• 7513
    insan beyni üç bölümden oluşur. en altta r kompleksi (reptilian-sürüngen lobu) ortada m kompleksi (maymunlarla ortak atalarımızın lobu) ve en üstte h kompleksi. (homosapiens lobu) genç yaşlarda en etkin, en aktif lob r lobudur. yani sürüngen (reptilian) lobu.

    sürüngen lobunun üç özelliği vardır:

    1-korunma iç güdüsü
    2-saldırganlık, linç ve şiddet içgüdüsü
    3-her şeyi siyah-beyaz (olayları vesaire) görüp değerlendirme iç güdüsü.

    bu nedenledir ki 13-26 yaş aralığında r kompleksi gençleri çok etkiler. şiddetin ve saldırganlığın doruğa eriştiği dönemdir. bu dönemde kendisini frenleyebilenler başlarını belaya sokmadan ikinci döneme geçebilir aksi halde hapishane, uyuşturucu, mafya, içki vs. tuzağına düşerler.

    27-35 yaş aralığında insan d kompleksini daha aktif kullanmaya başlar. maymun iştahlılık en bariz özelliktir. m yani monkey lobu etkin olduğunda kişi zevk aldığı şeylerin peşine takılır. ekonomik bağımsızlığını kazanmışsa bu yaş aralığında insan dünyayı gezmeye ya da kadınların peşinde gününü gün etmeye çok yatkındır. özetle hayatını zevk peşinde koşarak yaşar.

    35 üstü insanlarda artık h kompleksi etkin olmaya başlar. plan yapma, mantıklı düşünme, olayları analiz edip yeni sonuçlar çıkarma, güzel sanatlar ve edebiyat, bilimsel araştırmalar ve keşifler bu çağda başlar.

    bu nedenle taraftarlarımızın olaya bakışı ve yaptıkları değerlendirmelerde beyinlerinin hangi kompleksini kullandıkları çok önemli. r kompleksini kullanan taraftarların linçe yönelmesi, istek ve arzularına aykırı bir durumda hakaret ve küfre başvurması bundandır. küfür ve hakaret aslında sözlü şiddettir. dolayısıyla sözlük ve twitter’da, r kompleksinin etkisinde olanların hakaret ve küfürlerini bu açıdan değerlendirmek gerek. onları uyarmak ve bu hislerinin kaynağını tanıtıp tuzağa düşmelerini önlemek gerek.

    taraftarların bir kısmının saldırgan tutumlarını tamamına mal etmemek, toptancı bakış ile değerlendirmemek gerek. taraftarı bölüp ayrıştırmaktan uzak durmak gerek. özellikle 13-26 yaş grubunu tahrik edecek “yangıncı taraftar” gibi nitelemelerden uzak durmak gerek. kısacası bilime kulak vermek gerek.
App Store'dan indirin Google Play'den alın