• 120
    ------ ayinesi istir kisinin lafina bakilmaz ------

    http://www.soccergenclix.net/...darli_carsi_logo.jpg

    logolarindan da gorebilecegimiz uzere; anarsist olduklarini iddia eden taraftar grubur. anarsi nedir? anarsizim nedir? once onlara bir bakalim.

    anarsi: yunanca'dan gelen anarsi kelimesi; asagidaki 4 degisik anlamda kullanilabilir.
    1) yonetici yada otorite eksikligi
    2) idari teskilatin olmamasi; mutlak gucun yetersizligi yuzunden, kanunsuz hale gelen devlet
    3) yoneten bir kisim, yada bir kisi olmayan, ama her bireyin limitsiz haklara sahip oldugu bir sosyal devlet
    4) hic bir sart altinda idari otoritenin taninmamasi.

    simdi buyuk ihtimalle "biz cok cooluz, otorite tanimayiz" ayagi ile 4. maddeden yola cikarak anarsist olduklarini iddia ediyorlar. hani biz ne klube ne de baska bir yere bagliyiz; biz tek basimiza variz hersey bizim hakkimiz dusuncesine sahipler.

    anarsism: politik gorus olarak, tek cumlede aciklamak gerekirse; devletin olmamasi gerektigini savunan anarsistler; sagduyunun, insanlarin kendi etik ve ahlaki degerlerinin bir uyum icinde calisabilen toplum yaratacagini iddia eder. yani devlet olmadan, din olmadan, sinirlar olmadan da insanlarin uyum icinde yasayacagini savunurlar.
    friedrich engels anarsizmi elestirdigi bir makalesinde sorar: "bu insanlar(anarsistler) bir fabrikayi, bir demiryolu hattini, yada bir gemiyi, bir karar mekanizmasi olmadan nasil yonetecekler? tabii bu konuda bize birsey soylemiyorlar" essayin devaminda her birey ve cemiyet ozerktir, ama bir toplum, 2 kisiden bile olussa, bu iki kisinin ozerkliklerinden vazgecmeden nasil olusacak?" diye sorar.

    anarsizm'i de kabaca anlattiktan sonra tekrar carsi'ya baglayalim isi. lafa gelince carsi'nin bir cok seye karsi oldugunu goruruz.
    savasa karsi: http://img457.imageshack.us/i/bjkrn5gt3.jpg/
    nukleer enerjiye karsi: http://www.hafif.org/.../500px-bjk-carsi.jpg
    kendi storelarina karsi (!): http://www.medyaspor.com/v02/News.aspx?id=15674
    ornekler daha da cogaltilabilir, hakkinda entry yazildiginda gore ortada bir yanlis var. bu yanlis; bu eylemlerin her zaman lafta kalmasi. carsi israil'e karsi; sorsaniz bir kere israil konsolosluguna siyah celenk birakmamislardir, yaptiklari filistin'e destek yuruyusu sirasinda ben de bir isim oldugu icin besiktas'daydim. yaklasik 100 kisi vardi, ve filistin'e destek sloganlari yerine surekli carsi'yi oven besteler soyleniyordu. genelde carsi boyle seyleri kendi reklami icin kullanmakta, carsi nukleer enerjiye karsi ama sorsaniz, hicbirinin geri donusumden haberi yok. anarsist adam eylem adamidir, "aynasi istir kisinin lafina bakilmaz" dememis bosuna atalarimiz. nukleer enerjiye karsi olmak demek, geri donusum yapmak, copunu cope atmak demektir, besiktas'in inonu'de oynadiklari maclardan sonra stadda bir tur atin etraftaki copu plastigi gorun.

    anarsizmi sadece havali oldugu icin kullandiklarini, anlamindan bihaber olduklarini gosteren en buyuk ornek ise linkteki pankarttir.
    http://www.besiktaspostasi.com/...arsi_che-225x300.jpg
    anarsizm herseyden once komunizme bir tepkidir. herseyin devlet tarafindan kontrol edilmesine tepkidir. o yuzden hem karl marx, hem de friedrich engels cok sert bir sekilde elestirirler anarsizmi. simdi sen ben hem anarsistim dersen, hem de kendine yasamis en buyuk komunist che guevarali pankart yaparsan tasak oglani olursun. taksim'de ayaginda converse, kicinda levis pantalon, ustunde abercrombie sweatshirtle komunist gazetesi dagitan oglanlardan farkin kalmaz.

    hollanda'ya gelmeden once odtu'de siyaset bilimi okuyordum ve liseden beri gozlemledigim cok uzucu bir gercek vardi; nice siyasi gorusu olusmamis oglan "komunist kizlar veriyormus" dusuncesi ile komunist taklidi yapmaya basladilar. sorsan das kapital'dan haberi olmayan oglanlar "ben komunistim herkeslere ozgurluk ver bir alt dudak hadi be" diye kiz dusurmeye calistilar. iste ben carsi'ya ne zaman baksam o oglanlarin sigliklarini goruyorum. belki cok sey bekliyorum bir taraftar grubundan ama bu beklentiyi "biz anarsistiz" diyerek onlar yaratti. oyle bir ortam yaratildi ki zannedersin tribun liderleri kebapci degil, siyaset bilimci. bu isin ekmegini cok yediler. ve bana artik "carsi sosyal sorumluluklariyla onplana cikiyor" denmesinden gina geldi. bu entry de bu gelen ginanin sonucunda yazildi. ilhami verdigi icin s3th'e tesekkur ederim.

    son olarak, nolur medyada yaratilan bu deluzyona inanmayin. carsi'nin herhangi bir siyasi gorusu yok, yeri geliyor milliyetci oluyorlar, yeri geliyor komunist. sadece ve sadece daha populer olmak icin ruzgar nereye eserse oraya surukleniyorlar.

    ------ ayinesi istir kisinin lafina bakilmaz ------
App Store'dan indirin Google Play'den alın