• 141
    oncelikle sunu belirtelim ki sosyal medya ve dijital platformlar gunumuzun olmazsa olmazi, dolayisiyla yeryuzundeki hemen hemen tum profesyonel kulupler bu ise girdiler. sosyal medyanin kuluplere simdilik iki temel faydasi var gibi gozukuyor:

    - taraftarla iletisimi saglamlastiriyor.
    - iyi sponsorluk anlasmalari saglamak acisindan avantaj yaratiyor.

    bu platformlardan (facebook, twitter gibi) kuluplere dogrudan aktarilan reklam gelirleri halen kisitli. simdi gelismis ulkelerdeki spor isletmecileri bu parayi nasil artirabiliriz diye dusunuyorlar. bunun en kestirme yolu maclarini kendi kanalinda (ornegin youtube tv) yayinlayip gelir elde etmen ama su an dunyada izlenen havuz yontemi bunu engelliyor.

    galatasarayimiza gelince, dort temel platformda (facebook, twitter, instagram ve youtube) hem takipci ve hem de etkilesim sayisi acisindan turkiye’de birinciyiz, avrupa kulupleri arasinda da onemli bir yerimiz var. bunda taraftar sayimizin yani sira sosyal medya ekibimizin basarili calismalarinin da payi oldugunu dusunuyorum. bildigim kadariyla bu is bir firmaya ihale edildi ve hesaplari onlar yurutuyor ama kulup cephesinden de profesyonel destek goruyorlardir. yaratici islere imza atiyorlar, iyi de calisiyorlar, mesela artik hocanin mac sonu basin toplantilari biter bitmez hemen youtube’a konuyor.

    benim yine de ufak tefek bazi tavsiyelerim olacak, belki burayi okuyorlardir:

    paylasimlara zirt pirt baskan, yonetici fotografi koymayin. hatta bence hic koymayin, bu zevatin fotografi cok nadiren kullanilmali, burasi modernligin simgesi galatasaray lisesi’nin takimi, tahranspor degil. yalniz bunlarin fotograflarini ozelden atin ki yine de gururlari oksansin ve isterlerse kendi hesaplarindan paylassinlar. bu durumda orta yolu bulmus olursunuz.

    bir diger sarklilik da her idman paylasiminin fatih terim’in o gunku psikolojisini yansitan bir fotografla baslamasi. bu da artik cok siritiyor ve yakismiyor. ornegin mancini geri gelse aynisini yapacak misiniz, hayir, bu kadar basit, fatih hoca’ya da yapmayin. gerci hoca iki senedir alisti artik isteseniz de geri donemezsiniz herhalde, bu maddeyi gecelim o nedenle.

    icerigi biraz cesitlendirin. ornegin bir seyahatten, idman sonrasindan, mac oncesinden veya devre arasindan ilginc videolar olsun. futbolcularin imaj haklari acisindan hukuki bir sorun dogmuyordur umarim. bunu babel gibi uyaniklar kendileri yapip kanallarina binlerce abone topluyorlar, izlemesi de cok keyifli oluyor acikcasi, idman fotograflarindan iyidir. bunlar cok kisa videolar hatta story’ler bile olabilir, illa ki konulu uzun videolar istemiyoruz. yine de bir uefa finali oncesi soyunma odasi yakalarsaniz size canimiz feda!

    oyuncularla roportaj, bilgi yarismasi gibi isler yapin. bu yaz kampinda mariano ve marcao ile benzeri bir is yapilmisti ama orada kaldi. benzer sekilde, sporcu gunluk hayatinda neler yapar? bu konuda dunya genelinde bir bilinc eksikligi var. ust duzey profesyonel sporcunun, hele ki futbolcunun imaji su: haftada 4 gun idman 1 gun mac yapar, dunyanin parasini kazanir. halbuki sadece oyle degil, buyuk oyuncularin basarisinin arkasinda daha ufak yaslardan itibaren gelen bir fedakarlik ve surekli disiplin hali var. bunu anlatmak icin futbolcular ve aileleriyle soylesiler yapilabilir, buyudukleri mahallelere gidilebilir. biz maalesef kadrolari sadece forma olarak goruyor, icindeki insani cogu zaman unutuyoruz. sosyal medya ekibine bu konuda buyuk gorev dustugunu zannediyorum. lig tv zamaninda hakemler ve futbolcularla benzer programlar yapiyordu. bir kanal abdullah avci’nin berber babasiyla dukkaninda roportaj yapmisti mesela. gibi gibi...

    sosyal sorumluluk projelerine daha fazla yer ayirin. belki de bu calismalarin sayisi konusunda kulubun eksikligi vardir, bilemiyorum, ama cok az goruyoruz. unicef’le yurutulen proje icin guzel videolar hazirlanmisti.

    cocuk ve kadin taraftarlarimiz icin daha fazla icerik hazirlayin.

    tiktok'a agirlik vermek gerekecek, yeni trend bu platform, kanalimiz var ama henuz paylasimimiz yok.

    siradanliktan, tekduzelikten, rutinden kacinin. ornegin her sabah ayni saatte gunaydin mesaji paylasmak bence hastalikli bir durum, zaten size de yazik, gereksiz bir strestir o dakikayi tutturma cabasi. surprizimiz daha bol olsun.

    son olarak her zaman "begen"i tiklayamasak da sizi begenerek takip ettigimizi unutmayin, kolay gelsin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın