• 102
    2020-2021 sezonu ile birlikte 10. sezonunu geçirecek olan nike&galatasaray birlikteliğinin şimdilik son forma ürünleri. fırça desenli ve sanat temalı, iki parça sarı ve kırmızıdan oluşan bir parçalı forma ve yine benzer temada kırmızı desenli siyah bir deplasman formasını içeriyor.

    https://gss.gs/Wqs.jpg

    https://gss.gs/vR2.jpg

    yıllarca hem burada, hem de diğer sosyal medya platformlarında taraftarlar formalar için düşüncelerini söyledi. elbette kahir ekseriyeti forma ve diğer yan ürünlerin tasarım, üretim ve dağıtım proeseslerini pek bilmediği için yanlış yönlerden eleştirdiği yönleri de oldu. formaları kendimiz üretelim, kârın tamamı bize kalır diyen de oldu, new balance, under armour'a geçelim abi onlar çok daha güzel diyen de. bir formanın tasarımından satış aşamasına dek bu aşamaları, hem de buradaki yazar arkadaşlarımın sayesinde az çok öğrenmiştim. kendilerine selam olsun. fakat yıllardır süren istikrarlı bir şekilde kötüye giden bir çizgi var ve değişeceği hakkında da bir ışık, ümit veremiyor. bu kısım tasarım açısından geçerli tabiki. parçalı forma hem iki parçadan oluşuyor, hem de fırça detayı çok göze batıyor. bu benim şahsi görüşüm elbette. en azından sarı ve kırmızı çok dağıtılmadan, biraz daha derli toplu dursa daha güzel olabilirdi. siyah forma biraz daha güzel duruyor, monokrom logo avantajı ile. yine de kesin bir şey söylemeden evvel, formaları futbolcular üzerinde sahadayken görmekte fayda var. muhakkak fikirlerimizi değiştiriyor. mankende ya da model üzerinde durmasıyla sahada şort ve konçlarla bütün halinde durması bambaşka şeyler. diğer bir eleştiri ise formanın ucuz kaliteden satışa çıkacak olması. elbette bunun yalnızca nike ya da galatasaray adına gerekli sorumluluklarının dışında bazı mücbir sebeplerden kaynaklı bahaneleri de var. euro bugün itibariyle 8 tl'yi gördü. bir euro'nun 8 türk lirası ettiği yerde diğer avrupa kulüplerinin satış sayılarına ulaşmamız hayalcilik olur.

    https://arsenaldirect.arsenal.com/...Home-Shirt/p/MEH5817

    https://store.psg.fr/...P:m-GRID:i-r0c0:po-0

    https://store.inter.it/...-jersey-2020-21.html

    https://store.fcbarcelona.com/en/p/21100M

    arsenal, psg, inter ve barcelona'nın 2020-2021 sezonu formalarının satış fiyatları böyle. diyeceksiniz ki biz arsenal, barcelona, psg kadar büyük müyüz, pahalı mıyız?

    https://tienda.realsociedad.eus/...ipacion-202021-14436

    https://shop.lcfc.com/...r-home-shirt-2020-21

    https://www.fcporto.pt/...gory=165-en-home-kit

    burada da leicester city, real sociedad ve porto'nun 2020-2021 sezonu formalarının linki var. birinin tanesi 55 €, öbürünün 75 €, sonuncusunun 80 €.

    şimdi hal böyleyken 75 €'nun 600 tl yaptığı bir yerde nike stadium formalarını üretip satışa çıkarmak istemez. çünkü bu formaya 600 lira verecek adam sayısı almanya'daki, ispanya'daki, portekiz'deki, ingiltere'deki kadar çok değil. uzun uzun ekonomik karşılaştırmalar yapmak istemiyorum, ancak söyleyeceğim tek cümle şu olacak; asgari ücretin 2400 tl olduğu yerde 4 tane alabiliyorsunuz bu formadan.* diğer ülkelerde satın alım gücü ne seviyede, ben de bilmiyorum, ancak 4 taneden fazladır muhtemelen. en azından 10 tane alabiliyorlardır.

    pekala, satın alım gücünün böylesi düşük olduğu bir coğrafyaya nike neden pahalı bir yatırım yapsın?

    aslında bu zaten olan bir şeydi. gs store, avrupa ve yurt içi forma ve diğer yan ürünlerin fiyatları değişken oluyordu. yurtdışında 75-80 € olarak satışa çıkan forma yurt içindeki gs store'da 350-400 tl'yi geçmiyordu. hem de euro yine aynı şekilde 6, 7 liralardayken. yani nike aslında birkaç senedir türkiye içerisinde yurt dışına nazaran daha ucuza ürün tedariği sağlıyordu. tabi bu durum gerçekleştiğinden itibaren yan ürünlerde de kısıtlılık meydana gelmiş oldu. galatasaray, sahip olduğu imtiyazlı nike üyeliğinin hakkını tam veremiyordu, ki aşağıda linkini vereceğim tarzdaki ürünler artık gelmez, ya da çok kısıtlı sayıda üretilir olmuştu.

    https://gss.gs/dBd.jpg

    bu kapüşonlu hoodie 2014 yılının ürünü. o yıllardan sonra bu tarz nike'ın galatasaray için yaptığı yan ürünlerin sayısında azalma oldu ve bu gidişle bundan sonra hiç olmayacak. zira bu tarz ürünlerin fiyatı 500-600 liralara dayandı, hatta yeni sezonda geçecek.

    https://www.gsstore.org/...ck-hoodie-fz-cl.html

    buyrun bu sezonun gri formasının konseptinde hazırlanan gri kapüşonlu fermuarlı hoodienin satış linki.

    sözün özü, forma dizayn ve tasarımı konusundaki eleştirilerinizin büyük kısmına artık hak vermekle beraber, fiyatı ve formaların kalitesi konusundaki yorumlarınıza katılmıyorum. kimse yoğurdum ekşidir demez, demek istemez. döviz fiyatlarının yüksekliğinden ötürü görece daha ucuz olan supporter tee denilen ucuz kalite formaları görmek zorunda kalacağız mağazalarda.
App Store'dan indirin Google Play'den alın