• 128
    14 kasım 2019 türkiye izlanda maçında farkları net olarak ortaya çıkmıştır.
    öncelikle bu yazı bir terim güzellemesi, güneş eleştirisi değildir. yalnızca farklarını ortaya koymak amacıyla yazılmıştır.

    iki teknik adam da, doğru takimla doğru işleri yaparak başarıya ulaşmayı çok iyi yapıyorlar.

    şenol güneş takımlarında ön plana çıkan, bireysel performans olarak ciddi yükselen oyuncular forvetler olurken, terim takımlarında parlayan oyuncular genelde forvetin arkasında görev yapan hücumu orta saha oyuncuları oluyor.

    ancak, kaybedilecek çok şey olan maçlara geldiğimizde bu ikilinin en büyük farkı ortaya çıkıyor. şenol güneş en garanti taktik ve disiplinle yetecek minimum sonucu almaya çalışıyor. bu uğurda kendi oyunundan pek çok taviz verebiliyor. çok gençlik zamanlarını bilmiyorum ancak takip ettiğim 10 12 sezonda bu şekilde ilerliyor.

    terim ise bu maçları garanti'nin aksine, devrim maçları olarak kullanmayı çok seviyor. bir fenerbahçe derbisine emre ve semih diye iki çocukla çıkabiliyor. ispanya deplasmanına çift forvetle, içeride madrid maçına on alan baskısıyla çıkabiliyor. bunların büyük bir çoğunluğu başarısızlıkla da sonuçlansa, başardıkları bugün türk futbolunun yakın zamandaki dönüm noktalarını oluşturuyor.

    avrupa arenasında hücum mentalitiesi ile mücadele etme felsefesine sahip ilk türk teknik direktör.
    avrupa arenasında neredeyse averaj takımı olan milli takımımızı son torbadan girdiği elemelerde tarihinde ilk kez avrupa şampiyonasına götüren teknik direktör.
    ülkeye avrupa kupası getiren ilk ve tek teknik direktör.
    türkiye liginde üst üste 4 şampiyonluk yaşayan ilk ve tek teknik direktör.
    avrupa'nin 5 büyük liginde takım çalıştıran ilk ve maalesef tek yerli teknik direktör.

    fatih terim'in kariyerinde kendin pişir kendin ye konsepti oldukça geçerlidir ancak şenol güneş büyük çoğunlukla hazır kadrolarla çalışmıştır*
    nedir bu kendin pişir kendin ye:
    91 ve 93 akdeniz oyunlarından u21 milli takım ile sırasıyla gümüş ve altın madalya alırken çalıştığı isimlerden pek çoğuyla önce 96 avrupa şampiyonasina katıldı, sonra da galatasaray'a transfer ederek lige ambargo kurdu. bu süreçte elbette hagi popescu taffarel gibi isimlerin hazır oyuncu olduğu savi ortaya atılabilir ancak yeri oyuncularin büyük bir çoğunluğunu terim hazırlamıştir.

    şenol güneş'te ise en başarılı olduğu şike sezonunda ersun yanal' in geliştirdiği selçuk, denenip denenip oldurulumayan burak, sıradan bir forvet oyuncusu umut gibi isimleri performanslarını ciddi derecede yukarı taşıyarak 81 puan almış, bjkde aldığı iki şampiyonlukta ise samet aybaba, bilic ve önder özen'in emek emek kurduğu yapı üstüne gelen iki üç yıldız transferi ile müthiş bir oyun kurmuş ve gerçek manada ligin içinden geçmiştir. hatta ligle yetinmeyip şampiyonlar liginde de dinamo kiev deplasmanı hariç harika sayılabilecek sonuçlar almıştır.

    ikisi de şahsına münhasır teknik direktörlerdir.
    ikisi de çok büyük değerdir.
    her ne kadar terim yaşının da getirisiyle gençliğindeki dinamizminden uzak kalmış olsa da, halen daha bu iki adamın yerine gelebilecek alternatif yerli teknik direktör yoktur.
    okan buruk, sergen yalçın, erol bulut yetenekleriyle on plana çıkmakta ancak halen daha okan'in türkiye kupası başarısı dışında somut bir sonuç ortaya koyamamışlardir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın