• 252
    https://twitter.com/.../1260311629381730305

    büyük ölçüde katılıyorum.

    salgın patladığında büyük bilinmezlikler vardı, ne bilimciler ne de sağlık çalışanları konuya tam olarak hakimdi. haliyle o gün her şeyi durdurmak en doğrusuydu ve bu belli seviyede yapıldı. bugün itibarıyla ise salgınla alakalı birçok detay açıklığa kavuşturuldu. yakın zamanda tedavi edici aşı ve ilaç konusunda olumlu gelişmeler de açıklanacak zaten. diğer yandan hastalara uygulanacak tedavi metotları başta olmak üzere farklı noktalar da daha bir berrak.

    alt liglerdeki futbolcuların, kulüplerin durumuna hakim değilim ancak bilhassa süper lig özelinde herhangi bir covid-19 vakası saptanması halinde sporcular sağlık hizmetinin en iyisini, en kalitelisini alabilecek şartlara sahipler. bununla birlikte futbolun riski basketbol gibi, hentbol gibi, voleybol gibi elle icra edilen ve dar bir kapalı alanda oynanan branşlara göre daha az.

    almanya'daki robert koch enstitüsü'nün covid-19'la ilgili bir saptaması olmuştu bundan 1-1,5 ay kadar önce. ülkedeki asıl vaka sayısının saptanandan en az 9 kat fazla olduğunu, saptan(a)mamış olan vakalarının hemen hemen tamamının asemptomatik, presemptomatik* veya hastalığı nezle, soğuk algınlığı ayarında geçiren insanlardan oluştuğunu ifade etmişlerdi. ülkemizdeki resmi vaka sayısı 140000, "koch'un mantığına göre" ise resmi olmayan vaka sayımız 1250000'lerde. eğer durum gerçekten bu şekildeyse ve yüz binlerce insan hastanelik olmuyorsa ya virüs zayıflama eğilimdedir, ya ev izolasyonunda kullanılan ilaçlar başta olmak üzere tedavi yöntemleri ciddi şekilde verimlidir ya da insanlar virüse belli oranda direnç göstermeye, bağışıklık kazanmaya başlamıştır.

    bence işin en doğrusu olayın başında en az 3 hafta sürecek ve 80 küsür milyonu kapsayacak bir karantina + sokağa çıkma yasağı protokolü uygulamaktı. 3 haftalık ekonomik dibe vuruşu göze alıp akabinde ciddi önlemlerle tüm sektörleri yeniden başlatabilirdik, bu sayede esnaf da, kamu da, özel sektör de en az hasarla atlatırdı süreci. bana kalırsa bilim kurulu da buna benzer bir öneri sunmuştur hükümet yetkililerine zira bilim bu konularda "ya ak ya da kara" der, ortadan konuşmaz.

    banka çalışanları, eczaneler, kuryeler, market çalışanları ama her şeyden önce sağlık çalışanları... salgının pik olduğu zamanda bile gerekli önlemleri alarak işlerini yapmaya devam ettiler. kendi adıma konuşursam, izolasyon tulumumu giyip michelin adamı kılığına büründüm bir süre boyunca ve ufacık bir hatada ciddi viral yük salınımının olası olduğu bir ortamda aslanlar gibi çalıştım. ha stresten kilo kaybediyor insan tabii, ayrı.

    şu an futbol oynanabilir. bundan sonra alınacak olan her önlem olası bir yeni dalga durumunda sağlık hizmetlerine aşırı yüklenmenin önüne geçme uğraşından başka bir şey olmayacak. antikor aşısı tamam olana kadar veya virüs intihar edene kadar önlemlerle yaşamaya devam.
App Store'dan indirin Google Play'den alın