın türkçe'deki "siyah" kelimesinin negro'ya benzememesi mi?

    veya farklılık vurgulamak ırkçılık ise kürt kardeşlerim, türbanlı bacılarım, suriyeliler vs hepsi ırkçılık.

    bakın bu hakem kötü zamanlar geçirmiş hatta zamanında intiharı bile denemiş, şimdi tüm dünya adamı "ırkçı" olarak yaftaladı ve inanılmaz baskı oluşturuyor.

    yarın bu hakem tekrar intiharı deneyebilir, unutmayın ki o adamın da anası, çocuğu vs var.

    herhangi bir ülke değil dünya vatandaşı olduğumuzu, sınırların, toprakların bizi hemşehri yapmayacağı gibi ayrıştırmayacagini da düşünen biri olarak önemli olanın "insan" olduğunu hatırlatmak isterim.

    farklılıklar güzeldir.

    yeter ki bunları aşağılamak için kullanmayalım.

    aksi düşüncede her başlıkta "fenerli" ifadesi kullanılan sözlükte ırkçılıktan dem vuruluyor olması abes olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın