• 414
    2003 eurovision şarkı yarışmasına gidilirken durum kabaca şöyleydi, ulusal final, son sıradan birkaç derece üst, ulusal finallerde anaokulu temsilinde bile söylenmeyecek şarkılar vs. o zamanın türkiye eurovision fan kulübü olaya el atmış ve trt'yi de hazırladığı raporla ikna etmişti. ismarlama ama kaliteli bir beste ve o besteyi seslendirecek kaliteli bir solist olacaktı. yanılmıyorsam ilk teklif sertab erener'e gitmedi. teklif yapılan sanatçı, finansal olmasa bile, olası bir başarısızlıkta oluşacak olan itibar kaybını göze alamayarak teklifi reddetti. yani daha doğrusu kendisi kabul etti ama bağlı olduğu menajerlik şirketi reddetti. ikinci alternatif olan sertab erener'e gidildi ve demir demirkan'ın besteciliği ve sertab erener'in solistliği karşılığında anlaşıldı.

    https://youtu.be/kIhgWx4Xspk

    şarkının ilk hali, 2003 yılının ilk aylarında, o zamanın kült trt programı olan sayısal gece'de yayınlandı. şarkının ilk hali çokça eksiklikler barındırıyordu tabi. millet önce bir burun kıvırdı. "bu mudur yani?", "ilk 10'a gireriz herhalde." falan filan...

    tabi ne sertab erener, ne de besteci demir demirkan o sürede boş durmadı. şarkıya hem bizden, hem de avrupa seyircisini irrite etmeden içine alacak oryantal ritimler eklendi. sertab erener o gün şartlarında çok kısıtlı olan ingilizcesini ilerletti ve telaffuz konusunda çok çalıştı.

    fakat hala daha, yarışma gününde türkiye favori değildi. 'türkiye? kazanacak? güldürme beni.' falan diyordu yerli ve yabancı otoriteler.

    sertab erener'in sahnede giyeceği elbise, yapacağı koreografi falan çok iyi hazırlanmıştı. şöyle ki, sonraki yılların yarışmalarında bile çokça taklit edilecek olarak.

    arkasında yer alan, back vokaller bile ses analizi yapılarak seçilmiş ve dansları kar olarak alınmışlardı.

    yarışma günü gelip çattığında türkiye'nin favoriliği hala netleşmemiş, hatta bahislerde de underdog vaziyetteydi. provalarda sahne ve şov olarak fark atmasına rağmen, kazanırsa sürpriz olarak görülüyordu!

    bu bir kompleks miydi yoksa, akıl tutulması mıydı bilmiyorum ama bir türk eurovisionsever yüklü miktarda ikramiye almıştı türkiye'ye oynayıp. onu çok iyi hatırlıyorum.

    neyse, hala daha eurovision tarihinde önemli bir yer tutan 2003 birinciliğimiz ve şarkımız, gerek koreografisiyle olsun, gerek müzikalitesiyle olsun hatırlanır, zevkle dinlenir ve saygı görür.

    oylaması da ayrı bir olay olan 2003 eurovision'u mutlu son bakımından galatasaray'ın 2006 şampiyonluğunu da hatırlatır.

    birinci türkiye

    https://youtu.be/cJksu8XxZCo

    ikinci belçika

    https://youtu.be/RRQlsvWMWBo

    üçüncü rusya

    https://youtu.be/1TouzY3_yq0

    nefes kesen oylama

    https://youtu.be/ZBwNt_aICcQ
App Store'dan indirin Google Play'den alın