• 787
    sadece barcelona'yı değil, aslında bir devri dağıtmış alman kulübü. dün sahada olan taktik savaşını acı vererek kazandılar. bunu da barça'yı hem zayıf noktaları hem de oynamayı artık beceremedikleri tiki taka üzerinden analiz ederek yaptılar.

    - barça'nın oyunu çok belli. rakip bekler boşluk yaratırsa bekleri hemen ileriye götürüyorlar. kilit açamazlarsa topu lionel messi'ye atıyorlar. beklenti o bildiğimiz patlamaları yapıp 3-5 kişiyi geçip topu taşıması; ama eskiden messi ceza sahasına yakın yerde alırdı topu şimdi ortalardan alıyor. bu bence bir takım için kırmızı sinyaldir. galatasaray sezonun ilk yarısı oynadığı az maçta da falcao'yu topla hep sırtı dönük ve ortaya yakın buluşturdu. ne zaman ki onyekuru, emre akbaba vs. gelip de babel gibi bir el freni gitti; galatasaray ikinci yarıdaki o seriyi yakaladı. seri'den falcao'ya akmaya başladı takım pandemi gelene kadar; çünkü tıkanıklık açıldı. barça'da da bu tıkanıklık var ve messi top alamadığı için mecburen geriye geliyor. evet messi hiç bir zaman statik değildi zaten ve geriden top alıp çalımladığı çok gol var; ama ana plan bu değildi. xavi, iniesta vardı, suarez daha çok akıyordu vs. bu durum dişli maçlarda daha çok belli oluyor. messi kaç defa dün xavi'nin, iniesta'nın rolünü üstlenmeye çalıştı sahada; beklere uzun pas, suarez'e göbekten ara pası vs. bunu yapacak adam gibi biri olsa ve messi o toplara kaçan adam olsa silik kalmazdı maçta.

    - bayern dün ne yaptı? barça'nın bu topla çıkma zaaflarının üstüne gitti. agresif bir gegenpress ile kendi yarı sahasında dahi pas yaptırmadı barça'ya. tiki taka klasında paslaşabilen bir takım olsa topu ayağında tutar, bayern'i şoklayabilirdi; ama bayern barça'nın bunu yapamayacağının, yapsa da attığından kat kat fazla yiyeceğinin farkındaydı. dün attığı kadar kaçırdı bayern, çoğu da barça'nın çıkarken kaptırdığı toplar. messi'yi de bu baskıyla geriye çektiler ve yakın markaja aldılar. daha dinamik ve fizikli olan bayern futbolcuları messi'yi sahadan sildi. mutlaka yüzleri o'na dönük oynayan 2 isim vardı. barça'dan 9 km., yani bir futbolcu sahada fazla varmışçasına koşmuş bayern. o 1 fazla adam hücumda paslaşmalarla defansı sersemletip üstüne çekmeye yararken, defansta da messi'ye koşacak açık alan dahi bırakmadı. messi'ye hep 2 futbolculu markaj yapılması da böylece gayet rahattı. 1-2 defa messi karşıdakini geçmeye hazırlanırken 2. markajcı omuz vurup topu aldı messi'den. mecburen o da daha çok uzun top ve ara pasına döndü. fizik olarak çok daha iyi konumdaki bayern oyuncuları geçiş vermedi suarez'e de. bir de takım aç. gole, futbola, çalıma, skora her şeye aç adamlar. genç yetenekler var, oynasa da hala doymayan adamlar var; fakat hiç biri ''ben kazanacağımı kazandım. ruh bitti'' kafasında adamlar değil. her gole 1-0 gibi sevindiler. bizdeki klişe ''takım şu kadar sene şampiyon olunca artık doygunluk başladı'' muhabbeti yok. demek ki bayern'e gitmenin kriterlerinde nice şeyler var yeteneğin yanında. makine gibi takım.

    gegenpress artık yeni devrin merkezi ve çoğu alman hoca da buna adapte olmaya başladı. bu sene 5 değişiklik hakkı da devam edeceğine göre, çok daha efektif göreceğiz gegenpress'i sürekli tempoyu arttıracak taze kan gireceği için. guardiola oluşan bu fırtınayı dindirebilir mi, göreceğiz.

    (bkz: 14 ağustos 2020 barcelona bayern münih maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın