resim
Pascal Olivier Nouma
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Santrfor
Yaş:52
Boy:1.86
Uyruk:Fransa
  • 139
    fransa’da o donemki jenerasyonun forvet patlamasi sonucu yeterince unlu olamamis sonrasinda gittigi besiktas’ta mac icinde yaptigi hareketlere ve gordugu kartlara ragmen taraftarin sevgilisi olup, fransa’da bu sohreti ve ilgiyi asla elde edemeyecegini anlayinca hayatini turkiye’de devam ettirmis eski futbolcu. ama hakli oldugu bir konu var suan tartistigmiz. irkcilik.

    turkiye’de siyahlara irkcilik olmadigini iddia eden kordur. beyoglu/eminonu cakma saat espirileri, insan yiyen yamyam espirileri, hatta cinsel organlari ile ilgili bile her ne kadar yukaridakiler kadar kotu olmasa da yillardir ulkemizde yer yer irkciliga varan pozitif veya negatif ayrimciliga maruz kaliyorlar.

    topragi bol olsun eski fenerbahce, kocaelispor, ve bursaspor’lu futbolcu john leshiba moshoeu uche, okocha, ve donemin diger siyahi futbolcularin** aksine kendisine yapilan irkciliktan hoslanmadigini beyan etmis, hatta “insanlar soyunma odasinda yillarca cinsel organimla ilgili espiriler yapip bana yamyam dediler, cok gucume gitti ” diye bir demec vermisti.

    sonra 2012 yilinda emre belozoglu-zokora meselesi? akabinde o ara besiktas taraftarlarinin eboue’ye yaptiklari maymun taklitleri? gene fener macinda drogba’ya sallanan muz ve sonrasindaki sictigi seyi sivayan basin toplantisi? irkcilik yok diyen bunlari gormezden gelir.

    turkiye’de zencilere karsi bi sevgi var cok dogru ama adamlarin cinsel organiyla espiri yaparken bile ayrimcilik yaptigimizin farkinda degiliz. ne zaman bir zenci gorsek adamlara uzayli muammelesi yapiyoruz. yamyam ve eminonu-sahte saat espirilerine hic girmiyorum bile. muhtemelen bircogu bu durumdan rahatsiz ama ya dile getirmek istemiyorlar ya da alistilar.

    ayrica (bkz: adam yiyen orta saha)

    son olarak yillar once gecen olayi anlatayim: 2006 yazi. bodrum’da yazligimizin yanindaki otelin musterilerini kafalayip kacak olarak play voleybolu kadrosuna dahil oldugumuz donemler. mudur bileklik goremeyince farkedip bizi kovana kadar oynuyoruz. aramizda annesi turk babasi zenci kanada’da yasayan bir arkadasimiz vardi. musterilerden biri elinde patates kizartmasi cocuga o donem besiktas’ta oynayan “kleberson” diye seslenip patates ikram etmisti. oysa cocugun kleberson ile ten rengi disinda uzaktan yakindan alakasi yoktu. adam farketmeden stereotip yapti. belki fazla rencide edici degil ama zencilere bakis acimiz bu kadar dar. biz farkinda degiliz sadece.
App Store'dan indirin Google Play'den alın