• 784
    kasasındaki para bakımından avrupa'nın en zengin takımı olduğu söylenen alman kulübü. bunun net verisine ulaşmak zor. her ne kadar gelir listelerinde ilk 5'e oynayan bir kulüp olsa da, kasadaki paranın 200 milyon euro civarında olduğu iddia ediliyordu bundan birkaç sene öncesinde... milyarder patronlara ihtiyaç kalmadan da gayet onlarla aynı ligde oynayabilecek bir zenginlik kurmuş adamlar. üstelik pek çok büyük firma destekli takımla aynı ligde olmalarına rağmen...

    son 30 yılda 18, son 20 yılda 14, son 10 yılda 8 kere lig şampiyonu olmuşlar. biz 30 yılda 14 şampiyonluk alabildik. son 20 yılda 8, son 10 yılda 5 kere ipi göğüsleyebildik. son 30 yılda türkiye'de bizden başka 4 takım daha şampiyonluk yaşamış, "tek başlarına oynuyorlar ya" denilen almanya ligi'nde ise aynı dönemde bayern hariç 5 farklı takım şampiyonluk yaşamış.

    mesela galatasaray 2010'lu yıllarda 5 şampiyonluk yaşadı. bu da hem taraftarı hem kulübü ihya etti, maddi anlamda da çok aşama kaydedilmesine katkıda bulundu. adamlar 2010'larda 8 şampiyonluk yaşadı.

    bizim 4 şampiyonlukla geçtiğimiz 2000'li yıllarda adamların 6 şampiyonluğu var. uçuşta olduğumuz doksanlarda 5 şampiyonluğumuz varken adamların "en kötü" decade performansı 1990'lardaki 4 şampiyonluk olmuş. bizim 14 senelik hasreti dindirip 2 şampiyonluk gördüğümüz seksenlerde bile 6 şampiyonlukları var.

    son 40 yıla bakınca adamlar 25 kere teknik direktör değişmiş. bunlardan 4 tanesi 3 aydan kısa sürelerle geçici olarak çalışmış. jupp heynckes 4 kere göreve gelmiş. ottmar hitzfeld, franz beckenbauer, udo lattek,giovanni trapattoni ikişer kere görev almış. toplamda 3'ü çok kısa süre görev alan geçici hocalar dahil 15 farklı isim görev almış.

    aynı periyot içerisinde galatasaray'da tam 35 farklı teknik direktör dönemi olmuş. fatih terim 4, mustafa denizli 3, gheroghe hagi ve karl heinz "kalli" feldkamp 2'şer farklı dönemde takımın başına geçmiş. bunun dışında taffarel de ünal aysal dönemi boyunca 4 kere teknik direktör değişikliklerinde çok kısa süreler takımın başında olmuş. toplamda taffarel dahil sadece geçici görev alan 4 emanetçi hocaya ilaveten 25 farklı isim görev almış.

    bir diğer istatistik olarak, son 40 yılda bayern münih'te bir teknik direktörün 3 takvim yılı olan 1095 günü takımın başında geçirdiği 6 dönem olmuş. bir tanesi 3 yıldan 45 gün eksik olmak üzere, teknik direktörün 2 takvim yılını geçtiği 3 dönem daha olmuş.

    galatasaray'da ise birinci fatih terim dönemi ve tam üç yıl görevde kalan jupp derwall hariç 3 yılı doldurabilen yok. dördüncü fatih terim dönemi entry tarihi itibarı ile 3 ay sonra 3. yılını dolduracak. üçüncü fatih terim dönemi 2 yıl 3 ay, ikinci fatih terim dönemi de 1 yıl 8 ay sürdü. mustafa denizli'nin 1987-1989 ve 1990-1992 arasında ikişer tam yıllık iki dönemi var. mircea lucescu ve erik gerets de tam ikişer takvim yılı görev yapma başarısına ulaştılar. bir tek bu konuda 9'a 8 ile ancak kafa kafaya gelebilmişiz. bu isimlerin de ortak noktası kazandıkları şampiyonluklar zaten, bayern tarafında da çok farklı değildi bu istatistik...

    ne zaman ki iş 1 tam sezonu başından sonuna götürme konusuna geliyor, işte orada çuvallıyoruz...

    fatih terim hariç, bir tam sezona başlayıp bitirebilen son teknik direktör frank rijkaard olmuş. 11 sezonun 4 tanesine fatih terim başlayıp bitirmiş, 7 sezonda ise hoca değişiklikleri yaşanmış. bayern münih'te ise aynı 11 sezonun sadece 3 tanesinde hoca değişikliği yapmış.

    bunu son 20 seneye çektiğimizde bayern münih'in toplamda 16 sezonu aynı hocayla başlayıp bitirdiğini görüyoruz. galatasaray ise sadece 10 sezonu başladığı hocayla bitirebilmiş. hoca değiştirdiğimiz 10 sezonun 7'sinin son 10 yılda olması da bir diğer ilginç istatistik. galatasaray'ın hoca değiştirdiği sezonlarda 2 şampiyonluğu olması aslında türk futbolunu diğer futbollardan ayıran şeylere dair güzel bir veri...

    uzun lafın kısası, istatistik salatasının suyu; devamlılık ve istikrar konusunda aşmış bir kulüptür. bunun karşılığını da eninde sonunda almaktadır.

    bazen er, bazen geç...
App Store'dan indirin Google Play'den alın