resim
Franklin Edmundo Rijkaard
Görev:Teknik Direktör
Takım:Kariyer Sonu
Yaş:61
Uyruk:Hollanda
  • 3898
    kendisi barcelona'nın başına geçmeden önce, figo'nun ayrılığıyla beraber 3 senelik bir kaos dönemi yaşanmıştı. van gaal sonrası geçiş döneminin sancıları yaşanıyordu. rochemback, riquelme, saviola, geovanni, overmars, petit, christanval, patrik andersson gibi transferler bekleneni verememişti. luis enrique, frank de boer, rivaldo gibi yıldız oyuncular futbol çağlarının son dönemindeydi. litmanen, simao, zenden gibi kadroya zenginlik katabilecek isimler elden çıkarılmıştı. kaleci konusunda da bir istikrar sağlanamamıştı.

    çapsız denilen bu adam takımın başına geçtiğinde elle tutulur transfer olarak rafael marquez, ronaldinho, kiralık olarak gelen van brockhorst'u sayarım. ronaldinho bile laporta'nın seçim vaadi olan beckham'ın madrid'e gitmesi üzerine bir başarısızlığı örtme çabası olarak görülmüştü. aynı sezon başlangıcında yıldız transfer olarak takıma kazandırılan rüştü reçber de doğru düzgün forma şansı bulamamıştı. genç yetenek olarak büyük ümitlerle getirilen quaresma da beklentileri karşılayamadı. ancak önemli bir değişim ve geçiş sezonuydu. geovanni, rochemback, de boer, bonano, navarro, riquelme, christanval, enke, alfonso gibi çok sayıda isimle yollar ayrıldı. kadroda gelecek planlaması doğrultusunda gerekli sadeleştirme yapıldı.

    potansiyeli ne kadar büyük olsa da en üst düzeye erişemeyen saviola, geçmişi mumla aratan kluivert, overmars, luis enrique gibi isimlerle bile bu takım ligi deportivo ve real madrid'in üzerinde ikinci sırada bitirdi. o dönemde valencia ve deportivo la coruna gerçekten üst düzey kadrolara sahipti; la liga'nın keyif veren yanıydı bu rekabet. los galacticos ise 4. sıradaydı. hani ergenlerin çok çok başarılı sandıkları zidane, ronaldo, figo, raul, bechkam, guti, casillas, roberto carlos'lu real madrid'den bahsediyorum.

    sonraki sene ise eto'o, larsson, giuly, deco, edmilson, belletti, sylvinho gibi nokta transferler yapıldı. mevcut kadrodaki ronaldinho, marquez, brockhorst gibi isimlerle harmanlandı. la masia ürünü genç oyuncuların da takıma kazandırılmasıyla beraber ortaya tarihin en keyifli futbolunu oynayan barcelona'sı çıktı. bugün övgüyle bahsedilen, la masia'dan yetişmiş puyol, xavi, iniesta, valdes, messi gibi isimler de kariyerlerini bu adama borçludur.

    lig ve şampiyonlar ligi şampiyonluğu sonrasında thuram, zambrotta, gudjohnsen gibi önemli takviyelere rağmen ikili averaj nedeniyle la liga'da madrid'e, deplasman golü kuralı nedeniyle de şampiyonlar ligi eşleşmesini de liverpool'a kaybetmesi hem şanssızlık hem hayal kırıklığı oldu. istifa ile sonuçlanan sezonda da thierry henry, eric abidal, yaya toure gibi ciddi isimler takıma kazandırıldı. altyapıdan da bojan krkic, pedro, giovani dos santos gibi isimler entegre edildi. ancak bu sezonda ludovic giuly'nin takımdan ayrılışı, ronaldinho'nun futboldan kopması, eto'o ve deco'nun sakatlıklarla sezonun önemli kısmında takıma katkı vermemeleri belirleyici etkenlerdi.

    sözün özü; barcelona'nın son 20 senesine damga vurmuş bir isimdir frank rijkaard. kendisinin mirasını doğru şekilde değerlendiren guardiola ile seviye bir üst noktaya taşınmıştır. evet barcelona sonrasında kariyeri hüsrandır. ancak kendisinden sonra la masia'dan takıma kazandırılmış üst düzey kaç isim olmuştur? 100 milyon euro ve üzerinde bonservis ödenen kaç isim olmuştur ve bu isimlerin takıma kaç kuruşluk katkısı olmuştur? coutinho, dembele, semedo, vidal, kevin prince boateng, lenglet, malcom, firpo gibi isimlere uçuk rakamlar ödendi. şu anda yaşı 30'un üzerinde olan messi ve suarez'i çıkardığımız zaman takımın hali ortada. kadro planlaması, sistem hak getire.

    o yüzden insanları çapsızlıkla suçlamadan önce lütfen açıp okuyalım. bu kulüp van gaal sonrası dönemde tekrar ayağa kalktıysa bunu borçlu olduğu en önemli isimdir rijkaard.
App Store'dan indirin Google Play'den alın