• 36650
    "değerli hazirun, gelirlerle ilgili aslında sevindirici bazı manşetlerden bahsedildi. ama bahsedilmeyenler de var. bunlardan biri ocak 2019'da çıkan "galatasaray gelir artışında avrupa'nın zirvesinde." bir başkası bugün çıktı: "galatasaray rakiplerine gelirde fark attı." nasıl attık bu farkı? sponsorluk gelirlerine bakarsanız 2017-18'de 124 milyon lira olan gelir, önce 170.8 milyon liraya, bugün de 203 milyon liraya ulaştı. %43 büyüme var. bunun üstüne bir büyüme de var. formamızın değeri şu an maddi anlamda 110 milyon tl'de. bu değer de, destekli olmasına rağmen, en yakın rakibimizden daha yüksek. derneğimize ait stadyum çevresi, mecidiyeköy otel çevresindeki reklam anlaşmaları yaptık. onlar 50 milyon tl değerinde. başka da ticari anlaşmalarımız var, onlar da 43 milyon lira değerinde. dolayısıyla galatasaray gelirlerde rekora koşuyor. bunu camia olarak yapıyor. gayet iyi gidiyoruz. bu sene 20 milyon lira daha bekliyoruz. yani yaklaşık 220 milyon lirayla kapanmasını bekliyoruz.

    sponsorluk anlaşmalarımızda yalnızca geleneksel sponsorluk anlaşmaları değil, yenilikçi iş birlikleri ve stratejik hamleler de yapıyoruz. çinli oppa firmasıyla anlaşıp stada iki maçlığına hologram yerleştirerek bunları da ticari olarak sattık. bu da ingiltere'de premier sports network'e konu oldu. belki ciddi bir gelir getirmedi ama stratejik olarak değerli. fastpay'le anlaşma yapıp nakitsiz büfeler açtık, bunları da para karşılığı sattık. bu da dünyada bir ilk. nba'in pazarlamacılarıyla konuşuyorduk, marvel'ın karakterlerinin nba takımlarına verildiğini öğrendik. biz de benzer bir fikirle gittik, bir anlaşma imzaladık. mart ayı itibariyle galatasaray'la marvel'ın ortak ürünleri çıkacak.

    socios adlı avrupa'nın lider futbol takımlarının katıldığı kripto para platformuna türkiye'den ve bölgesinden katılan tek kulüp olduk. bu aslında taraftardan oy toplamaya yönelik bir kripto para. ciddi bir gelir beklentisi var. yine bir ilk olacak. şubat ayında çıkacak inşallah. galatasaray şu an sponsorluk anlamında türkiye'deki rakiplerinin çok ilerisinde, dünyadaki rakipleriyle de mücadele edebildiği kadar etmeye devam ediyor.

    biz uefa'ya yaptığımız sunumda da bu vizyonu ortaya koyduk. biz türkiye'nin ulusal yıldızıyız ama bölgesel bir yarışçı olmaya devam ediyor ve küresel bir marka olma yolundayız dedik. bunu nasıl yapacağımızı sorduklarında da uluslararası iş birlikleriyle olacağını söyledik.

    buna istinaden amerika kıtasına açılmak için phoenix rising futbol takımıyla bir anlaşma imzaladık. hem ticari ortaklıklar hem de spor okulu ortaklıkları devam ediyor. katar'daki aspire academy'nin sportif alanının bilabedel kullanımı için bir anlaşma imzaladık. hatta dünya kupası öncesi ortak turnuvalar yapma ihtimalini de konuşuyoruz. bu anlaşma yalnızca futbolu da kapsamıyor.

    cenevre'nin önemli futbol eğitim kuruluşu football business academy'yle bir "barter" anlaşması imzaladık. bir galatasaray profesyoneli orada master yapıyor, burada da onlar projeler yapıyor ve stajyer gönderiyorlar.

    premier sports network'e dijitaldeki atılımlarımız nedeniyle davet edildik. sunum yaptık. yanımızda inter ve liverpool vardı. çok ciddi kapılar açan bir kuruluş ve orada elit üyesiyiz.

    soccerex fuarına bu gelişmeler nedeniyle davet edildik. türkiye'den tek katılımcıydık. orada da ciddi gelişmeler oldu.

    fba'in ispanyol şubesi johan cruyff institute da bu gelişmeler üzerine ulaştı. onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. dubai'deki sporda yapay zeka konferansı'na çağrıldık. iş planımıza inandıkları için bizi çağırdılar. orada da dallas mavericks, nfl ve nhl ile biz vardık. orada da ben sunum yaptım, çok verimli geçti ve başka ortaklık görüşmeleri başladı. sonuç olarak da european football development network'le görüştük, aslında biz buranın üyesiyiz ama bir süredir aktif değildik. 13 aralık'taki genel kurul'a delege olarak katılacağız, bu kurumda ciddi avrupa birliği fonları bulunuyor. dolayısıyla galatasaray sadece sahada değil platformlarda da aktif, o aktif liderliği alıyor. zaten bu gelirleri de bu sayede yaratıyor.

    dijital dönüşüm kapsamında tv'de netflix mantığında ilk işimizi yaptık. 22. şampiyonluğumuzu kutladığımız geceyi bir dijital filme dönüştürdük ve blu tv'ye para karşılığı sattık. yani galatasaray productions gibi içerik üretmeye başladık. devamında daha ciddi projeler var. e-store'lar konusunda amerikalılarla görüşüyoruz. en geride kaldığımız konu uygulama. onun için de bir çalışma grubu kurduk. 2020-21 sezonundan önce hayata geçeceğini söyleyebiliriz, planımız bu. 7 milyon indirme bekliyoruz.

    galatasaray'ın şu an 30 milyon dijital takipçisi var, 100 milyondan fazla etkileşim alıyor. hepimiz temsil ettiğimiz şeyin ne kadar güçlü, önemli ve etkin olduğunun farkındayız. bunu gelire çevirmek galatasaray'ın geleceği. sunumu hazırladığım dönemde sosyal medyadaki etkileşim sayısında ilk üçteydik. yani galatasaray'ın avrupa'da sosyal medyanın zirvesinde olduğu bir gerçek.

    etkinliklerden de çok ciddi gelir elde etmeye başladık. maç günü gelirlerinde rekora koşuyoruz. sadece maç günü değil ama geçen sene 158.8 milyon liraydı gelirlerimiz, şu an 200 milyon liranın üstüne çıkıyoruz. camia bu bağlamda kenetlenmiş durumdayız. 22. şampiyonluk gala gecesi'nde 4.5 milyon lira kar etti. bir de üstüne bunun filmini sattık.

    aslanlar sahada etkinliğiyle 13 futbolcumuzun imza törenini gerçekleştirdik. dünyada ilk kez bir takım bilet karşılığı imza töreni düzenledi. 1.9 milyon lira kar ettik ki burada mağazacılığın gelirleri yok. bu etkinliklere devam etmeye çalışıyoruz. özellikle müze bizim için çok önemli. barcelona müzesinden 27 milyon euro, real madrid 16 milyon euro gelir getiriyor. biz 13 milyon turistin geldiği istanbul'da 1,5 yıl 68 bin ziyaretçi çekebildik. dolayısıyla galatasaray'ın burada gelişme potansiyeli var. şu an bunun için müzeye yapay zeka ve sanal gerçeklik teknolojisini getirmek için çalışıyoruz. inşallah bu vesileyle müzeyi canlandırıp daha çok gelir elde edeceğiz.

    aslanlı yol'daki dükkanları kiralayıp etkinlik alanlarından gelir elde etmeye başladık. galatasaray her şeye rağmen gelir artışı itibariyle ve toplam gelirleri itibariyle rakiplerinin çok ilerisinde. aramızdaki meseleleri konuşalım ama bunları da unutmayalım.”

    yönetim kurulu muhasip üyesi dorukhan acar
App Store'dan indirin Google Play'den alın