• 9
    şu olayı o kadar yanlış anlıyoruz ki, inanılmaz.

    konumuz şu, 17-19 yaş arası yabancı futbolcu transferi. amacımız bu transferlerin 4-5 yıl içinde hem takıma hayvan gibi katkı vermesi, hem de harika bonservislerle satılması.

    şimdi gelelim neyi yanlış yapıyoruz kısmına.

    futbolcuları yetenek anlamında 5'e ayıralım; süperstar - kaliteli - ortalama - vasat - kalitesiz diye.

    süperstar adam bulabiliyorsak alalım. ama bu adamları bulmak için top class bir scouting sistemine yatırım yapmanız gerek.

    kaliteli adam kısmı en janjanlı bölge. aslında hepimiz kaliteli adam olsa yeter diyoruz muhtemelen. bu yüzden diğerlerine değinmeyeceğim bile.

    fakat, iş kaliteli adam bulmakla bitmiyor canım kardeşim. iş alt yapına, eğitime yatırım yapmak. dikkat edin, dünyanın en iyi futbolcularını yetiştiren ülkeler ara ara değişir. mesela, bi ara ispanya alıp götürmüştü, barcelona'nın tiki taka civarları. bi ara almanya, dortmund falan hayvan gibi yapıyordu bu işi. bu ara polonya ekolü var. böyle uzar gider. bunun sebebi muhtemelen bu ülkelerin bi dönem alt yapı eğitimlerine ciddi yatırım yapmış olması.

    şimdi kaliteli adam getireyim bitti dersen, o ırkçı bi bakış açısı zaten. türkiye'de yok mu kaliteli adam? hayvan gibi var hem de. hatta eminim süperstar bile var. adem büyük'ün şu anki haline bakın, işte adem büyük bunu 30'undan sonra yaparken, david villa 20'sinde yapıyor.

    sorun yetenek değil yani. sorun eğitim. haland, ronaldo, messi falan bulabiliyorsan getir. süperstar yetiştiremesen bile kaliteli bi şey ortaya çıkar en kötü. ama bunları her zaman bulamazsın. önce alt yapı eğitimini bi üst seviyeye çıkar, sonra ortalama getirip kaliteli bile çıkarırsın ortaya.

    o yüzden, biz niye genç oyuncu bulup getirmiyoruz değil, biz niye alt yapımıza iyi hocalar bulmuyoruz doğru soru.
App Store'dan indirin Google Play'den alın