• 593
    kulüpte transfer işlerinin nasıl yürüdüğüyle ilgili yeterli bilgisi olmayan ve günümüz genç oyuncu havuzuna da çok hakim olmayan bir galatasaraylı olarak, 2013'ten bu yana yapılan bazı transferler üzerinden bir şeyler söyleyeceğim ekip.

    fatih terim'in 2013'te kulübe kazandırdığı, o günden itibaren sırayla fatih terim, mancini, prandelli, mustafa denizli, hamza hamzaoğlu, jor, tudor ve tekrar terim ile çalıştılar. bu dönem içinde yine sırasıyla ünal aysal, duygun yarsuvat, dursun özbek ve faal mustafa cengiz yönetimleri var oldu. bunları yazmamanın nedenini ileri paragraflarda bahsedeceğim.

    ilk olarak scout işinin sadece genç yetenek bulmak olmadığını düşünerekten (ki zaten değildir) takımın sistemine, ekonomisine, geleceğine uygun oyuncuları bulmak olarak değerlendiriyorum. 300b€'ya alıp 10m€ satacağın, 100b€'ya alıp 500b€'ya satacağın ya da 4.5m€'ya alıp 15m€'ya satacağın oyuncuları kulübe kazandırmak tabiki bu ekibin görevi. yine, 30 yaşında bir futbolcunun 5 yıl daha en üst düzeyde oynayabilip katkı vereceğinin araştırmasını yapmak da. ve ekip bunları yapıyor mu, çalıştıkları tüm teknik heyetler ve yönetimler onların listelerini inceleyip ciddiye alıp dinliyorlar mı bilmiyorum. kanaat olarak işlerinde kötü olmadıklarını düşünüyorum.

    2013'ten bu yana yaşça genç diyebileceğimiz, daha doğrusu olur ya belki hem katkı alıp hem de belki bir şekilde kâr da edebiliriz diye yapılan başarılı/başarısız transferlere bakalım.

    2013-2014 sezonu:

    -armindo tue na bangna bruma (13m€)
    -alex telles (6.15m€)
    -izzet hajrovic (3.5m€)
    -lucas ontivero (2m€)
    -oğuzhan kayar ( 750b€)
    -guillerme burdisso(185b€)

    2014-2015 sezonu:

    -tarık çamdal (4.75m€)
    -sinan gümüş (bedelsiz)
    -endoğan adili (400b€)
    -yasin öztekin(2.5m€)
    -umut gündoğan (bedelsiz)
    -salih dursun (2.75m€)

    2015-2016 sezonu

    -martin linnes (2m€)
    -lionel carole (1.5m€)
    -jason denayer (436b€-kiralık)
    -jose rodrigues (bedelsiz)
    -jem paul karacan (bedelsiz)

    2016-2017 sezonu

    -garry rodrigues (3.5m€+sonraki satıştan pay)
    -serdar aziz (4.5m€)
    -tolga ciğerci (3m€)
    -ahmet çalık (2.5m€
    -josue (700b€-kiralık)
    -emrah başsan (bedelsiz)
    -luis pedro cavanda (1.8m€)

    2017-2018 sezonu

    -badou n'diaye (7.5m€)
    -sofiane feghouli (4.25m€)
    -jason denayer( 500b€ -kiralık)
    -younes belganda (9.5m€+bonuslar)

    2018-2019 sezonu

    -emre akbaba (4m€)
    -henry onyekuru (800b€-kiralık)
    -emre taşdemir (bedelsiz)
    -marcao (4m€)
    -christian luyindama ( 3+ 6m€)
    -mbaye diagne (13m€)

    2019-2020 sezonu

    -emre mor (600b€-kiralık)
    -valentine ozorvofor (300b€)
    -okan kocuk (bedelsiz)
    -taylan antalyalı (bedelsiz)
    -florin andone (700b€-kiralık)
    -mario lemina (1m€-kiralık)
    -jean micael seri (1.5m€ -kiralık)

    kaynak: transfermarkt

    galatasaray kulübü, emre utkucan göreve geldiğinden bu yana listedeki oyunculara 115m€ civarında bonservis ödemiş ve sonrasında 60m€ civarındaysa satışlarından kazanmış. *

    bu oyuncuların transferlerinde emre utkucan ve ekibi ne kadar etkindir, rolü nedir inanın bilmiyorum. listede aaa bu da oynadı di mi lan dediğimiz, son derece zarar ettiğimiz, zarar etmediğimiz ve kar ettiğimiz oyuncular var. bir de 55m€ civarı (maaşlar hariç) havaya giden para. bu rakamlar ve oyuncular * aslında galatasaray'ın, tecrübeliler ve yıldızların yanında geleceğe dönük de transferler yapmaya çalıştığını bize gösteriyor.*

    bir önceki hoca ve bir önceki yönetimin tercihlerini beğenmeyip* komple değişiklik yaptığını gördüğümüz hoca ve yönetimler de oldu bildiğimiz. scout ekibinin önerip tercih edilmediğini ya da naktimiz olmadığı için alamadığımız ve sonrasında patlayan yıldızlar da oldu.

    açıkçası ülkenin ve kulübün ekonomik olarak iyi olmadığı bu senelerde umarım paralarımızı olmadık yatırımlara harcamayız.

    almanya, hollanda, austria seviyelerinde scout yapmak için de illa ekonominizin onlar kadar da iyi olması gerekmiyor bu arada. halk yoksulken ziraat bankasının simit sarayını alması gibi durumlar bunlar. tercih meselesi yani.

    scout ekibi ve kulüp umarım bruma, telles, carole, garry, n'diaye, marcao, luyindama gibi bizi zarara uğratmayacak, performans alacağımız ve kariyerlerinde basamak olabileceğimiz transferler yapmaya devam ederler...
App Store'dan indirin Google Play'den alın