resim
Marcelo Alberto Bielsa Caldera
Görev:Teknik Direktör
Takım:Uruguay
Yaş:68
Uyruk:Arjantin
  • 377
    3-3-3-1 başlığına yazacaktım aslında ama bu dizilişin mucidi olan bielsa’nın başlığına uğramanın daha doğru olduğunu düşündüm. internette bu formasyon hakkında yabancı kaynaklarda ve bizim kaynaklarımızda pek bir yazı bulamayınca da kendi kendime: “neden yazmıyorum ki?” dedim...

    dizilişler üzerinden konuşurken oyuncu rolleri üzerine konuşulmasının daha değerli olduğunu düşünürüm hep. sahaya dizilişiniz, felsefenizi keskin bir şekilde yansıtmaz çünkü ayrı ayrı felsefeler ve farklı oyun yapıları sergileyebilirsiniz. bielsa ise bunu bir üst seviyeye taşıyarak hem yeni bir formasyon icad etti hem de yeni oyuncu rolleri görmeye başladık onun sayesinde.

    daha önce sözlükte başlığını açtığım inverted fullbacks‘in mucidi olan bielsa 3-3-3-1 formasyonu ile birlikte yeni ufuklara yelken açmamı sağladı. hem yeni bir diziliş hemde bu diziliş üzerinden yeni bir oyuncu rolü yaratmış oldu aslında. bielsa’nın sisteminde içeriye doğru konumlanan iki bek, hem orta saha gibi davranıyor hemde oyun kurulumunun ana faktörlerinden biri oluyor. ayrıca savunmayı 5 kişiyle oluşturmanızı sağlayabiliyor:

    https://gss.gs/rdV.png (5’li savunma dizilimi)

    savunmayı 5 kişiden oluşturmanın bir amacı var elbette. bu defansif dizilişin kilit noktası modern futbolda artık sahanın 5 dikey parçaya bölünmesi. 3-3-3-1’in defansif esnekliği sayesinde hem half-space’i hem de wide-space’i kapatabilmeniz, diğer sistemlere panzehir oluşturuyor. haliyle savunmada bu şekilde dizilimin getirdiği avantajlar tabii ki 4’lüye göre size belirgin bir üstünlük sağlıyor:

    https://gss.gs/45L.jpeg (saha bölümü)

    defansı 5’lemenin; wide-space ve half-space bölgesinin kapatmanın önemini ve avantajını daha iyi anlatabilmek için yakın geçmişten bir örnekle özetleyecek olursak:

    https://gss.gs/j8N.jpeg (half space kapatmanın önemi)

    1 ekim 2020 rangers fc galatasaray maçında marcao’nun öne çıkmasıyla galatasaray’ın yediği golü, 3-3-3-1 dizilişiyle savunması daha kolay. nedeni ise alanları (wide-space, half-space) 5’li kurguda daha rahat kapatabilmeniz. yenilen golde görüldüğü üzere marcao öne çıkıyor ve hagi’nin half-space’e yolladığı ara topunda golü rahat bir şekilde buluyor rangers. sadece bu pozisyon bile rakip takımı savunurken 5’li durmanın ve alanları kapatmanın; ayrıca da bielsa’nın 3-3-3-1’inin savunma yaparkenki avantajlarını gösteriyor. bunun yanı sıra, build-up play esnasında size ekstra 1 oyuncu sağlıyor bu diziliş...

    hücumdaki bir diğer önemli oyuncu rolünü konuşmadan önce eklemek istediğim birkaç önemli husus daha var ki o da stoperler. günümüz modern futbolunda stoperlerin artık oyunu başlatan konumda olmalarına aşina olduk fakat bielsa’dan esinlenen nagelsmann, 13 ağustos rb leipzig atlético madrid maçına 3-3-3-1 dizilişi ile çıkmasının yanı sıra iki tane bekten bozma stoper (klostermann ve halstenberg ) ile sahaya çıktı. zaman zaman bunu luke ayling‘i stoper oynatarak denedi bielsa. bunun en büyük nedenlerinden biri tabiiki de build-up play’e verilen önem. not olarak ekleyeyim: nagelsmann o gün inverted fullbacks rolünde laimer ve angelino’yu kullanmıştı. büyük bir esin kaynağı... mucidi olduğunuz sistemin başka bir takım tarafından şampiyonlar liginde kullanılması.

    hücuma geçerken bir diğer önemli oyuncu rolünden bahsedecek olursak bu kesinlikle enghance olur. bielsa’nın sistemindeki başarının temel anahtarlarından biri olan bu rol, orta saha ile hücumu birbirine bağlıyor. bu rolün önemini daha önce yukarıda bahsettiğim iki maçla daha iyi kavrayabiliyoruz. dani olmo atletico maçında skora etki ederken, ianis hagi ise asist yapmıştı.

    oyuncuların rollerini ve dizilişi kavramak elbette çok değerli. bielsa karşımıza bir yenilikle çıkmış olsa da asıl can alıcı nokta bunu elinde var olan oyuncularla yapabiliyor olması. belkide çoğu takımın elinin tersiyle iteceği oyunculara felsefesini aşılaması ve başarılı bir yolda ilerlemesi takdire şayan. örneğin, marcao kötü bir stoper mi? kesinlikle değil... rangers maçında golde alan boşaltmasının, gerrard’ın hagi’yi enganche olarak görevlendirmesinin önemi bu yüzden büyük. half-space’i boş bıraktığınızda golü yersiniz. burada genel olarak bir örnek verdiğimi söyleyeyim. bu marcao olur, jose maria gimenez olur farketmez. oyuncu etiketi ne olursa olsun kazanan her zaman doğru sisteme sahip olandır ve bielsa bunu bir kez daha gözler önüne seriyor. leeds’in belkide premier ligde yarışabilecek kadro yapısına sahip olmamasına rağmen bugünlerde iyi sonuçlar almasının nedeni kesinlikle marcelo bielsa’dır...
App Store'dan indirin Google Play'den alın