• 335
    yaklaşık 6 senedir romanya'da yaşayan biri olarak, ben de bir iki kelam etmek istedim. öncelikle hakemi tanımadığımı belirtmek isterim, zira rumen futbolunu yakından takip eden biri değilim.

    ancak, olayın bağlamından koptuğunu ve 8 aralık 2020 paris saint germain başakşehir maçı'nda 4. hakemlik yapan bu şahsa aşırı tepki gösterildiğini düşünüyorum.

    burada da, diğer başlıklarda da yazanlar olmuş, ama eşimin ana dilinin rumence olmasından mütevellit, affınıza da sığınarak bu konuda biraz ahkam keseceğim. hakemin söylemiş olduğu "ala negru", içinde herhangi bir ırkçılık barındırmayan, tamamen betimle olarak kullanılan, "siyahî olan" demektir.

    "siyahî" kelimesini ırkçılık olarak nitelendiren arkadaşların da öncelikle ellerini vicdanlarına koyup tekrar düşünmelerini rica ediyorum. "ermeni komşum", "kürt arkadaşım", "zenci/siyah/siyahî futbolcu" tabirlerini, sırf betimleme olarak bile kullanmamış bir kişi bile var mı acaba? zira "zenci, kürt, çerkez, ermeni, laz, boşnak, vs..." kelimerini çokça kullanan bir milletiz ve ırkçılık, bir kelimeye indirgenemeyecek kadar derin bir olgu. (tarihteki konumuna bakarak "nigga/negro" kelimesini bunun dışında tutmalıyız pek tabii, anca "siyahî" kesinlikle aradığınız kelime değil.)

    ve bu tarz söylemleri, bağlamının dışında değerlendirmemek gerekir. misal;

    --- alıntı ---
    ya bırak ten rengini, birinin ayağı aksıyor diye “lan topal bak bi” diyemezsin.
    --- alıntı ---

    çok saygı değer kaideyi taciz eden istisna arkadaşımın samimiyetine güvenerek, buradan kendisine de iki kelam laf etmek istiyorum. arkadaş, "lan topal bak bi" demek ile "şu topallayan adam" arasıda dağlar kadar fark var. biri düpedüz aşağılama içerirken, diğeri tamamen betimleme için kullanılan bir ifade.

    kimse kusura bakmasın, ama kendi kullandığımız ifadeleri başkasından duyunca verdiğimiz tepki, en amiyane tabiri ile iki yüzlülüktür. bugün bu olaya tepki veren herkesi, ama herkesi, "siyahî" ve türevi sıfatları kullanmadan oyuncu tarif etmeye davet ediyorum.

    (bkz: fener zenci sever)
    (bkz: adam yiyen orta saha)

    son olarak, bu hakem kişisinin yapmış olduğu şey profesyonellik dışı mıdır, evet. düşüncesiz bir davranış mıdır, evet. daha dikkatli mi olmalıydı, ona da evet. ama kesinlikle ırkıçılık ile bağdaştırılacak bir söylem değildir.

    edit: imla
App Store'dan indirin Google Play'den alın