• 49
    ahlaklı tekliften anladıkları, tasmalarını ellerine alan ağa babaları gibi para teklif etmek. lemina'nın yaptıkları yanlış olsa dahi, içlerindeki kini gün yüzüne çıkardığı için iyi ki olmuş diyorum. adamların girdiği habere bak. siz kimsiniz pezevenkler. bu haberi yapan arkadaş dahil, tüm editörleri teşhir edilerek isim isim o stada sokulmayacak. yasalarla basın özgürlüğü dersi vermiş arkadaşlara özel hayatın gizliliği ve bunu ihlal suçu nedir yasalarla anlatalım.

    bir kimsenin açık alandaki alelade resimlerinin sık sık çekilmesi halinde özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşmasa da, tck md. 123’te tanımlanan “kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçu oluşur. üstelik bu olgu sadece özel yerlerde değil, kişinin kendi aracında, teknesinde veya kamuya açık alanlarda da geçerlidir.

    özel hayatın gizlilik alanına ilişkin ses ve görüntülerin “ifşa” edilmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun nitelikli (ağır) şeklinin meydana gelmesine neden olur.

    ifşa etmek, gizli bir şeyi açığa vurmak, yaymak anlamlarına gelir. özel hayatın gizliliği ihlal edilecek şekilde, bir ses veya özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun ağır şeklinin vücut bulmasına neden olacaktır. suçun bu ağır halinde özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediği başkasının duymasına veya görmesine göre değerlendirilmez. önemli olan başkasının duyabileceği veya görebileceği şekilde ifşanın gerçekleşmesidir. örneğin, bir parkta bir kişinin gizlice kaydedilmiş sesini dinleten kişinin bu fiili, sesi kimse duymasa bile özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun ağır şeklini oluşturur. hemen belirtmek gerekir ki, görüntü ve seslerin ifşası, ifşayı sağlamaya elverişli araç ve gereçlerle yapılırsa özel hayatın gizliliğinin ihlal suçunun ağır şekli meydana gelir. ifşa için kullanılan araç elverişli değilse suç oluşmaz.

    fail, hem ses ve görüntüleri kayda alır hem de ifşa ederse, burda tck md. 134/1 ve 134/2’de tanımlanan iki farklı suç oluşur. failin her iki suçtan ayrı ayrı cezalandırılması gerekir. gelelim bu arkadaşların cezasına. madem konumuz hukuk ve lemina'ya verilecek cezaya kadar yazmışsınız. bizde yazalım.

    özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun cezası, tck md. 134/1 ve md.134/2’de suçun basit ve ağır hali olmak üzere iki ayrı fıkrada düzenlenmiştir.

    özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun basit şeklinin cezası tck md. 134/1’de ilk cümlede 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir. suçun basit şekli işlenirken ses veya görüntü kaydedilmesi halinde, ilk cümlede ifade edilen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, aynı maddenin ikinci cümlesi gereği bir kat arttırılarak suçu işleyen faile 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilir.

    özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun ağır şekli, yani ses veya görüntülerin ifşa edilmesi suçunun cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapistir. ifşanın basın yayın veya internet yoluyla yapılması halinde de aynı ceza uygulanır.

    daha 2 sene önce kardeş yayın organlarının muhabiri, bir takım dolusu adam tarafından dövülürken gazetecilik ahlakıyla; ''göksel efendi'' nidaları atamayan bu dallamalara tepki normal olmamalı. sahipleri ve bunları mamalayan kişilere kadar en büyük tepkiyi koymamız gerekli.

    tabii ki lemina ve diğerlerinin yaptığının cezasını, yine kulübümüz vermelidir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın