• 118
    hem avrupa'da yeniden adımızdan söz ettirmek için hem de ülke puanı sıralamasında doğrudan rakibimiz olan iskoçya'nın en önemli takımlarından biriyle oynayacağımız çok ama çok önemli uefa avrupa ligi play-off karşılaşması. turu geçmenin teknik taktik bütün planlaması pandemiden dolayı tek maça sığacak olması avantaj mı dezavantaj mı bilemiyorum ama sıkışık fikstürde ve kazanamadığımız bir fenerbahçe derbisinden sonra bu maça çıkacak olmamız fikstür şansı diyelim. lakin ne olursa olsun artık her maç öncesi fikstürden yakınmayı bir kenara bırakıp çıkıp oynamamız gerekiyor ve bu maç özelinde de gruplara kalmamız bizim için elzem.

    rakiple ilgili biraz analiz yapan herkes şunu görebilir ki; steven gerrard ile liverpool-klopp tarzı oynamaya çalışan, rakibe şok pres uygulayarak bir an önce topa sahip olup direk kaleye ve sonuca gitmeye çalışan bir takım rangers fc. yılların glasgow rangers'ına da rangers fc demek ne kadar garibime gitse de futbol artık böyle bir şey ve devasa ekonomilere ulaştı, rangers'da mali sorunlar nedeniyle 3. lige düştükten sonra hissedarlarının aldığı kararla ismi değişerek rangers fc olmuştu, her ne kadar biz eski futbolseverler glasgow rangers desek de hala. hatta şurası kesin ki tugay'dan dolayı sempati bile besledik bu iskoç takımına.

    yine maça dönersek; rakibin öne çıkan mevkisi bana göre bekleri. ingiliz travernier ve hırvat milli takımında da oynayan barisic, skor anlamında ciddi katkı sağlayan hücumcu bekler. bu sezon daha şimdiden 7 asist 4 gole ulaşmış vaziyette bu iki bek. ayrıca babası hagi'den dolayı bir gün bizde oynar mı diye hep konuştuğumuz ianis hagi ve hızıyla, bitiriciliğiyle avrupa'da bence büyük bir transfer yapma ihtimali yüksek olan ryan kent yine kanatlarda beklerle beraber tehlikeler yaratan rakibin en önemli silahları. kadronun en değerli oyuncusu kolombiyalı morelos stoperleri çok zorlayan bir profilde ki onun da geçen sezon sonunda önemli kulüplere transferi için dedikodular oldukça fazlaydı.

    rakibin orta sahası nispeten biraz daha zayıf karnı gözükse de burada da rangers fc'nin melo'su diyebileceğimiz jack öne çıkıyor. sakatlığı vardı ama maç kadrosuna alınmış olması oynama ihtimali anlamına geliyor, oynarsa bizim nispeten daha zayıf olan orta sahamız için handikap olabilir. o oynamazsa da kamara ile orta sahaya sertlik katmaya çalışacaklar. orta önde ise çok tecrübeli davis ve arfield var. her ne kadar yaşlansa da premier ligin gediklisi davis özellikle oyunu yönlendirme ve sıkışan oyunu rahatlatma açısından teknik kapasitesi yüksek bir isim. stoperler için de bir kaç kelam etmek gerekirse, son maçlarda goldson ve helander ikilisini hiç bozmuyor gerrard. neticede son 11 maçta 9 galibiyet ve 2 beraberlik alan ve sadece 3 gol yiyen rangers fc takımına karşı onların sahasında tur için mücadele edeceğiz, lakin iskoç liginde bir gerçek var ki; rangers - celtic ve diğerleri olarak ele aldığımızda bu iki takım ve diğerleri arasında ciddi anlamda kalite ve güç farkı var. dolayısıyla bu istatistik gözümü korkutmamakla birlikte rangers fc'nin maça daha temkinli, bizden çekinerek ve daha garanti oyunu tercih ederek başlayacağını düşünüyorum.

    bizim cephemizden baktığımızda ise, kadro tercihinin çok çok önemli olduğu maç. şöyle ki fenerbahçe maçında aslında o rakibin özellikle marcao ve taylan'a maç boyu yaptığı ve beklenen prese bir türlü çözüm üretemeyip ve hatta 70 dakika beklediğimiz için maça hükmedip rakibi kendi yarı sahasına bir türlü yaslayamamıştık ki yaratıcı ve zeki hücumcularımız sazı ellerine bir türlü alamamışlardı. bu maç özelinde de rakibin yine ön alanda pres yapacağını düşünürsek taylan'ın kesinlikle yalnız kalmaması gerekiyor. o yüzden ben taylan'ın yanında hocanın orta sahaya hem biraz daha sertlik katıp hem de pas oyunu için etebo'yu tercih edeceğini düşünüyorum. fenerbahçe pres ile oyunumuzu bozan oyununda kadro kalitesi bakımından mecburen ortalarla sonuca gitmeye çalışmıştı ama rangers fc için aynı şey geçerli değil, pres sonrası kaptığı toplarla direk kaleye giden, gidebilen oyuncu grubuna sahip bir takımdan söz ediyoruz. savunma dörtlümüzün hemen hemen kesin olduğunu varsayarsak ve rakibinde özellikle sürekli hücum eden beklerini düşündüğümüzde, linnes ve omar özelinde defansif anlamda karşı koyabileceğimizi düşünüyorum ama aynı oranda ofansta da karşılık verebilmek ve bunu yapabilmek için önlerinde oynayacak kanat isimlerimiz çok çok önemli. arda'nın kadroda olmaması ile ve feghouli'nin de durağan oyununu düşündüğümde ben hocanın sol kanatta linnes'in önünde yine hareketsiz oynayan babel tercihi olacağını düşünmüyorum. o bölgeye emre'yi çekip babel'i belki pas istasyonu için forvette değerlendirebilir hoca.

    bana göre kadromuz şu şekilde olacaktır,
    kalede fatih, geri dörtlü omar-luyindama-marcao-linnes, orta saha taylan-etebo-belhanda- kanatlar soso-emre ve forvet diagne (babel).

    sonuç itibari ile toparlarsam, bana göre favorinin olmadığı bir maç. savunma özelinde özellikle stoperlerimizin mevcut performanslarıyla nispeten biraz daha içimiz rahat bir şekilde izleyeceğiz ve inşallah gecenin sonunda turu atlayarak gruplara kalacağız.

    2 ekim'de grup kuraları heyecanını yaşamak temennisiyle, haydi cimbomum..
App Store'dan indirin Google Play'den alın