• 22
    (bkz: 1958 1959 sezonu) (milli lig hazırlık sezonu)
    çoğu kaynakta (bkz: 1959 sezonu) diye geçer.

    aynen tarihte (gbz: hz isa)'nın doğumu gibi, türk futbol tarihinin miladı'nın hazırlandığı sezondur. (gerçi hz.isa bugün bilinenden 4 yıl önce doğmuştur (m.ö 4) ve bu hesap yanlıştır ama neyse) günümüzde yıldızlar ile belirlenen şampiyonluk sayıları bu sezonda yapılanların ardından başlayan, ve milat olan 1959 1960 sezonu ile sayılmaya başlanmış, bu tarihten önceki başarı veya başarısızlıklar kulüplerin maddi ve manevi varlıklarına doğrudan bir katkı sağlayamamıştır.

    milli lig hazırlıklarının başladığı sezondur. aslında ülkemizde 1937 - 1950 yılları arasında bir milli lig organizasyonu yapılmıştır.

    (bkz: 1937 1950 arası milli küme sezonları)

    türkiye'de 1937-50 arasında milli küme müsabakaları oynanmış ve esasen büyük ilgi görmüştü.

    (bkz: milli küme) olarak adlandırılan bu dönemdeki lig, her sezon (bkz: istanbul ligi)'ni ilk dört, (bkz: ankara ligi) ve (bkz: izmir ligi)'nin ise ilk üç sırada bitiren takımlar arasında oynanırdı. bu dönemde fenerbahçe 6 ve beşiktaş 3 şampiyonluk kazanarak dönemin iki büyük takımı olarak göze çarparken, ateş güneş de 1 kez şampiyon olmuştu. (galatasaray da 1 kez şampiyon olabilmiştir)

    (bkz: ateş güneş kulübü)'nün ayrılmasıyla büyük darbe yiyen galatasaray 1933-49 yılları arasında genel bir kriz içinde olması nedeniyle, bu ligde sadece 1 kez şampiyon olabilmişti.

    1951 yılında ise türkiye futbol federasyonu'nun türk futbolunu profesyonellikle tanıştırmasıyla türk futbolunun çehresi değişmiş, ancak artan maliyetler milli küme organizasyonunun da sonunu getirmiştir.

    bu kriz dönemi (bkz: 1958 1959 sezonu)'na kadar sürecektir.

    1955 1956 sezonunda uefa'nın şampiyon kulüpler kupası adı altında ülkelerin şampiyon takımlarını yarıştıran bir turnuva düzenlemesiyle, türkiye'de de ülke şampiyonunu belirleyen yarışmaların canlandırılması fikri canlılık kazanmıştır. bu çerçevede organize edilen 1956-57 ve 1957-58 federasyon kupası ise "lig" mantığından uzak olduğu gibi, beklenen ilgiyi de yakalamaktan uzak kalmıştır.

    bu nedenle avrupa'daki gibi yerel liglerin tedircen ortadan kaldırılarak tek bir milli ligin oluşturulması konusunda karar alınmıştır.

    buna göre 1958-59 sezonunda istanbul, ankara ve izimir'in yerel ligleri son kez oynanacak, istanbul 1. ligi'nin ilk sekiz, ankara ve izmir liglerinin ise ilk dört takımları milli lig'i oluşturacaktı.

    bu elemeler 1958 yılı içerisinde yapılmış ve takımlar hazırlık ligi olarak kırmızı grup ve beyaz grup halinde ikiye bölünerek şampiyona tamamlanmış ve bu sezonda küme düşme kaldırılarak bu takımlar ile (1959 1960 sezonu)nda ilk milli lig'in oynanması sağlanmıştır.

    bu sezonda fenerbahçe'nin şampiyon olmasına rağmen, bu şampiyonluk milli lig şampiyonluğu olmadığı için günümüze etki eden şampiyonluk sayılamalarına etki etmeyerek, milli lig açısından yok farzedilmiştir.

    sezon sonu itibarı ile durum şöyle şekillenmiştir;

    beyaz grup
    1-fenerbahçe s.k.
    beşiktaş j.k.
    altay
    izmirspor
    ankaragücü
    hacettepe
    beykoz
    istanbulspor

    kırmızı grup
    1-galatasaray s.k.
    vefa sk
    adana demirspor
    göztepe
    karagümrük
    karşıyaka
    gençlerbirliği
    adalet

    final maçları

    (bkz: 10 haziran 1959 galatasaray fenerbahçe maçı) 1-0
    (bkz: 14 haziran 1959 fenerbahçe galatasaray maçı) 4-0
App Store'dan indirin Google Play'den alın