• 1998
    genelde kurgu yerine gerçek hikayelerden esinlenen filmleri izlemeyi tercih ediyorum. yıllar içinde izleyip beğendiğim birkaç filmi derlemek istedim. imdb puanları ve fragmanlarının yanı sıra sinemalar.com sitesindeki türkçe film açıklamalarını da iliştirdim.

    yeşil rehber - 8.2/10
    https://youtu.be/QkZxoko_HC0

    “amerikalı siyahilerin eşitlik mücadelesi verdiği 1960'lı yıllarda, afrika kökenli piyanist don shirley (mahershala ali), güney eyaletlerinde bir turneye çıkmıştır. ona bu tur boyunca bar fedaisi tony lip (viggo mortensen) şoförlük yapacak, gittiği her yerde ona eşlik edecektir. afrika kökenlilerle ilgili birçok önyargısı olan, eğitimsiz ve şiddete meyilli, ancak iyi kalpli ve yürekli tony ile karşılaştığı bütün ayrımcı tavırlara rağmen şiddetin hiçbir sorunu çözmeyeceğine yürekten inanmış don arasında sıcak bir dostluk kurulacak, birlikte mücadele edip birlikte yeni şeyler öğreneceklerdir.”

    bülbülü öldürmek - 8.2/10 *
    https://youtu.be/KR7loA_oziY

    “1930'lu yıllarda abd'nin güneyindeki alabama'nın bir kasabasında yaşayan, annelerini kaybetmiş scout (mary badham) ve jem (phillip alford), avukat babaları atticus finch (gregory peck) ile yaşamaktadır. genç bir kadına tecavüz etmekle suçlanan bir afro amerikalı'yı savunma görevi, finch'e verilir ve o da bunu kabul eder. bu durum, dönemin ırkçı ortamında hem finch, hem de çocukları için çevreden gelen birçok tepki doğmasına neden olacaktır. ancak son derece erdemli bir insan olan finch, haksız yere suçlandığını düşündüğü genci savunmaktan vazgeçmeyecektir.”

    trumbo - 7.5/10
    https://youtu.be/af4Ua6DUpzg

    “filmde, hollywood'da başarılı bir senarist olan dalton trumbo'nun (bryan cranston) 1940'ların soğuk savaş abd'sinde komünist damgası yiyerek kariyerinin düşüşe geçmesi anlatılıyor.”

    1917 - 8.3/10
    https://youtu.be/gZjQROMAh_s

    “1917, birinci dünya savaşındaki iki genç asker olan schofield ve blake’e odaklanıyor. gerçekleştirilmesi imkansıza yakın olan bir göreve atanan britanya askerlerinin görevi ise; düşman bölgesini geçerek, yüzlerce askerin ölümünü engelleyecek bir mesaj iletmek… iki asker zamanla yarışırken; blake’in kardeşinin hayatı tehlikede olan yüzlerce askerin içinde olması da görevi zorlaştırmaktadır.”

    parazit - 8.6/10
    https://youtu.be/5xH0HfJHsaY

    “dram-aile türündeki film, birbirlerine benzeyen ama farklı görünen iki ailenin aracılığı ile günümüz insanlarının nasıl yaşadığını konu almaktadır.”

    ayla - 8.5/10
    https://youtu.be/8PELOIYaEiw

    “kore savaşı'na asker olarak gönderilen süleyman (ismail hacıoğlu), savaş esnasında öksüz kalan ve himayesine aldığı küçük koreli kızla sevgi dolu samimi bir bağ kurar. ayla adını verdiği küçük çocuğu aylarca bakar, ancak savaş bittiğinde kimsesiz çocuğu türkiye'ye götürmek istediğinde kore yasalarının engeliyle karşılaşır ve zor da olsa ayrılırlar. bu olaylardan 60 yıl geçtikten sonra süleyman bey, nerede olduğu, neler yaptığı hakkında hiçbir bilgisi olmadığı ayla'yı yeniden görebilmek için harekete geçer. ayla filmi, kore'de savaşmış süleyman dilbirliği'nin gerçek hikayesinden esinlenerek çekildi.”

    127 saat - 7.6/10
    https://youtu.be/OlhLOWTnVoQ

    “dağcı aron ralston'un başından geçenlerin gerçek hikayesi... genç bir dağcı olan aron, utah yakınlarında büyük bir kaya parçasının arasına sıkışır. 5 gün boyunca kolu kayaya sıkılmış, susuz ve aç kalan aaron, arkadaşlarını, sevgilisini (clémence poésy), ailesini ve yolda kazadan tam önce karşılaştığı iki dağcı kızı (amber tamblyn ve kate mara) hatırlamaktadır. 5 gün boyunca yaralı halde sıkışıp kalma hali ve içsel sorunlarıyla karşılaşmak zorunda kalan aaron aynı zamanda cesareti ve kendisini metrelerce derinlikteki bu beladan kurtarmaya yarayacak tüm yönleriyle de yüzleşir. hayatı için bir çeşit tuzağa dönüşen bu olayda aron, soğukkanlı olması gereken şoke edici bir çözüm yolu bulur.”
App Store'dan indirin Google Play'den alın