• 374
    dramatik finali ile tarihe gececek bir mac olmustur. 1990'li yillarda bursaspor'un 10 kisi ve 2-0 maglup iken 2-2 yaptigi bir fenerbahce macini hatirliyorum. maalesef ayni duruma bu sefer biz dustuk ve 2019-20 sezonundaki umitlerimizi bir kez daha yitirdik. esasen ayni duruma birkac hafta once eksik sivasspor’a karsi da dusuyorduk ama uzatmada cok net pozisyonu disari atmislardi.

    macin kronolojik bir ozetini ve degerlendirmesini yapalim:

    ankaragucu maca 5-4-1 dizilisi ve cakili 3 stoper ile cikti. orta saha dortlusundeki orta ikili defansif oyuncular, sag kanat ise sag bekten devsirmeydi. yani hucum oyuncusu sadece ilhan parlak ve orgill diyebiliriz. galatasaray ise babel’in sol kanatta oldugu 4-1-4-1 ila baslasa da, daha hemen 5.dakikada omer sola geldi ve babel sahte 9 gibi oynamaya basladi (4-4-2). sorun su ki bu duzende babel bir turlu kendine yer bulamadi ve ucuncu bolgede verimsizce dolanip durdu. zaman zaman kendini yine cizgiye atmaya calissa da oyunun cogunlugu bu sekilde gecti. esasen ankaragucu 3. ve 8. dakikada hizli ataklarla pozisyon buldu, hatta 3. dakikadaki pozisyon mac sonunun kahramani marcao’nun hatasindan geldi. ankaragucu ilk 15 dakikalik bolumde zaman zaman soldan pinto’nun da bindirmeleriyle hucumda bos alanlar bulsa da, bu bolumun en net pozisyonu falcao’nun kaleciye nisanladigi kafa vurusuydu (dk.11). zaten 31’de yine kolombiyali’nin yararlanamadigi firsat disinda herhangi bir heyecan yasatamadi takim. belhanda’nin bolca basit top kaybi yaptigi, feghouli ve babel’in bu istatistikte onu kovaladigi, 23 ortanin sadece 3’unun isabet buldugu, babel’in gereksiz yaptigi fauller ve itirazdan gordugu sari kartla huzursuzluk isaretleri verdigi, yuto’nun bindirmelerinin yine etkisiz pas veya ortalarla sonuclandigi, oyuncularin birkac kez kendini kolayca yere biraktigi, keci boynuzu tadinda, klasik bir 2019-20 galatasaray’i izledik yine.

    aslinda ikinci yari basinda da degisen birsey yoktu, sadece donk’un uzun pasinda babel’in savunma arkasi kosu yaptigi bir pozisyon beni sasirtti, o da ofsaytti zaten (dakika 46). mac boylece devam ederken omer’in etkili duran top asistine havada falcao da asist yapti ve gol de feghouli’ye yazdi. golden sonraki bes dakikada galatasaray ilk defa rakibi bunaltti ve net pozisyon yaratamasa da ceza sahasi icinde etkili oldu. sonra yine keci boynuzu duzenine geri donuldu. bu dakikalarda ankaragucu hocasi mustafa kaplan da, kulubesinin zayifligindan olsa gerek, takiminin dokuz kisi savunma yapmasini izlemeye devam etti, yalniz fark su ki bu devre ankaragucu artik hic hucuma cikamiyordu. zaten 72’de orgill kirmizi kart gorunce o sansi tamamen kaybetti. 79’da yuto, 81’de babel cok net pozisyonlari kacirdilar, tam “yav biz rahat bir mac izleyecek miyiz” derken iki dakika sonra belhanda’nin penalti golu geldi. ama meger rahat mac izleyemecekmisiz, en azindan yaptigi sacma sapan penaltiyla (dk 87) marcao oyle istedi. bu dakikadan sonra cok adamla ucuncu bolgeye yigilan ankaragucu, 86’da yuto’nun yerine oyuna goren emre tasdemir’in yedigi calim ve ona eslik eden asist sonrasi son dakikada golu buldu.

    bu mactan sonra artik galatasaray 4-diamond-2 duzenine gecerek kanat oyuncularindan vazgecmelidir. diamond’un gerisinde lemina, orta ikilide omer-seri, onlerinde feghouli oynar. ileri ikili adem-falcao olacaktir. babel ve belhanda kulubeye cekilmeli, hamle oyuncusu olarak dusunulmelidir. sener bir an evvel mariano’yu kesmelidir, kesemiyorsa kendini kesmelidir! kidemli yedeklerden (taylan, jimmy gibi) birinin yani sira genc takimdan bir oyuncunun da takima kazandirilmasi gerekir. bu mac umarim bu tarzda ve daha da otesinde hamleler icin bir firsat olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın