• 3
    ön not: aklımda kadınları da bu entryde buna benzer bir şekilde değerlendirmek vardı ancak hem oldukça uzun oldu hem de sadece bu değerlendirmeyi yapmak 2 saatimi aldı. bundan dolayı enerjimi geri kazanabilirsem turnuva başlamadan önce kadınları da başka bir entryde değerlendireceğim.

    edit: kadınları da (bkz: #2961693) burada değerlendirdim.

    turnuva bugün tsi 18:00'deki maçlarla başlayacak ve maçlar eurosport'tan yayınlanacak. pandemiden dolayı birçok oyuncu turnuva öncesinde sıkışık takvimden ötürü turnuva seçmek durumunda kaldılar ve toprak turnuvalarını riske etmemek adına amerika açık'tan çekildiklerini açıkladılar.

    erkekler tarafı kurası (tablonun hem üst hem de alt tarafını kendi içinde ikiye ayırarak veriyorum) ve muhtemel çeyrek finaller:

    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large

    novak djokovic (1)* şampiyonluk yolu:

    r1: damir dzumhur
    r2: kyle edmund
    r3: jan lennard struff
    r4: john isner
    qf: denis shapovalov/filip krajinovic/david goffin/taylor fritz/gilles simon
    sf: stefanos tsitsipas/alexander zverev
    f: daniil medvedev/dominic thiem

    dominic thiem (2)* şampiyonluk yolu:

    r1: jaume munar
    r2: sumit nagal
    r3: marin cilic
    r4: felix auger aliassime/andy murray
    qf: milos raonic/karen khachanov/roberto bautista agut
    sf: daniil medvedev/grigor dimitrov/matteo berettini
    f: novak djokovic/stefanos tsitsipas

    daniil medvedev (3)* şampiyonluk yolu:

    r1: federico delbonis
    r2: laslo djere
    r3: guido pella
    r4: grigor dimitrov/john millman/frances tiafoe
    qf: matteo berettini/andrey rublev
    sf: dominic thiem/milos raonic/karen khachanov/roberto bautista agut
    f: novak djokovic/stefanos tsitsipas

    stefanos tsitsipas (4)* şampiyonluk yolu:

    r1: albert ramos-vinolas
    r2: jozef kovalik
    r3: borna coric
    r4: cristian garin
    qf: alexander zverev
    sf: novak djokovic
    f: daniil medvedev/dominic thiem

    pandemi tabiki ana tablonun kalitesini ciddi derecede etkiledi. yukarıdan da görülebileceği üzere bazı mini tabloların atp 500'lük turnuva kurasından çok da farkı yok. ancak biz değerlendirmemizi yine de yapalım. öncelikle djokovic'in tarafıyla başlıyorum:

    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large

    tablonun bu bölümünde djokovic ilk 3 tur maçını içeren sol üst kısma öncelikle odaklanalım. djokovic'in ilk tur maçında herhangi bir şekilde zorlanacağını düşünmüyorum. fakat ikinci turda beklendiği üzere kyle edmund değil de; nispeten az yorulmuş bir alexander bublik maçı djokovic'in -edmund eşleşmesine göre- daha az isteyeceği bir maç olacaktır. edmund'a göre bublik daha sert bir oyuncu ve ufak da olsa setlerin bazı sekanslarında djokovic'e ufak zorluklar çıkartabilir. 3. tur maçında ise çok muhtemelen jan lennard struff ile karşılaşacak djokovic. struff'u cincinnati masters'da paramparça etmişti. sene başında da avustralya açık'ta karşılaşmışlardı ve struff 1 set kazanmıştı. cincinnati'deki görüntüyü dikkate alırsak djokovic güle oynaya 4. tura çıkar fakat hava durumu, struff'un servis performansı vb. gibi faktörler struff'un lehine olduğunda, 1 veya 2 set boyunca oldukça rekabetçi bir maç izleriz ve struff'u da djokovic'in konfor alanından çıkartırken görebiliriz.

    djokovic'in mini bölümünün hemen altındaki john isner'ın mini bölümüne geçelim. isner'ın burada ilk maçı çok kritik. vatandaşı steve johnson ile h2h'lerde 4-5 ile geride ve bir şekilde ilk maçını kazanırsa -her ne kadar 3. turda pablo carreno-bustamaçı olsa da- devamında 4. tura çok da zorlanmadan çıkacağını düşünüyorum.

    bu tablonun bize göre sağ tarafı daha ilgi çekici. üst tarafına baktığımızda denis shapovalov üst üste abd'lilerle maç yapacak gibi gözüküyor. ilk turda sebastian korda ile oynadıktan sonra 2. turda thai-son kwiatkowski ile oynama ihtimali mevcut. çok muhtemel olarak da 3. turda taylor fritz ile oynayacak. her ne kadar gilles simon, taylor fritz gibi isimler olsa da bu taraftan shapovalov'un galip çıkarak 4. turda yükseleceğini düşünüyorum.

    sağ tarafın alt tarafı üst tarafından da daha merak uyandırıcı. bu tarafın baskın ismi 7 numaralı seribaşı david goffin olarak gözüküyor. ancak goffin'in ilk tur maçı belki de tüm kuradaki en zor ilk tur maçı konumunda. goffin, reilly opelka ile oynayacak ve opelka, cincinnati'de gayet iyi bir oyun ortaya koymuştu. cincinnati'de çeyrek finalde stefanos tsitsipas karşısında ilk sette 6-5 ile öndeyken sağ dizinden problem yaşayarak çekilmek durumunda kalmıştı ve ayrıca önceki turlarda seribaşı isimlerden berettini ve schwartzman gibi isimleri elemişti. goffin ve opelka arasındaki h2h'lerde de durum 1-1. goffin'in opelka karşısındaki kazandığı 2017 avustralya açık 2. tur maçı da 5 sete gitmişti. her ne kadar bir turnuvada beklentinin çok üstüne çıkan orta seviye bir oyuncunun bu performansını sonraki turnuvalara yayamadığı sık sık görülmüş bir durum olsa da ben ilk turda opelka'nın goffin'i ev sahibi olmanın da avantajıyla üzeceğini düşünüyorum. tabi bunlar opelka'nın herhangi bir sağlık problemi yaşamayacağı varsayımı altında geçerli. eğer herhangi bir sağlık problemi yaşamazsa filip krajinović ile opelka arasında çok iyi bir 3. tur maçı izleyebiliriz. ben buradan yine de krajinović'in çıkacağını ve shapovalov ile karşılaşacağını düşünüyorum.

    4. tur maçlarından çıkanlara göre ise shapovalov ve djokovic'in çeyrek finalde karşılaşacaklarını ve djokovic'in maksimum 4 sette kazanacağını düşünüyorum.

    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large

    stefanos tsitsipas tarafının sol tarafındaki kuranın üst ve alt kısmını birlikte değerlendireceğim. tsitsipas ilk 3. turda (borna coric'i bir kenara koyarsak) büyük oranda toprak kort oyuncuları ile oynayacak gibi gözüküyor. bundan dolayı herhangi bir zorlanma yaşayacağını düşünmüyorum. 3. turda muhtemel bir coric eşleşmesi gözüküyor gibi ama eğer buradan az hasar ile çıkarsa bu tarafın alt kısmı olan dusan lajovic ve cristian garin'in olduğu kısım oldukça zayıf. buradan kim gelirse gelsin tsitsipas'ın çok rahat geçeceğini ve kendini çeyreğe atacağını düşünüyorum.

    sağ tarafın üstünde diego schwartzman'ın 9 numaralı seri başı olarak bulunduğu kısma geldiğimizde schwartzman ile hubert hurkacz'ın çok muhtemelen 3. turda karşılaşacaklarını söyleyebilirim. buradan da 4. sette schwartzman'ın galip geleceğini düşünüyorum.

    buradan alt kısmında ise cincinnati'de andy murray'e kaybeden alexander zverev'i görüyoruz. ilk turda zor rakiplerden birisi olan kevin anderson ile oynayacak. ilk tur için oldukça zorlu bir test fakat zverev özellikle ilk servisini bulursa bu maçtan özgüven kazanarak çıkma olasılığı çok yüksek. bu da muhtemelen onu bir anda çeyrek finalde tsitsipas'ın karşısına atacaktır.

    zverev'in pandemi döneminde yeni koçu olan david ferrer ile birlikte iyi çalıştığını biliyoruz. seçmesi çok zor olsa da birçokları tsitsipas karşısında kendine güvenli bir zverev'i daha şanslı olabileceğini düşünüyor. bundan dolayı ben de net bir şey söyleyemiyorum ama %51 ihtimalle, yine de, tsitsipas'ın kazanarak djokovic'in yarı finalde karşısına çıkacağını tahmin ediyorum.

    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large

    geçen senenin finalisti olan danill medvedev'in tarafı olan 3. kısımla devam ediyoruz. buranın sol üstünde geçen senenin yarı finalisti matteo berrettini bulunuyor. berrettini'yi 2. tuda ugo humbert bir miktar test edebilir. 3. turda 30 numaralı seri başı olan casper ruud daha muhtemel bir rakip gibi gözükse de kendisinin toprak oyuncusu olması sebebiyle bu konuda emin olamıyorum. bundan dolayı berrettini ile aljaz bedene'nin 3. turda nispeten zorlu bir maç oynayacağını tahmin etmekteyim. bu maçı muhtemelen berrettini maksimum 4. sette geçecektir. ayrıca ilk turdaki aljaz bedene-emil ruusuvuori maçı çok ilgi çekici olacaktır. ikisi de cincinnati'de çok rekabetçi gözükmüşlerdi. hatta ruusuvuori ilk maçını sebastian korda karşısında kazanmıştı ve sonraki turda berrettini'ye 3. sette kaybetmişti. o maçta iyi ışık vermişti.

    bu tarafın alt tarafında alexander rublev'in berrettini'nin karşısına gelmesi çok olası. son haberlerden sonra benoit paire'in de korona testinin pozitif çıktığı ortaya çıktı ve paire turnuvadan çekilmek durumunda kaldı. bundan dolayı hatta richard gasquet, edouard roger-vasselin, adrian mannarino gibi isimlerde gözetim altında tutuluyor. kısacası ben geçen senenin 4. tur maçının bir kopyası olacağını ve yine matteo berrettini ile alexander rublev'in 4. turda karşılaşacaklarını düşünüyorum. geçen sene berrettini 3 sette rublev'i geçip çeyrek finale çıkmıştı ancak rublev bu sene fiziksel açıdan daha iyi bir seviyede. bundan dolayı maçın 3 sette bitme olasılığını düşük görmekle beraber bu sene rublev'in kazanacağını düşünüyorum.

    bu mini bölümün sağ tarafına baktığımızda ise grigor dimitrov'un üst tarafta ilk anda favori konumda gözüktüğünü söyleyebiliriz. ancak ilk turda ev sahiplerinden tommy paul ile oynadıktan sonra muhtemelen 2. turda kendisini cincinnati'de yenen marton fucsovics ile oynayacak. öte yandan yine yerel kahramanlarda frances tiafoe çok kaliteli olması beklenen ilk tur maçında andreas seppi ile oynayacak. bir alttaki maçta ise nikoloz basilashvili, john millman ile oynuyor olacak. basilashvili her ne kadar seri başı olsa da millman'ın cincinnati'deki formundan dolayı bu maçı millman'ın kazanacağını düşünüyorum. kestirmesi oldukça güç olmakla beraber muhtemel 3. tur maçı dimitrov ile millman arasında oynanacaktır ve yine muhtemel bir 5 sete hazır olabiliriz.

    bir altında ise geçen senenin finalisti olan daniil medvedev'i tarafı bulunuyor. medvedev'in muhtemel rakiplerinin hemen hepsi toprak kort oyuncusu. bundan dolayı herhangi bir zorlanma yaşamaksızın 4. turda -muhtemel- dimitrov-millman maçının galibini de yenerek çeyrekte alexander rublev ile karşılaşacaktır. şu ana kadar yaptıkları 3 maçta da set vermediği rakibini yine yenerek yarı finale çıkacaktır.

    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large

    son çeyreklik dilim ile erkekleri noktalayalım. üst sol tarafta roberto bautista-agut'u görüyoruz ve ev sahiplerin olan -aynı zamanda zorlu bir isim- tennys sandgren ile oynayacak. bautista agut, cincinnati yarı finalinde djokovic karşısında oldukça iyi gözükse de muhtemel bir 3. tur maçında milos raonic ile oynaması çok muhtemel. raonic karşısındaki karnesinin de 0-5 olduğu düşünüldüğünde -ve raonic'in de formu fena değil, cincinnati'de final yaptı- raonic'in 4. tura çıkacağını düşünmekteyim.

    sol alt taraftan karen khachanov'un çıkacağını düşünmekle beraber ilk turdaki yetenekli 2001'li italyan jannik sinner ile yapacağı maçı merak ediyorum. ayrıca 2. turda büyük olasılıkla büyük servisçilerden olan sam querrey ile karşılaşacak ve ayrıca 3. turda da kendisini veteranlardan ve burayı oynamayı iyi bilenlerden richard gasquet bekliyor olabilir (gasquet'in pandemiden ötürü problemleri olmazsa). khachanov ile raonic arasındaki 4. tur maçı oldukça ilginç bir maç olabilir. karar vermesi güç olmakla beraber raonic'i yarım adım önde görmek yanlış olmayacaktır.

    sağ tarafın üst kısmı yine oldukça ilginç maçlar barındırıyor. felix auger aliassime bu mini tablonun favorisi konumunda gözüküyor. aliassime sevdiğim bir genç oyuncu olmasına rağmen bitirme noktalarında hep problem yaşayan bir oyuncu. atp seviyesinde şu ana kadar çıktığı 5 finali de kaybetmiş olması bunu gösteriyor. ayrıca cincinnati'de tennys sandgren'e karşı kaybettiği maçta da yine son noktalarda problem yaşadı. bundan dolayı 2. turda andy murray'nin kazanması benim açımdan süpriz olmayacaktır. andy murray'nin muhtemel 3. tur rakibi ise vatandaşı daniel evans olacaktır. evans daha önce us open'da defalarca 3. tur gördü ancak devamını göremedi. ben burada murray'nin 4. tur yapacağı kaanatindeyim.

    son mini bölüm olan 4. çeyreğin sağ altına geçiyoruz. burada 2 numaralı seri başı olan dominic thiem bulunuyor. ilk tur maçında bir problem yaşayacağını düşünmüyorum ancak eğer cincinnati'deki gibi oynamaya devam ederse hint oyuncu sumit nagal belki yine kazanamaz ama thiem'e epey ter döktürür. thiem bir sonraki turda ise 2014 şampiyonu marin cilic ile karşılaşacak. cilic tabiki günümüzde 2014'deki formunda -veya 2017'deki formunda- değil. ancak eğer bir slam şampiyonundan söz ediyor isek buraları nasıl oynaması gerektiğini bildiğini tahmin etmeliyiz. yine de thiem'in muhtemelen 4 setlik bir galibiyet ile murray'nin rakibi olacağını düşünmekteyim. 4. turda murray'i de yenerek çeyrekte raonic'in rakibi olacaktır. amerika açık'ın zemini avustralya'ya göre genellikle daha hızlı olduğundan dolayı çeyrekte ise muhtemel bir raonic eşleşmesinde, milos raonic'i yarım adım önde görüyorum.

    turnuvayı ise novak djokovic - stefanos tsitsipas eşleşmesinden gelen oyuncunun kazanacağını tahmin ediyorum. medvedev geçen sene burada final yapsa da djokovic 2. haftayı gördüğü vakit eğer çok ağır bir şekilde fiziksel bir problem yaşamıyor ise kaybetmeyecektir. yalnız şunu vurgulamak lazım ki; novak djokovic cincinnati masters'ı kazanarak tüm mastersları en az 2 kere kazanan tarihteki ilk oyuncu oldu ancak cincinnati'yi kazanırken en iyi oyunundan bence oldukça uzaktı. bundan dolayı turnuvanın gidişatını kestirmek oldukça güç. ikinci konu olarak da artık next-genlerden en azından bir tanesinin slam kazanma vakti geldi de geçiyor. rafael nadal'ın, roger federer'in olmadığı böyle bir dönemde artık alexander zverev, daniil medvedev, stefanos tsitsipas bunu kazanamayacak da neyi kazanacak. eğer olur da yine novak djokovic kazanırsa next-genler teker teker emekli olmalı.

    ilginç ve izlemeye değer ilk tur maçlarını vererek erkekler tarafını bitiyorum:

    kyle edmund - alexander bublik
    steve johnson - john isner
    reilly opelka - david goffin
    kevin anderson - alexander zverev
    emil ruusuvuori - aljaz bedene
    grigor dimitrov - tommy paul
    john millman - nikoloz basilashvili
    roberto bautista-agut - tennys sandgren
    jannik sinner - karen khachanov
App Store'dan indirin Google Play'den alın