1988-89 UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası 2. Eleme Turu Rövanş Maçı
13:30 Ali Sami Yen Stadyumu
5 - 0
  • 177
    koca bir jenerasyonu galatasarayli yapan mac.
    biliyorum, buradaki yas ortalamasi bir hayli genc ve pek cogunuz bu maca taniklik edemedi.

    ancak bu siradan bir mac degildi. o zamanki futbol ortami ve turkiye de simdiki gibi hic degildi.
    dusunun, galatasaray dahil hic bir turk takiminin dogru duzgun bir avrupa basarisi yok, milli takim 6'lar 8'ler yiyor, ulke olarak da garip sekilde kendimize guvensizligin doruklarindayiz.

    boyle bir ortamda, ilk turda rapid wien'i elemis olmak bile buyuk basariydi. o donemler, rakip farketmeksizin tur atlayan turk takimi gormek zordu gercekten. ikinci turda, hem de 3-0 gibi bir sonucun pesinden boyle bir maca taniklik etmek ulkede sadece futbolu degil, bir cok seyi degistirdi. turk insaninin avrupa'ya, dunya'ya ve kendine bakisini terse dondurdu resmen.
    bu arada ilk mactaki 3-0'lik sonuc da kendi kendine olusmadi. inanilmaz bir ortam vardi. sahaya giren pkk'lilar, onlari kovalayan ve sonra simovic'e saldiran polis kopekleri, asiri kotu bir hakem ve asiri gergin bir mac, denizli basta olmak uzere takimi hem de yine denizli'nin demecleri uzerinden turk halkini rovans icin motive etti.

    mactan once denizli 5-0 yenecegiz dedi, gazateler yazdi. dikkat edin 4-0 yenecegiz ya da tur atlayacagiz degil, 5-0 yenecegiz.
    o gun sami yen'e 5-0'lik sonucu gorecegine inanarak giden binlerce insan vardi. milyonlar ogleden sonra oynanan maci tv'den canli seyredemedi belki ama radyo basinda hayat durdu. okullarda, is yerlerinde hoparlorlerden levent ozcelik'in "5-0, hah ha, 5-0" haykirislari yankilandi. o gunleri yasamayanlar icin biraz hikaye gibi olacak ama gercekten fenerbahcelilerin, besiktaslilarin sevincten aglamalarini, sokaklarda tur atmalarini bizzat yasadik. bu macta giyilen kirmizi-beyazli formanin milli takim icin hazirlanmis ama kullanilmamis bir forma oldugunu duymussunuzdur. denizli bilhassa bu formanin giyilecegine karar verdi, cunku o gun galatasaray milli takimdi.

    o gunden sonra da buyuk avrupa basarilari yasadik, hatta daha buyuklerini, kupa zaferlerini gorduk. ama hic bir mac tek basina bu macin yarattigi etki kadar etki yaratamadi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın