• 578
    genel eğilimin aksine ben işlerinde başarılı olduklarını düşünüyorum. belki beklentim burada ki pek çok arkadaşın aksine 100.000 €’ya alıp 20.000.000 €’ya satmak olmamasından kaynaklı olabilir. benim için scout işi genç oyuncu bulup parlatıp, başarılar kazanıp satmaktır. bunu rutin bir hale getirmeyi başarırsak bu iş olmuş demektir. bizim scout ekibinin basına yansıyan önerileri ve transferlerine bakalım.

    jason denayer; geldi fayda sağladı. imkan olsa alacaktık. ancak mali durumlardan ötürü alamadık 6.000.000 €’ya lyon’a gitti ve şu an takım kaptanı. lyon’dan 20.000.000 €‘dan aşağı kimse alamaz artık.

    alex telles; geldi fayda sağladı. çok bilmiş taraftarımızca dönem dönem bolca eleştirildi. ancak belli bir klasın üstündeydi seviyesi. bu yüzden satalım dediğimizde hemen porto müşteri oldu. ayrıca bir sezon inter’de de oynadı. şimdilerde senede 20 asistle oynuyor. chelsea 40.000.000 € verecek bizde payımıza düşen 4.000.000 €’yu alalım diye bekliyoruz.

    bruma; geldi fayda sağladı ve gitti. son senesi baya iyi futbolcu olmuştu. bir sadio mane olmasa da oldukça iyi oyuncudur. yatırım yapan kimse zarar etmedi ama aradığını da bulamadı. şu an kanatta olsa alıp alıp gitse kim istemez?

    henry onyekuru; geldi fayda sağlamaktan öte şampiyonlukta baş karakterlerden biri oldu. büyük maçlarda da büyük oynamıştı. paramız varken zamanımız, zamanımız varken paramız yoktu sözünün tıpkı denayer gibi kurbanı oldu maalesef alamadık kendisini.

    christian luyindama; geçen sene maicon ve serdar gidip luyindama - marcao hattı kurulduktan. sonra 19 maç yenilmeme serimiz olmuştu. hatta akan oyunda gol yememe serisi vardı uzun bir müddet. yani geçen sene devre arası itibarıyla yükselip şampiyonluğa giden takımın defans hattında ki değişim çok önemli bir faktör olmuştu. ilk yarı çok basit goller yiyen takım ikinci yarı oldukça sağlam bir görüntü sergilemişti. zaten luyindama’nın sakatlanması sonrası oynanan psg ve real madrid maçlarında olanlara bakarsanız ne kadar kıymetli bir oyuncu olduğunu anlarsınız.

    marcao; geçen seneki performansıyla birlikte şampiyonlukta önemli bir payı oldu. avrupa piyasasına göre oldukça makul bir transfer. hala geliştirmesi gereken bir kaç yönü var. ancak onu kıymetli kılan topu oyuna başarılı biçimde sokabilmesi ve geriden oyun kurabilmesi. bazen rakip santraforun gerisinde kalması ve dengesiz müdahaleleri şuanki eksikleri. eksiklerine rağmen satacak olsak kâr eder satarız.

    mario lemina; hiç kimse bana buda mı scout transferi demesin. evet öyle. juventus’tan istenirken kim tanıyordu? tabii ki juventus oyuncusu olduğu için o zaman ederinin üstüne ingiltere’ye gitti. adamlar izlemiş önermiş 3 4 sene önce. o zamanlar juventus’un yedeğinin yedeğiydi. yazın alabilirsek ne âlâ.

    lionel carole; sakız parasına parasızlıkta geldi. kısıtlı yeteneğiyle hizmet etti ve zarar ettirmeden gitti. bir dönem sevilla’ya da kiralandı. beklentimiz zaten azdı oda bunu karşıladı.

    garry rodrigues; az bir bonservis ödedik. fatih hocanın gelişiyle vitesi yükseltip gomis’le birlikte çok faydalı oldu. 2018 şampiyonluğunda payı büyük. parada kazandık. bu adam 26 yaşında geldi scout olamaz demeyin. olur kardeşim illaki çocuk yaşta olmak zorunda degil.

    transferi gerçekleşmeyen ancak scout ekibinin önerisi olduğu bilinen bazı oyuncularda şunlar;

    erling braut haland; molde’den istendiği hatta bonservis konusunda 3.000.000 €’ya anlaşıldığı ancak linnes’in taksitleri zamanında yatmadığı için adamlar parayı peşin isteyince işin yattığı biliniyor.

    thomas meunier; 3 4 sene önce galatasaray’ı takibe falan almıştı. 6.000.000 € istemişti klubü is bitmek üzereydi ancak ne olduysa olmadı. adam sonra psg’ye gitti.

    sebastian haller; bu adam hollanda’da oynarken scout önerisi olarak radara girdi. 4 sene falan oluyor. haber sayfalarında bulabilirsiniz konuyla alakalı haberleri. istenen bonservis 5.000.000 € civarıydı. geçen yaz ingiltere’ye 40.000.000 €’ya transfer oldu.

    thomas delaney; 4.000.000 €’ya gelmek üzereydi. klubüyle anlaşılmıştı diye hatırlıyorum. sonra terör olayları oldu istanbul’da. adam gelmekten vaz geçti. 6 ay sonra dortmund’a transfer oldu. şimdi değeri 25.000.000 € falan sanırım.

    bakın geçen yıllarda scout ekibine güvenip, tam patlamadan önce bulunan bu oyuncuları transfer etseydik takımımız ve ekonomimiz nasıl olurdu?

    ben scout ekibine güveniyorum illaki adı duyulmadan usulca kaçan başka isimlerde olmuştur. benimde hatırlamadığım isimler vardır. örnekler çoğaltılabilir diye düşünüyorum. o yüzden fatih hocanın dediği gibi oyuncuların geleceklerine yatırım yapmamız lazım.

    bizim avrupa’da iki senedir iyi performans vermememizin sebebi de yaşlı oyuncular. çünkü biz club brugge’e bile oyun olarak üstünlük kuramıyoruz. bunun tek sebebi, adamlar gençti biz yaşlıydık. fiziğimiz yetmedi.

    uzun lafın kısası benim scout transferinden beklentim 100.000 €’ ya alıp 30-40 milyona satmak olmadığı için, ben scout önerisiyle alınan veya önerildiği bilinip alınamayan oyunculara bakınca başarılı olduklarını düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın