• 4
    ne yazık ki ara sıra hepimizin yaptığı ve yanıldığı olgu. bunlar daha çocuk, her sene 100 futbolcu adayının belki 5'i belki de daha azı üst seviyelerde futbol oynayabilecek kapasiteye erişebiliyor. üst seviyeden kastım öyle juventus, bayern, liverpool, real madrid değil, ülkelerin profesyonel ligler seviyesi; süper lig, la liga, bundesliga gibi.

    burada kendi evlatlarımız olduğu için gözümüz bir tık boyanıyor sanırım. halbuki onlar daha çocuk, yönlendirmeye ihtiyaçları var. tabii ki bazen de futbolcu adayının karakteri giriyor araya. ya diyor ki "üst seviyelerde stres yapacağıma alt liglerde ooh keyfimi çatarım bir oraya bir buraya karışan yok eden yok", ya istediği seviyeye erişemediği için kendini bitiriyor ya da futbola küsüyor.

    biraz örneklerle anlatalım.

    özgürcan özcan: geleceğin hakan şükür'ü gözüyle bakılıyordu. u18, u19 ve u21 milli takımlarına seçiliyordu. biz de kayserispor'a çaykur rizespor'a kiraladık, oynasın da kendini bulsun diye. ne oldu? allah esirgesin her sene bedelsiz olarak başka bir takıma gitti. bu da büyük başarı aslında. bugüne kadar 15 farklı kulüpte top oynamış ama hiçbirine kuruş para kazandırmamış.

    serdar eylik: ben bu çocuğa çok kızıyorum. yeteneğine ihanet edenlerden. galatasaray'da oynayıp da arda turan'dan sonra topun ayağına bu kadar yakıştığı çok az futbolcu gördüm. sonra ne mi oldu? aynı özgürcan özcan örneği gibi hiçbir kulübe para kazandıramadı ve şu an ankara demirspor'da top oynuyor.

    berk ismail ünsal: aha dedik, kule gibi forvet geliyor gümbür gümbür. geldi geldi, sakaryaspor'a iyi geldi. biz şampiyonlar liginde iyi işler yapar mı diye düşünüyorduk, o şu anda tff 2.lig'de çok iyi işler yapıyor. yaşı 26, bir daha süper lig yapabilir ama zannetmiyorum.

    berk yıldız: hem iki kanatta hem forvette oynuyor dedik, bu çocuk dünya yıldızı olur dedik. fiyatlandırırken 50 milyonlar 60 milyonlar havalarda uçuştu. bu sene adana demirspor'da 19 maçta oynamış, maç başına ortalama 52 dakika sahada kalmış. bonservisi yeni malatyaspor'da ama süper lig'de kullanacaklarını zannetmiyorum.

    çekdar orhan: ben de dahil olmak üzere adına methiyeler dizilmiş başka bir arkadaşımız. gerçekten oyun görüşü çok iyi bir paslar atıyor eyvah eyvah gibi bir sürü şey söylemişimdir gerek burada gerek yakın çevreme. en son akhisarspor'da bu sezon 12 maçta maç başına 41 dakika gibi süre almış. daha yaşı çok genç, umarım beni yanıltır ama bu yaştan sonra dönen çok çok az, sanmam.

    daha açıklamasını yazmayıp sayacağım bir sürü isim olur: cafercan aksu, mülayim erdem, cem sultan, metehan mertöz, birhan vatansever, berk neziroğluları, berkin arslan, anıl dilaver, malik karaahmet...

    uzun lafın kısası, bu yanlışa düşmemizin asıl sebebi, bu adamları sadece alt yapı maçlarını izlerken yargılayabiliyoruz. belki rakibi kötü, belki de o gün günlerinde olunca; sanki bu arkadaşlar dünyanın en iyisiymiş gibi davranıyoruz. burada önemli takdir hocaların. onlarla sürekli zaman geçiren, a takım seviyesinde antrenman yaptıran, kısacası a takım seviyesine hazır olup olmadığını en iyi görebilecek olan onlar. bizimkiler sadece temenni.

    gelelim bize. merak etmeyin, kimin zamanı gelirse hocamız onu oynatacaktır. bu hafta emin bayram'ı as takımda da denedi, radamel falcao'ya karşı da denedi. benim görüşüm, eğer süper lig 2020-2021 sezonuna kadar çalışmaya devam ederse as takımda da süreler almaya başlayacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın