resim
Emre Akbaba
Takım:Eyüpspor
Mevki:On Numara
Yaş:31
Boy:1.80
Uyruk:Türkiye
  • 2563
    oynadığı son maçta, yani 9 şubat 2020 kasımpaşa galatasaray maçında diğer maçlardaki performansına nazaran sahada varlığının pek hissedilmemesi sahadaki rol farklılığından olabilir. ki etkili olmadığı maçta bile skora etki etmiştir.

    performansı ile ilgili bu durum, sanırım radamel falcao ile oynayıp oynamamak ile alakalı. aslında santrfor farklılığından derdim ama henüz elimizde yeterli veri yok. rol farklılığı dediğim de bu durumlar kaynaklanıyor. mesela refere maçta, benim gözlemim, emre akbaba false 9 oynarken, adem büyük'ün daha kenarda oynamasıydı. geçmişe dönük baktığımızda ise daha radamel falcao'nun yanında ikinci forvet olarak oynuyordu. üstelik radamel falcao ile oynamak ile başka bir oyuncu ile oynamak arasında çok büyük fark var. adem büyük, her ne kadar iyi maçlar çıkarıp, skora etki ederek güzel performanslar verse de, tam olarak etrafını oynatabilecek bir futbolcu profili değil. radamel falcao gibi santrforların sadece sahada durdukları yer bile, pozisyonu belirler, atağı şekillendirir.

    aynı olay taylan antalyalı için de geçerli mesela. alanyaspor ile oynadığımız kupa maçında, false 9 oynadı ve etkili değildi. oysa radamel'in yanında ikinci forvet gibi oynadığında ne kadar etkili olabileceğine tanıklık ettik.

    pekala tüm olay radamel falcao'ya bağlamamak lazım. oyunculara yüklenen rolün karmaşıklığı da bunda etken. futbolcunun profili ne kadar uygun olursa olsun -ki bence emre akbaba'nın profili false 9 oynamaya hayli uygun- ha deyince olmuyor o iş.

    önceden false 9 rolünün daha özgür olduğunu düşünürdüm. ama günbegün bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. aslında özgürlük olarak bayağı kısıtlanıyorsunuz sanırım. bir kere takım arkadaşlarınıza daha fazla bağımlı hale geliyorsunuz. evet, futbol bir takım oyunu ama false 9 gibi rolleri oynamaya çalıştığınızda, bu rollerin hakkını verebilmek için, sadece o rolü bilen futbolcu yetmiyor, yanındaki futbolcuların da bu role hakim olması gerekiyor. mesela false 9 orta saha derine indiğinde diğer oyuncuların pozisyonları, pozisyon değişimleri, topsuz oyunları vesaire çok önemli oluyor. çünkü anlık bir savunma bozumu hali ortaya çıkıyor orada. rakip stoper ile orta sahası arasındaki müdahale alanı geçişinde diğer oyuncuların bu anlık açıktan yararlanması gerekiyor. yine sahada kapladığınız alan olarak da sınırlanıyorsunuz. çünkü derine veya kanada indiğiniz zaman üçüncü bölgede hiçkimsesiz kalıyorsunuz. onun zamanlamasını ayarlamak ve takım arkadaşlarının da o zamanlamayı tutturması gerekiyor.

    biz henüz takım halinde, hatta takım halindeyi bırakın bölgesel gruplar halinde oynamaya alışamadık. kas hafızası mı desek bilmiyorum buna. bir süre oyun anlayışımızda bir değişiklik hissediyorsunuz ama biraz sonra eskiye dönüşü görüyorsunuz net olarak. bir an bakmışsınız, tek paslar, alan boşaltın boşa kaçmalar, topsuz oyunlar görüyorsunuz; bir an sonra bir bakmışsınız mıy mıy oyuna dönmüşüz. şu sıralar ilk 30 dakikalarda bir değişim görüyoruz ama sonra eskiye özlemimiz depreşiveriyor.

    emre akbaba'ya dönecek olursak, gün geçtikçe daha iyi olacağından kuşkum yok. ama bu durum pekala takım olarak bir kadro istikrarı yakalamasıyla da alakalı olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın