• 443
    bu macin ilk 10 dakikasindan sonrasini konusmak cok anlamli degil. 10. dakikada mac bitmisti maalesef. oradan sonra bireysel olarak direnc gostermeyen, mucadele etmeyen oyuncularin mantalitesini elestirebiliriz, ama teknik taktik analiz yapmak bosuna olur. 10. dakikadan sonra takimin rezalet halini tek istatistikle ozetleyebiliriz: real madrid 80 dakikasini rolantide goturdugu ve yuzde 65 topla oynadigi macta 107 km kosarken biz 105 km kosmusuz.

    ilk 10 dakikayi defalarca izledim. ilk golde ilk bakista yuto veya mariano kabahatli gibi gorunuyor, aslinda alakasi yok. gol aslinda kroos'un marcelo'ya attigi pasta gelmis. bu pozisyonda takim savunmamiz tam anlamiyla felaket. asagidaki gorsele bakarsaniz savunmada takimi 3 hat gibi gorebilirsiniz (4'lu savunma-5'li orta saha-andone).

    https://imgur.com/HHsPBZy (https://hizliresim.com/00XWn8 )

    top kroos'a geldiginde 3 hattimiz da topun gerisinde. burada savunma yapan takimin takip etmesi gereken temel prensiplerden biri, hatlarin kolay gecilmemesi olmali. pozisyona bakarsaniz, son hattimizda mariano hazard'la, luyindama benzema'yla bire bir eslesmis. yuto da rodrygo'yu gozuyle takip ederken bir yandan pozisyon icabi kayma yapiyor. marcao'nun bire bir eslestigi kimse olmasa da valverde de yavas yavas kendisini bizim ceza sahamiza dogru atmaya calisiyor. dolayisiyla top bizim orta saha hattimizi gectigi anda 4'e 4, hatta 5'e 4 gibi kalacagimiz bir pozisyon soz konusu ve bu hattin kolay gecilmemesi kritik.

    bu noktada basta pozisyon kendi bolgesinde gelisen feghouli olmak uzere orta sahamizdaki oyuncularin bir karar vermesi gerekiyor (aslinda bu kararin bu noktadan birkac saniye once verilmesi gerekiyor tabii ki). iki secenekleri var:

    1- one cikip pasi alan oyuncuya baski yapmak. bu baski sonucu ondeki oyuncular alan bulacak. ancak topu onlara atmasi gereken oyuncu alan bulamayacagi icin, one dogru kolay pas yapamayacak. yana veya geriye pas vermek zorunda kalacak. top dolastirip, belki topu diger kanada gecirip tekrar deneyecekler. bu plan bu mac icin riskli, agresif ama teoride makul bir savunma organizasyonu.
    2- hatti mudafaa yoktur, sathi mudafaa vardir diyip hatti geri cekmek. ornegin feghouli marcelo'ya yaklasacak, onu kapatacak. bu sekilde pas atan oyuncu rahat olsa da pas yollari kapanmis olacagi icin one dogru pas atacak kimseyi bulamayacak. muhtemelen topla biraz mesafe kat edecek, mesafe kat ettiginde orta sahamizda +1 olan oyuncular ona basarak onu geriye veya yana vermeye zorlayacaklar. bu daha defansif, bu tip maclarda zayif takimlarin sik sik tercih ettigi bir secenek.

    bizim orta sahamizsa maalesef ikisini de yapmiyor. yalandan one dogru geliyormus gibi yapiyorlar ama gercek bir baski yok, kroos cok rahat pas imkani buluyor. pasi attigi marcelo'yu da kapatmadiklari icin o da topu cok rahat bir sekilde kontrol edip orta acma imkani buluyor. burada orta acildiginda aslinda 4e 4'uz. mariano marcelo'yu biraz olsun rahatsiz etmek icin kanada kaymak zorunda. luyindama hazard'a dogru yonelmek zorunda (burada benzema'nin pas almak icin geri gelmis olmasi belki de bir sans bazi acilardan). marcao'nun orta sahadan ceza sahasina destek veren valverde'ye, yuto'nunsa rodrygo'ya dikkat etmesi gerekiyor. burada maalesef son hata da marcao'dan geliyor. sanirim valverde'nin yaklastigini tam olarak suzemiyor ve biraz uzak pozisyon aliyor. bunu goren yuto anlik bir kararla valverde'yi bozmak icin ona yaklasiyor ve rodrygo'ya alan birakma riskini aliyor. valverde topa vurmayinca top rodrygo'ya dusuyor, o da cok sogukkanli ve duzgun bitiriyor. belki lemina biraz daha once pozisyonu suzup valverde veya rodrygo'ya yardima gelebilrdi vs ama bu kadar hizli gelisen bir pozisyonda aslinda marcelo'yu o pozisyonda o kadar kolay topla bulusturdugunuz andan sonra olanlara yapacak cok fazla bir sey yok. real madrid'e karsi bu macta puan almak icin tek sansiniz oyunu uzun sure gol yemeden goturmekken, amator takimlarin yapmayacagi bir takim savunmasiyla 3. dakikada 1-0 geriye dusuyorsunuz.

    2. golde bu kadar detayli analize gerek yok. kisaca deginecegim 2 nokta var.

    1. atagin baslangici 30 saniye once feghouli'nin cikarken kaptirdigi top. kaptirmasinda sikinti yok. ancak kaptirdiktan sonra once topu kazanan casemiro'ya baski yapmiyor. sonra atak 30 saniye boyunca gelisirken geriye yardima gelmiyor. kendisinin kagit ustunde savunmada eslesmesi gereken marcelo ayni sure icerisinde ceza sahasinda dort donuyor, en sonunda da bos pozisyonda golu getiren asisti yapan isim oluyor. marcelo'nun feghouli'den 2 yas buyuk oldugunu ve dunyanin en iyi hucum beklerinden biri oldugunu da hatirlatalim. maalesef feghouli'yi marcelo'nun karsisina koymak maci ilk 10 dakikada bitiren bir numarali hata olmus.
    2. galatasaray dunyanin fiziksel, mental ve organizasyon anlaminda en iyi takimlarindan biri olan real madrid karsisinda kendi ceza sahasinda baski altinda 2-3 pas yapma riskini aliyor. bu riski aliyorsaniz boyle goller elbet yersiniz. pas oyunu demek bu degil.

    hucum anlamindaysa nacizane su elestiriyi getirecegim. fatih hoca'nin 4-1-4-1'i hepimizin malumu, hucumda bunun 2-5-3'e donmesi vesaire. ancak geriden pasla oyun kurmaya calisiyoruz. nzonzi geri geliyor stoperlerden top almaya, sirti donuk. ancak o top almaya geldiginde yuto ve mariano orta sahada, seri ve lemina daha da ileride. asagida bunun ilk 3 dakikadan 2 ornegi var.

    https://imgur.com/IQkr4N7 (https://hizliresim.com/2OdW1q )

    https://imgur.com/Fdp8tcR (https://hizliresim.com/5N0EVL )

    e arkadas nzonzi aldigi topu kimi verecek... tabii ki stoperlere ya da muslera'ya verecek. madem geriden pasla cikacagiz, bu beklerin top gerideyken, pas alisverisine hic katilmadan haldir haldir one gidip orada beklemesinin mantigi nedir? kaldi ki mariano'nun en kuvvetli yonu oyun kurucu ozelligi. eger bekleri ileri yollayacaksak da, niye en azindan babel ya da andone'ye topu uzun oynayip topu da ileri yollamiyoruz? tabii ki real savunmasindan pivotsuz hava topu almak kolay degil, ama en azindan seken topa basarsin. olmuyorsa da geri donersin. boyle eveleyip geveliyoruz, en sonunda da zaten muslera yine baski altinda topu ileri dikmek zorunda kaliyor.

    bizim kisitli futbol bilgimizle, 15-20 dk analiz edip gordugumuz bu sorunlari 7/24 galatasaray'la yatip kalkan fatih hoca'nin gormeme imkani yok. sorunlar ortada. bizim bahane degil cozum ureten eski hocaya ihtiyacimiz var. sana guveniyoruz hocam, kafani sahaya verirsen bu takimin sorunlari cozulmeyecek sorunlar degil... sampiyonlar ligi macerasi bitti ama ust uste 3. sampiyonluk daha kritik.
App Store'dan indirin Google Play'den alın