1989-90 Yugoslavya 1. Lig 33.Hafta Maçı
Maksimir Stadı
İptal Edildi
  • 6
    üzerinden 30 sene geçmiş olan karşılaşma. daha doğrusu karşılaşamama...

    dinamo zagreb'in 10 numarası zvonimir boban sahada dayak yiyen bir taraftarı kurtarmak için polise uçan tekmeyle dalmıştır. o tekme dünyaya tanıtsa da epey bir ceza almış, cezası bittikten sonra milan'a transer olabilmiştir.

    sonradan sırp paramiliter gücünün başına geçip yapacağı/yaptıracağı katliamlarla sırp kasabı lakabını alacak zeljko raznatovic liderliğindeki delije 3000 civarı kişilik bir kalabalıkla gelmiştir bu deplasmana. nitekim tribün kapılarını kırarak önce bulundukları tribünün üst katına saldırmış, ordan da saha içine girip maraton diye tabir edilebilecek yan tribüne geçerek millete saldırmışlardır.

    görüntülerden göründüğü kadarıyla polisler pek bir müdahale edememiş ya da etmemiştir.

    ancak aynı polislerin bad blue boys başta olmak üzere zagreb taraftarına karşı tutumu ise çok daha serttir. polis önce kale arkası tribüne saldırmış, daha sonra saha içine giren grubu epey bir hırpalamıştır. olaylar daha sonra kontrol edilemez hale gelmiş ve maç oynanamamıştır.

    maç zagreb'de olmasına rağmen sahada görev yapan polislerin sırp kökenli olduğu iddia edilir hep. delije grubunun o dönemki lideri olan raznatovic zaten bir yıl sonra başlayacak iç savaşta sırp devletinin paramiliter gücünün komutanı olarak pek çok katliamda başrol oynayacaktır. o gün delije grubu olarak maça gidenlerin önemli bir kısmı da bu paramiliter güce katılarak hırvatlar başta olmak üzere yugoslavya çatısı altındaki diğer devletlerin vatandaşlarına silah sıkacaktır...

    yugoslav ligi bir seneye yakın devam edebilir. sonra iç savaş çıkar ve herşey gibi o da sona erer. yugoslavya sosyalist federal cumhuriyeti dağılır. daha doğrusu slovenya, hırvatistan, makedonya ve bosna hersek bağımsızlığını ilan eder. sırbistan, karadağ, kosova ve voyvodina yugoslavya'yı devam ettirir. günümüze gelene kadar bu devletlerin hepsi bağımsızlığını ilan etmiş, yugoslavya adı da birliği de tarihe karışmıştır...

    https://youtu.be/6UYLkPHIcFQ

    https://www.youtube.com/watch?v=kAak9_Txr40
App Store'dan indirin Google Play'den alın