• 92
    "hangisinin üstüne takım kurarsın" diye sorsalar cevabım kesinlikle "lebron" olur.
    "hangisi senin için daha çok şey ifade ediyor, hangisinin sende yeri ayrı" diye sorsalar cevabım kesinlikle "kobe" olur.

    michael jordan figürü nba'de bir akım başlattı. "ligi domine eden adam" kalıbı basketbol tarihinde belki de ilk defa jordan'la birlikte kalıbının hakkını verdi. jordan'dan önce de çok sivri figürler vardı elbette; kareem abdul jabbar'lar, larry bird'ler, magic johnson'lar, wilt chamberlain'ler ve daha nicesi. amma velakin jordan hem oyuna kattığı estetik sebebiyle, hem gösterdiği duruşu ve karakteri nedeniyle, hem de bir spor branşına bambaşka bir hava getirmesinden mütevellit "dominasyon" tabirini sözlük anlamının bayağı bir ötesine kadar genişletti. kobe figürü tam da bu benzer sebeplerden ötürü hem basketbolseverler için, hem de nba markası için devasa bir şanstı. şanstı çünkü jordan'ın emekliliğe yaklaştığı dönem varlığını hissettirmeye başladı ve hemen akabinde jordan'ın aktif oyunculuğa vedası sonrası doğan boşluğu anahtar-kilit, enzim-substrat, kuru fasulye-pilav misali cuk diye doldurdu. kobe'nin iyi oyunculuğunun yanında böyle de bir özelliği vardı yani, jordan'ın mirasını devam ettiren adam oldu. bireysel istatistik açısından nba'in gelmiş geçmiş en iyilerinden olmasa da kobe biraz da bu yüzden farklıdır. çok benzer durum lebron için de geçerli. o da bir anlamda veteranlığa teşrif etmeye başlayan, yaşı ilerleyen kobe'nin aktif oyunculuk kariyerini noktalamasından sonra doğacak olan boşluğu dolduracak olan hatta dolduran ikon oldu. tabii lebron bireysel istatistik babında nba'in gelmiş geçmiş en iyilerinden biri ve jordan'la bir tutulabilecek yegâne isim.

    jordan-kobe-lebron üçlüsü nba için zaten başkadır da, dünya spor tarihi için de başkadır bana kalırsa. mesela lebron'dan sonra kim bu zincirin yeni halkası olabilir? ben kimseyi yakıştıramıyorum şahsen. farklı açılardan değerlendirildiğinde james harden, kawhi leonard, kevin durant, stephen curry gibi isimler bazı noktalarda çok daha iyi olabilirler belki ama j-k-l üçlüsü salt oyunculuk dışında başka bir kültürü de temsil ediyor(du).

    bulls-lakers pek olası değildi de keşke cavs-lakers ya da heat-lakers finali izleyebilseydik. nasıl olurdu acaba...
App Store'dan indirin Google Play'den alın