• 6
    alaylı bir futbolsever olarak tempo kavramını belli yönleri ile ele alan, içinde bulunduğumuz cumartesi gününde yapacak başka işi olmayanların uzun uzun okuyabileceği bir yazı yazmak, kavram üzerinden bir galatasaray değerlendirmesi yapmak istiyorum.

    zihnimdeki tempo kavramı: topun bir yerden bir yere taşınması süresi ve bu süre ile ilgili kavramlar bütününü oluşturuyor. futbolda kavramlar çoğu zaman tamamen iç içe. ama bazen bazı durumları anlatmak için basitçe ayırmak gerekebiliyor. tempoyu ikiye bölelim. tempolu savuma oyunu ve hücum oyunu diye. hücumsal tempoyu da şöyle tanımlayalım, topu kaptıktan sonra topa belli bir mesafeyi katettirmek için gereken süre. ben tempoyu arttıran üç tane temel mekanik biliyorum. bu mekaniklerin de her biri iki kısıma ayrılıyorlar. yani altı tane mekanik oyunu hızlandırabiliyor.

    1-) seri kısa paslar ( ayağa seri kısa paslar, boş koşu yapan oyuncuya seri kısa paslar)
    2-) isabetli uzun paslar (hedef adama uzun paslar, boş koşu yapan adama uzun paslar)
    3-) topla mesafe katedebilen oyuncular (boş koridor değerlendirerek mesafe katedenler, adam geçerek mesafe katedenler)

    1-) seri kısa pas konusu yine iki farklı kısıma ayrılabiliyor. top ayağında olan kişi bu işin birinci kısmı. ilk dokunuşu, pas hızını ayarlayabilme yeteneği ve çevre kontrolü yüksek olan oyuncular kısa pas atarken tempo arttırabilirler. ama bunun için hep topun olduğu yerde pas istemeye gelen veya boşa koşu gösteren oyuncular da olmalı.

    a) bu pasları istediğinde istediği serilikte atabilen iki oyuncu var: seri ve feghouli.
    b) topun olduğu bölgeye gelip ayağına top almak isteyen yine iki oyuncu var. lemina ve feghouli.
    c) boş koşu gösterip kısa pas isteyen ise tek oyuncu var o da ömer bayram.

    2-) isabetli uzun pas konusu için de üç tip oyuncu lazım

    a) pası atabilecek oyuncu olarak: seri, selçuk (diğer yönlerden yetersiz), emre akbaba (sakat), feghouli.
    b) uzun pas için boş koşu yapabilecek oyuncu: ----- (bulunamadı)
    c) uzun pası kontrol etmek için hedef adam: biraz babel, biraz adem.

    3-) topla mesafe katedebilen iki oyuncu tipini konuşursak:
    a) koridor katedebilen: ömer bayram, belhanda
    b) adam geçebilen: lemina.

    dolayısıyla değişik yönlerden tempoya katkı sağlayabilecek oyuncular lemina, ömer, feghouli ve seri dörtlüsü. her iki bekin de geçkin yaşları düşünüldüğünde kaleci ve stoperler hariç takımda bulunan 8 kişilik mevkinin rotasyon oyuncuları dahil tamamı için dört tane tempo arttırabilecek oyuncuya sahibiz.

    feghouli'nin her sene ilk yarı salıyor olması ve çevresindeki oyuncuları seçmesi; lemina'nın da her iki maçtan birinde sakat olduğu, seri'nin de takıma uyum sürecini atlatamadığı düşünüldüğünde elde topu topu bir oyuncu kalıyor. ömer bayram. ki o da terim'in oynatmak istediği pas futboluna uygun bir oyuncu değil çünkü pası isteyen ve dikine giden oyuncu olarak takımın çok üstünde olmasına rağmen pas atan kişi olduğunda çok yetersiz.

    takıma seri ve feghouli kalacaksa bu oyuncuların futbolunu hızlandıracak, kreatif özellikleri kuvvetli bir iç orta saha; en az bir kanada yaldır yaldır gidebilen bir kanat oyuncusu; ilerde top indirebilecek bir kalıplı forvet şart. hatta bu arkadaşlarla rotasyona girebilecek bu stillere sahip 1-2 genç de daha şart.

    bunları söylerken taktik kısmını gözardı etmiyor, işe sadece bu çerçeveden bakıyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın