• 12
    tübitak dergilerinin tamamını (bilim teknik, bilim çocuk ve meraklı minik dergileri) ücretsiz erişime açtı. aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz ancak şu anda ciddi bir yoğunluk olduğundan bir yavaşlık söz konusu. soldaki menüden yıllara göre arşiv diyerek 1967 yılından itibaren tüm sayıları indirebilirsiniz.

    https://services.tubitak.gov.tr/...dergi/user/index.jsp

    not: birkaç aydır üzerinde çalıştığım bir çalışma var. şöyle bir iddiam var ki; bu çalışma sözlük dünyasının ve belki hatta türkçe içerikli internet dünya'sının en büyük arşivi olacak. bilim, yabancı dil, sanat/fotoğraf/müzik/tasarım, faydalı bilgiler, sağlık/spor, online eğitim, genel kültür/tarih, dizi/film/belgesel/tiyatro, podcast/youtube kanalı ve kitap ana başlıkları altında arşivleme yapıyorum. internet alemindeki, literatürdeki tüm yararlı olduğunu düşündüğüm kaynakları tasnifliyorum. adına da muassır medeniyetler seviyesine çıkış rehberi dedim :).

    dediğim gibi üzerinde birkaç aydır çalışıyorum ve hedefim mart sonuna kadar yayınlayabilmek fakat yoğunluğum artar ise nisan ayı içinde kesin yayınlayacağım. yukarıdaki tüm başlıklar için çok geniş bir arşiv olacak. web tasarımı mı yapıyorsunuz milyon tane web sitesi önerisi olacak. felsefe üzerine podcast mi arıyorsunuz literatürde varolanların hepsini vermiş olacağım. bilimsel web sitesi mi lazım. türkçe/yabancı dil hepsini vermeye çalışacağım. e-kitap veya sesli kitap mı lazım, ingilizce öğrenmek için kaynak mı, mp3 dosyalarını rahatlıkla kesebileceğiniz websiteleri mi ya da sadece vakit öldürmelik geyik web siteleri mi, sanat akımları üzerine bloglar mı... farketmez, hepsi olacak. aklınızı belli kalıplarla sınırlamayın.

    aslında isteğim böyle bir entry yazmaktansa tübitak'ın bu dergilerini o malum entry silsilesi ile vermekti fakat erişimi kapatabilirler diye bunu şimdi tek başına veriyorum. ayrıca yukarıya açıklama yaptım ki bahsettiğim 10 başlık haricinde öneri veren, benim göremediğim bir şeyi gören veya herhangi bir istekte bulunan biri olabilir diye.

    edit: 2005'ten 2020'ye kadar olan sayılarını indirdim ve drive'a yükledim. şu adresten ulaşabilirsiniz:

    https://drive.google.com/...tX6lTtBaSaSNoo_LYf_h
App Store'dan indirin Google Play'den alın