resim
Mert Hakan Yandaş
Takım:Fenerbahçe
Mevki:On Numara
Yaş:29
Boy:1.74
Uyruk:Türkiye
  • 718
    öncelikle sınırlı bir hukuk bilgim olduğuyla başlayayım. mert hakan yandaş olayını basından takip ettiğim kadarıyla derleyeceğim. bu derleme sonucunda doğabilecek hukuki meseleleri hukuk bilen yazarlarımızdan birisi yorumlarsa çok sevineceğim. ben sadece doneleri yazacağım.

    - mert hakan yandaş kardeşimizin sözleşmesi 31.05.2020 tarihi itibariyle doluyor. kaynak şurada;
    https://www.tff.org/...30&kisiID=976675

    - ocak ayında galatasaray'a transfer edilmek isteniyor. o dönem sivasspor şampiyonluk yarışında ve mert hakan kalmak istiyor. bunun üzerine galatasaray tarafından sezon sonu sözleşme bitimine müteakip transferin gerçekleşmesi isteniyor. taraflar arasında ön protokol imzalanıyor. bu protokol mert hakan'ın sözleşme bitiş tarihinden 15 gün sonrasına yani 15 haziran 2020 tarihine kadar geçerli. bu tarihe kadar galatasaray oyuncuya 500 bin euro imza parasını yatırıp sözleşme imzalayabilir. bu süre zarfında mert hakan başka bir kulüple görüşemez, sözleşme imzalayamaz. peki bu protokol neden yapılıyor? güzide ülkemizde kimsenin kimseye güveni olmadığından standart bosman kuralları geçerli değil. yani oyuncuyla sözleşme bitiminden 6 ay önce sözleşme imzalayıp para yatıramıyorsun. bunu yapman için kulübünden izin alman gerekli. e sivasspor'un bize bakışı da malum. başka bir takımın da oyuncunun kulübünden izin alıp sözleşme imzalamaması için de ön protokol yapıyorsun. burada da gördüğümüz üzere protokol mert hakan'ın sözleşmesi bittikten sonraki 15 gün içerisinde bütün sözleşme haklarını galatasaray'a bağlıyor. galatasaray ise bu 15 gün içinde imza parasını yatırıp transferi sonlandırmak zorunda. yoksa oyuncu 16 haziran itibariyle istediği kulübe imza atabilir.

    - buraya kadar hiçbir sorun yok anlaşılır biçimde özetlersek;
    1 ocak 2020 - mert hakan yandaş ile galatasaray arasında ön sözleşme imzalanır. 500 bin euro imza parası (euro'yu 8 tl'den bile kabul etsek 4 milyon tl)+ 1.2 milyon euro yıllık ücret (euro'yu 8 tl'den bile kabul etsek 9.6 milyon tl yıllık ücret).
    -
    -
    --
    -(bu ara sürede kimse mert hakan ile sözleşme imzalayamaz)(bir de bu ara süreçte taraftara şirin görünmek için yapılan türlü şaklabanlıklar var. felipe melo gönderilerini beğenmeler, kulübü instagramda takip etmeler, fatih terim ile takışan erol bulut'un önünde kaymalar falan gibi bir kısmı aklıma gelmeyen türlü türlü şebeklik örnekleri gösterdi oyuncu)
    -
    -
    -
    31 mayıs 2020 - mert hakan'ın sözleşmesi biter.
    -
    -(bu ara sürede de kimse mert hakan ile sözleşme imzalayamaz)
    -
    15 haziran 2020(en geç) - galatasaray sözleşmesi bitmiş ve boşta kalan oyuncuya 500 bin euro imza parası ödeyip kadrosuna katar.
    16 haziran 2020 - galatasaray mert hakan ile sözleşme imzalamaz ise oyuncu istediği takıma gider.

    - ocak ayı ile mayıs ayı arasında olmayacak bir şey oluyor ve dünyaya salgın hastalık yayılıyor. ligler erteleniyor. bütün avrupa'da ligler haziran ortasında ancak başlayabiliyor. bunun üzerine fifa bir karar alıyor ve mayıs ayının sonunda sözleşmesi bitecek olan oyuncuların maçlar tamamlanana kadar sözleşmelerinin otomatik olarak uzatıldığını belirtiyor. işte olayın düğüm noktası burası zira bu olay olunca 31 mayıs'ta bitecek olan sözleşme hoop bir anda 26 temmuz 2020 tarihine kadar uzuyor. onun da kaynağı şurada;
    https://www.transfermarkt.com.tr/...rofil/spieler/306462

    - bu durumda mert hakan'ın sözleşmesi devam ettiğinden ötürü 15 haziran'da sözleşme imzalayamıyor duruma geliyoruz. zaten de başka bir takımla sözleşmesi bulunan bir oyuncuya para ödememiz söz konusu olamaz. ucu şike söylentilerine kadar gider işin. o yüzden ne menajeri ne kendisi hiiiç çıkıp da galatasaray üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmedi, parayı ödemedi, bizimle ilgilenmedi falan demesinler. ikisi de büyük karaktersiz ve bir açık gördükleri anda bunu kullanma yoluna gitmişler. biz mevcut durumda sivasspor'dan izin almadan mert hakan ile ne sözleşme imzalayabiliriz ne de hesabına para yatırabiliriz. kendisi an itibariyle sivasspor'un sözleşmeli oyuncusu. bunları yapsak bu sefer de transfer yolsuzluğu ile suçlanacaktık.

    - tarihler 15 haziran 2020'yi gösterirken sivasspor başkanı mecnun odyakmaz oynadıkları 15 haziran 2020 sivasspor yukatel denizlispor maçı ardından şu açıklamayı yapar, "mert hakan ve emre kılınç'ın galatasaray'a transfer iddiaları bize hep soruluyor. onlar hiçbir şey söylemiyor. sonunda oraya giderlerse biraz ayıp olur. mert hakan ve emre kılınç'a yeni teklif yapacağız. biz arkadaşlarımızla görüştük. herhangi bir yere imza atmadıklarını söylediler". tam da bu tarihte ön protokolün geçerlilik süresi biter. 16 haziran 2020 tarihinde fenerbahçe hem emre kılınç'a hem de mert hakan yandaş'a teklif yapar. emre kılınç sözünü yemez ve ben galatasaray'a gideceğim der. mert hakan yandaş ise menajeri aracılığıyla abdürrahim albayrak ile temasa geçer ve "fener'in böyle bir teklifi var, siz son teklifiniz ne der? gözünün yağını yediğim abdürrahim başkan ise hayırlı olsun o zaman der (aslan abdürrahim)"(u: bu bölümü sözlük yazarlarımızdan birisi yazmıştı, hatırlayan iletirse buraya kaynak olarak girmek isterim.). netice itibariyle mert hakan kardeşimiz 10 milyon tl imza parası (bizim verdiğimizin iki katından fazla) ve 12 milyon tl yıllık ücret karşılığında (gerçekten de yıllık bizim verdiğimizden 300 bin euro fazla vermiş fenerbahçe, mert hakan'ın o kadar şeyden sonra satın alınma bedeli buymuş) fenerbahçe'ye imza atar. tarih böyle bir dansözlük de görmemiştir. umarım son anda karar değiştirip bize dönmez. böyle karakterdeki bir topçuyu istemiyorum takımda.

    - hikayenin bu kısmını sadece basından derlediğim haberlerle yazdım. iki hafta oldu neredeyse bir tane spor yazarı şöyle bir derleme yazmadı. bu akşamdan sonra haber olarak girerler ama burayı takip ettiklerini çok çok iyi biliyorum.*

    - şimdi olayın hukuki boyutuna gelirsek. ben hukuktan anlamadığımı daha önce söylemiştim zaten. burada birkaç soru soracağım. hukukçu yazarlarımız lütfen yorumlasınlar:

    öncelikle şunu merak ediyorum, mert hakan'ın sözleşmesi bittiği için 15 gün sonrasına ön protokol imzalanmış. fakat sonra olağanüstü gelişmelerden ötürü oyuncunun sözleşmesi fifa tarafından otomatikman 26 temmuz tarihine uzatılmış, bu durumda ön protokol tarihi ne olacak? ön protokole "bu protokol oyuncunun sözleşmesi bittikten sonraki 15 gün daha geçerlidir" diye şerh düşülmeli miydi? düşülmediyse bu sorun yaratır mı?

    - son olarak içinden geçilen süreç yüzde 90 ihtimalle böyle gelişti. mert hakan ve menajeri köylü kurnazlığı yaparak iyi bir sözleşme kaptılar. bu ne profesyonelliktir ne de iştir. bu olsa olsa kaypaklık olur ve herkesin süreç karakterini gün yüzüne çıkarmıştır. bugün mert hakan benim için karakteri emre belözoğlu ayarında bir kişidir. birbirlerini de iyi bulmuşlardır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın