• 11
    şu anda sırbistan sınırları içinde yer alan novi sad şehrinde doğan etnik kökeni macar olan fakat dönemin ülkelerinden yugoslavya ve 1994 yılından sonra abd vatandaşı olan efsane ve -bence- tarihin gelmiş geçmiş en şanssız tenis oyuncusudur.

    1990 yılında roland garros'ta şampiyonluğa ulaştığında yalnızca 16 yaş 189 günlüktü ve o dönem için hem kadınlarda hem de erkeklerde tarihin gelmiş geçmiş en genç grand slam kazananı idi. daha sonra 1997 yılında martina hingis avustralya açık'ı 16 yaş 177 günlük iken kazanınca seles bu departmanda ikinci sıraya düştü fakat seles için asıl odaklanmamız gereken noktalar biraz daha farklı.

    monica seles 90 roland garros ile 93 avustralya açık arasında yer alan 12 grand slam'in 8'ini kazanmayı başarmıştı. 1990 yılında roland garros'u kazandıktan sonra daha 1 yıl bile geçmeden dünya 1 numarasına oturmuştu. ayrıca 1993 yılında avustralya açık'ı kazandığında henüz 19 yaşını geçeli yaklaşık 2 ay kadar olmuştu. yani daha 20 yaşını doldurmadan 8 slam kazanmayı başarmıştı ki; bu rekora en yakın isim kadınlarda steffi graf ve martina hingis (5) ve erkeklerde boris becker, mats wilander ve bjorn borg (2).

    https://i.hizliresim.com/ad95QF.png

    tenis adına kara gün olarak nitelendirilen seles'in bıçaklandığı 30 nisan 1993 gününe kadar seles avustralya açık'ta ve roland garros'ta üst üste 3 kere, amerika açık'ta da üst üste 2 kere şampiyon olmuştu. yaklaşık 2,5 yıl kadar tenisten uzak kalan seles için o günden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. 96 yılında çok sevdiği avustralya'yı bir kere daha kazandı fakat bu onun son slam zaferi olacaktı. eğer bıçaklanmasaydı kadınlar tenisinde onu muhtemelen serena williams, chris evert, margaret court ve belki de martina navratilova ve steffi graf'ın önünde görüyor olacaktık.

    2012 yılında tennis channel tarafından yapılan tarihin en iyi 100 tenis oyuncusu listesinde kendine 19. sırada yer bulmuştu.

    https://en.wikipedia.org/...Greatest_of_All_Time
App Store'dan indirin Google Play'den alın