resim
Ümit Öztürk
Görev:Hakem
Yaş:-
Uyruk:Türkiye
Görev Aldığı Maçlar
  • 216
    ümit öztürk türkiye’nin tartışmasız en iyi hakemidir. bunbu şimdi söylemiyorum daha önce de defalarca yazdım. maça hakimiyeti, futbolun hızını kesmemesi, ilk hareketi yapanı çok iyi süzmesi, kuralları mükemmelen bilmesi onu bu seviyeye çıkarıyor. ancak futbol kurallarını bilmeyen, futbolcu eskisi fanatik yorumcular tarafından anlaşılması mümkün değil ve bu nedenle de linç yemeye devam ediyor.

    dünkü maçı izleyemedim ama özetlerden izlediğim kadarıyla tek hatası yoktur ümit öztürk’ün. verilen-verilmeyen penaltılar konusunda futbol oyun kurallarını çok doğru uygulamıştır.

    en çok gürültü koparan son dakikadaki pozisyondan başlayalım.karambolde top ayaktan sekiyor ve düşmemek için kolunu açan mustafa pektemek’in koluna çarpıyor. yani kısa mesafeden seken topun kola çarpması söz konusu. çarpmasaydı topun nereye gideceğinin, rakip takım oyuncularının önüne mi arkasına mı gideceğinin futbol oyun kurallarında hiçbir önemi yoktur. hatırlayalım, beşiktaş-galatasaray maçında, vida’nın açık koluna çarpan topu. vida’nın kolu aslında doğal konumunda değildi ama şut çok kısa mesafeden geldiği için çarpma olarak değerlendirildi ve penaltıya hükmedilmedi. üstelik vida’nın kolunu açması için mustafa pektemek’te olduğu (düşmemek için) gibi herhangi bir neden de yoktu.

    havadan gelen topun alanyalı futbolcunun eline çarpması da kesinlikle penaltı değil. çünkü alanyalı futbolcunun eli doğal konumunda ve top futbolcuların kafasını sıyırdıktan sonra ele çarpıyor. o pozisyonda elle oynama olması imkansız dolayısıyla ele çarpma var ve ele çarpmalarda kolun vücutla yaptığı açı 20 derecenin bile altında. elle oynama yoksa, sadece ele çarpma var ise vücut-kol diyagramını hatırlayalım.

    penaltı tekrarları ile diğer penaltıları inclemedim ve yeterince izleyemedim ama onlarda da isabetli karar verildiğini düşünüyorum. mhk bu kritik maça ümit öztürk’ü vererek ipini çekmek istemiş olabilir ama ümit öztürk bence zoru başarmıştır.

    daha önce söylediğim bir şeyi tekrar edeceğim. ümit öztürk o ki mimlendi -hem de haksız yere- galatasaray ve fenerbahçe maçlarına verilmesin ama üzerinde ciddiyetle durulsun. cüneyt’ten çok daha iyi bir hakem. avrupa’da görev alabilecek ve saygı görebilecek bir hakem. nahak yere harcanmasın

    (bkz: 8 şubat 2020 fenerbahçe alanyaspor maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın